Edinburg Strašljivo in zabavno središče kulture

Vesna Hauschild, ki živi na Otoku, rada obišče prestolnico Škotske, Edinburg, saj je tam že zelo domača. Mesto s  komaj 48.0000 prebivalci jo privlači zaradi temačne, a bogate preteklosti, izjemne arhitekture in živahnega kulturnega dogajanja vse leto.

Rojstni kraj izumiteljev sintetične krvi in kalejdoskopa. Kalilnica pisateljev in mislecev. Eno redkih mest, v katerem so se Rimljani neuspešno bojevali, saj so jih domačini, naphani z viskijem in skupinskim duhom, prebarvani v simbolno modro, premagali s pogumom in patetičnimi malimi noži. Mesto je bilo navdih za roman Frankenstein, ki ga je Mary Shelley napisala med medenim tednom. Ulice nosijo imena kraljeve družine. Glasba se razlega na vsakem vogalu. Vse to in še več je Edinburg, ki je ravno prav velik, da ga osvojite v nekaj dneh.

V Edinburg sem se pripeljala z nočnim avtobusom z londonske postaje Victoria (9:30 h, enosmerna vozovnica 14 €+) in se vrnila z letalom (1:30 h; enosmerna vozovnica 24 €+). Nastanila sem se v prostornem studiu s kuhinjo in sobo z visokimi stropi ter očarljivim atributom starih mestnih hiš, s polkrožnimi okni, bay windows, v zasebnem gostišču na območju Haymarketa blizu železniške postaje. Z letališča do tja in še naprej proti mestnemu središču vodi odlično organizirana tramvajska linija. Povratna vozovnica, ki jo kupite na avtomatu ob izhodu z letališča, stane 10 evrov (25 min do Haymarketa in dodatnih 10 minut do ulice Princes Street)

Prvi dan

Med sprehodom do mestnega jedra sem navdušeno opazovala raznolike avtentične mednarodne restavracije in butične trgovinice. Na območju Lauriston Place me je navdušil val pozitivnosti in občutek dobrodošlice z napisom na vratih kavarne Forest: »Nihče ni nezakonit« in »Rasisti niso dobrodošli«. Kavarno vodi dobrodelna skupina. Ta med drugim brezplačno deli kruh, se zavzema za zmanjšanje odpadkov in lokalno proizvodnjo hrane. Tam lahko kupite raznovrstne tople napitke in zdrave vegetarijanske malice. Med pitjem kave sem hranila dušo še z brskanjem po kotičku za izmenjavo oblačil in knjig. Pot me je vodila po ulici Lothian Road do koncertne stavbe Usher Hall, ki od obnove leta 1914 velja za najboljšo koncertno lokacijo in mednarodno središče žive glasbe. Aprila letos gostijo Amy Macdonald, Scottish Chamber Orkestra, Purple Rain – dogodek v čast Princu, Led Zeppelin Masters in druge dogodke. 24. aprila lahko praznujete Svetovni dan Zemlje z raziskovalko revije National Geographic Alexandro Cousteau, ki pokriva tematiko vode (vstopnina 55 €). Naprej, na desni strani, je gledališče Traverse, ki podpira novo dramatiko in organizira gostovanja različnih gledaliških skupin. Med 4. aprilom in 6. majem si lahko ob enih popoldne za 15 evrov privoščite pito, predstavo in še pint pijače na festivalu, na katerem bodo predstavili pet dramskih besedil. Časopis The Sunday Times je dogodek označil za najboljšega v državi, glede na ceno in ponudbo.

Po ulici Castle Terrace sem se povzpela na hribček Castle Rock, na katerem stoji grad (hoja 14 min). Na poti sem občudovala okolico in podrobnosti ozkih uličic pod seboj.

Zajemala sem sapo ob arhitekturno dovršenih stavbah s stolpiči in lično izklesanimi ornamenti na fasadah in oknih

Zajemala sem sapo ob arhitekturno dovršenih stavbah s stolpiči in lično izklesanimi ornamenti na fasadah in oknih. Mesto ponuja še več razgledov, do katerih vodijo stopnice, kot so na primer Patrick Geddes Steps.

Edinburški grad mi je vzbudil željo po raziskovanju preteklosti in me osvojil s prigodami čarovnic, vojske, zapornikov in razburkane kraljeve družine (vstopnina 19,40 €). Po ogledu sem se v kavarni Mary King’s Close okrepčala z okusno juho (4,70 €). Kavarna je del tematsko postavljenega edinburškega podzemlja v času kuge in drugih turbulenc, The Real Mary King’s Close. Na enournem vodenem ogledu vas z zabavnim pripovedovanjem popeljejo v tisti čas in seznanijo s številnimi dejstvi (vstopnina 17,5 €).

Meni najlepša restavracija v mestu z razkošno zgodovinsko opremo in pozornostjo do vsake podrobnosti je The Witchery, ki jo najdete ob gradu (trije hodi 43 €+). Ponudbo prilagajajo letnemu času. Restavracija slovi po morskih specialitetah in je le eden od številnih uspešnih projektov lokalnega poslovneža Jamesa Thomsona. Več lično opremljenih soban je mogoče rezervirati za intimnejša slavja. Meni najlepša je Skrivni vrt. V graščini lahko tudi spite. Na voljo so individualno opremljene razkošne suite, ki očarajo z ekstravaganco, gotsko temačnostjo in izjemno romantičnostjo (soba 1/2 z zajtrkom in steklenico penine 393 €+). Tudi prva škotska in najimenitnejša restavracija na strehi The Tower je v lasti Thomsona. Brunch lahko začnete s pečenim ali stepenim jajcem, omleto, lososom ali muffini ter poleg kave in čaja naročite še koktajl Hair of the Dog Bloody Mary z gorčico in hrenom. Bolj kot to mi prija njihov popoldanski prigrizek s sendvički in sladkimi priboljški ter z obveznim čajem in penino (prigrizki s pijačo 35 €). Najnovejša Thomsonova restavracija Rhubarb v hotelu Prestonfield bo prepričala družine, ki prisegajo na tradicionalno britansko nedeljsko kosilo (2 hoda 23,50 €). Hotel s kraljevskim vzdušjem se kopa v zelenju prostranega parka blizu območja ulic Royal Mile in high-end nakupovalne meke St. Andrew Square. Na robu območja Royal Mile lahko bivate v razkošnih apartmajih s kuhinjo Old Town Chambers, ki so kot drugi dom (apartma 1/2 199 €+).

Če vas tako kot mene privlačijo temačne anekdote, nabite s strastjo, strahom in ljubeznijo, si zvečer privoščite interaktivni voden ogled, med katerim vas bodo igralci v kostumih popeljali v čas mučenja, kuge, jetnikov in čarovnic. Priporočam agencijo Ghost Tours, ki ponuja dva programa. Zanje sem se odločila po priporočilu starejšega gospoda, ki vodi trgovinico na križišču ulic 84 West Bow Street in Victoria Street. Možakar si je navkljub gneči vzel čas in me s slikovitim opisom ponudbe prevzel. Ob nakupu vstopnice podarijo knjigo Witchery Tales (1:15 h, vstopnina 11,80 €). Program »The Murder and Mistery Tour« je na voljo vse leto, »Ghost and Gore Tour« le med aprilom in avgustom. Polna vtisov in adrenalina sem se z mestnim avtobusom (enosmerna vozovnica 1,75 €) vrnila v svojo sobo in se kot princeska raztegnila po prostrani postelji.

Drugi dan

Tokrat sem do mesta ubrala drugo pot. Med hojo po ulici Morrison Street sem opazovala številne mednarodne restavracije, gostilnice in pube. V oči so mi padli nedavno obnovljen lokal s prigrizki in koktajli Foxy Fiddler ter antikvariata Retro z veliko izbiro glasbil. Odkrila sem tudi leta 2015 odprt lokal Noughts & Coffees Board Game Cafe. Domačini različnih starosti tam igrajo družabne igre. V kavarni Milk s ponudbo lokalne sveže hrane sem si naročila kavo, nato pa nadaljevala po ulici West Port Street. Pričakal me je ljubek vrt lokalne skupnosti, West Port Garden, in me povabil k sedenju na klopci. Med opazovanjem živahnih veveric in ob ptičjem petju sem pozabila, da sem v mestu. Mirno dopoldne je bilo še lepše, ko mi je prijateljica Helena, ki se je pred kratkim preselila na tisti konec Velike Britanije, sporočila, da bova popoldne preživeli skupaj. Sprehodila sem se skozi zgodovinsko tržnico Grassmarket in nadaljevala pot po hribu do ulice Victoria Street, vzdolž katere se tarejo zanimivi butiki in trgovinice z lokalnimi in britanskimi dizajnerskimi oblačili, nakitom ter opremo za dom in osebno rabo. Pešačila sem po ulici Upper Street in zavila levo, do ulice Johnston Terrace. Tudi tam so konceptualne trgovinice in barvite restavracije ter trgovine viskija. Radovednost me je gnala v vintage navdahnjeni butik The Cigar Box na ulici High Street, kjer sva z lokalnim prodajalcem izmenjala nekaj sočnih besed o vsesplošni gonji proti kadilcem. »Vse, kar je dobro, vse, v čemer človek uživa, nam bodo prepovedali. Davek na tobačne izdelke je vsak dan višji, zdaj so ukinili še male zavojčke tobaka in nas pravzaprav silijo v nakup večjega. Tako porabiš več denarja in tudi več skadiš,« je majal z glavo brkati gospod. Škotska je največja proizvajalka viskijev na svetu. Številne, kot sta Ballantine’s in Chivas Regal, da o single maltih sploh ne govorimo, lahko kupite v Sloveniji. Da boste našli viski po svojem okusu tudi na domačih policah, se tam podajte na vodeno spoznavanje viskijev The Scotch Whisky Experience. Osupnili vas bodo s približno 4.000 steklenicami (ogled 50 min 17,90 €+). Bare in pube na vseh najbolj turističnih točkah, v katerih ponujajo hrano z dodatkom viskijev po neprijaznih cenah glede na kakovost in dolgo čakanje, raje izpustite. Družine in ljubitelji iluzij boste navdušeni nad muzejem Camera Obscura, v katerem se vam bo razprl vhod v 5 nadstropij interaktivne zabave. Strinjam se s časopisom The Telegraph, ki je atrakcijo označil za »najboljši britanski izlet«. Sledite zvokom nadarjenih uličnih glasbenikov na ulici Castle Hill in kmalu vas bodo presenetila ogledala, ki iz vaše silhuete naredijo … marsikaj. Najbolj sem se zabavala ob tistem, ki me je tako stanjšal, da sem komaj opazila razliko med trupom, glavo in nogami. Ko so se mi približali mladi kitajski turisti v pisanih majicah, smo skupaj sevali mavrične kitajske palčke.

Zvečer se je vredno povzpeti tudi na streho sveta iluzij in s teleskopi brezplačno opazovati ozvezdja

Zvečer se je vredno povzpeti tudi na streho sveta iluzij in s teleskopi brezplačno opazovati ozvezdja. Od tam je tudi veličasten pogled na grad. Ulovite svojo senco, spremenite spol, rokujte se z duhovi, zabavajte se z optičnimi igračami in za konec nabrusite domišljijo še v trgovinici. Nebesa za vse, ki si želite vnesti nekaj malih čudežev v svoj vsakdan.

S prijateljico sva se srečali na ulici Princes Street zraven veleblagovnice M&S. Živahna ulica privablja ljubitelje znanih blagovnih znamk in spominja na londonski Oxford Street. Najprej sva obiskali narodno galerijo Scottish National Gallery. Krvavo rdeči stropi v pritličju in rahlo ogrevane sobane me niso navdale s posebno dobrodošlico, zato sem ogledovanje slik odebeljenih gospod in tihožitij kmalu zamenjala za obhod med vrtovi Princes Street Gardens. Zelenje v vsej veličini boste doživeli v bogatem botaničnem vrtu Royal Botanic Gardens (vstopnina 7,70 €). 8. in 9. aprila bo tam spomladanska razstava rož. Prijateljica je predlagala večerjo v italijanski restavraciji Zizzi, verigi restavracij v Veliki Britaniji. Nad ponudbo veganskih in brezglutenskih pic za manj kot 11,80 evrov sem bila prijetno presenečena. Tako kot tudi nad toplim ambientom in ustrežljivim osebjem.

Ob osmih zvečer sva prispeli v rustikalni bar Jake’s Place na ulici Market Street in se udeležili slavnega pivskega pohoda po lokalih Pub Crawl, ki se odvija vse dni v letu. V ceno osmih evrov je vključen vstop v sedem barov in pubov ter sedem alkoholnih pijač. Vodič Justin nas je seznanil med seboj. Če ste v mestu sami, vam izkušnjo še posebej priporočam, saj boste hitro spoznali »sopotnike« od bara do bara. S Heleno nama je bil všeč pub z živo glasbo Whistle Binkies s štirimi nastopajočimi rokerji v poznih petdesetih. Noč sva sklenili v enem od barov, kjer sva se ob pivu Organic Black Isle zatopili v pogovore (5,8 € za pint).

sklop hiš Ramsay Gardens

Tretji dan

S Heleno sva si na poti do krutega brezplačnega pohoda namesto zajtrka naročili kavo za seboj. Lokalni nadebudni vodič v kiltu in dokolenkah pri 5 °C naju je navdušil z zgodbami. Bil je iskrivo iskren, ciničen v smislu: »Če boste spraševali bedarije, boste dobili bedast odgovor,« in »oborožen« z dejstvi. Popeljal nas je do muzeja lokalnih pisateljev, v katerem so bila okna polepljena s plakati za promocijo razstave o Harryju Potterju. J. K. Rowling je po njegovih besedah zadnjo knjigo pisala v prelepem hotelu The Balmoral, ki ponuja brezčasno eleganco v sožitju z naravo. Po koncu ogledov sem kot začarana obstala pod impresivnim sklopom hiš Ramsay Gardens na območju Castlehill. Tam so moški nekoč ženskam pomagali po stopnicah navzdol do stranišča, balkonske ograje pa so prilagodili krinolinam. Želela sem ostati dlje, a prišel je čas za vrnitev domov. Polna elana in novih zgodb sem mu pomahala v slovo: »Kmalu na snidenje!«