Köbenhavn Mesto za aktivne

Živahno, kulturno, gospodarsko in izobraževalno središče Danske ter njena prestolnica, Köbenhavn, Igorja Fabjana očara ob vsakem obisku. Najbolj mu je všeč, kadar kolesari po mestu kot prebivalci.

V sončnem pomladnem dnevu sem se pridružil tisočerim domačinom – mladim, mamicam z otroki, seniorjem in poslovnežem v oblekah s kovčkom na prtljažniku, ki s kolesi elegantno premagujejo prometne zagate danske prestolnice. Do kolesarjev prijazno mesto prepredajo urejene kolesarske steze, po katerih se radi podamo tudi obiskovalci (izposoja 16 €/dan). Če neradi poganjate pedala, se odločite za električno kolo (izposoja 40 €/dan) ali za javna prevozna sredstva. S kartico Copenhagen Card se lahko neomejeno vozite z mestnimi avtobusi, metrojem in vlaki. Z njo lahko brezplačno vstopite v približno sedemdeset muzejev, zabaviščni park Tivoli, živalski vrt in še kam. V nekaterih trgovinah in restavracijah s kartico plačujete manj (kartica 51 €+).

Kulturno-zgodovinska dediščina

Köbenhavn je danska prestolnica od sredine 15. stoletja, ko je moral Roskilde laskavi naziv prepustiti tekmecu ob obali. V očarljivem mestu sem se najprej posvetil muzejem, kot so muzej dizajna, voščenih lutk, igrač, tobaka in rekordov. Najbolje jih je obiskati ob sredah, saj je takrat vstop v številne brezplačen. Navdušila me je tudi slavna pivovarna Carlsberg, v kateri sem si ogledal proizvodnjo in muzej ter obisk sklenil s pokušino piv (vstopnina 14 €; ).

Med številnimi cerkvami je name največji vtis naredila Marmornata cerkev, Frederiks Kirke, z največjo kupolo v Skandinaviji. Nekaj posebnega je tudi cerkev Našega odrešenika, Vor Frelsers Kirke, ob kateri izstopa nenavaden spiralni stolp. Povzpel sem se nanj in užival v prelepih razgledih na mesto. Podoben pogled sem ujel tudi s stolpa nekdanjega observatorija – Rundetaarn.

V mestu in okolici je več lično urejenih parkov. Eden najprivlačnejših je Kongens Have, ki obdaja kraljevo palačo Amalienborg. V njej živi danska kraljeva družina. 16. aprila se lahko pridružite praznovanju rojstnega dne kraljice Margrethe II., ki obiskovalce pozdravi z balkona palače. A domačini in turisti se v parku radi zadržujemo vsak sončen dan. Tam imate lahko piknik, poležite na travi in si ogledate kraljevo stražo. Na drugi strani mesta je še ena kraljeva palača, Rosenborg, v kateri hranijo dragulje danskih vladarjev. Na majhnem otoku Slotsholmen stoji prelepa palača Christiansborg, del katere uporablja kraljeva družina. V njej so parlament, vrhovno sodišče in državno ministrstvo. Če vam čas dopušča, obiščite še renesančni grad Kronborg iz 16. stoletja v mestecu Elsinore, severno od Köbenhavna. To je najbolj znan danski grad, svetovno pa je poznan iz Shakespearovega Hamleta. Na treh otočkih na jezeru v kraju Hiller, prav tako severno od prestolnice, se razteza prelepa renesančna palača Frederiksborg, ki so jo zgradili na začetku 16. stoletja. Njen lastnik je J. C. Jacobsen, ki je tudi lastnik pivovarne Carlsberg Breweries.

Med številnimi kipi, raztresenimi po mestu, sem moral videti slavno Malo morsko deklico, ki tam sedi že od leta 1913. Na kraju so se gnetli turisti in slikali 1,25 m visoko bronasto podobo, delo kiparja Edvarda Eriksona, ki pa me žal ni navdušila. Glavo morske deklice, ki izvira iz Andersenove pravljice, je oblikoval po balerini Ellen Price, telo pa po svoji ženi Eline. S Hansom Christianom Andersenom, ki je v mestu preživel večji del svojega življenja, sem se srečal tudi drugje v obliki kipov z njegovo podobo. Njegov grob je na pokopališču Assistens.

»Ne pozabi na starinarnice!« so me pred obiskom opozarjali znanci. Našel sem jih skoraj v vsaki mestni četrti. Največ pa v okolici nakupovalne ulice in četrti Stroget. Stari porcelan, jedilni pribori, srebrnina, čipke, staro pohištvo, nostalgične porcelanaste punčke, rabljene obleke, plošče in še kaj so me ponesli v preteklost. Spomladi in poleti starinarsko dogajanje popestrijo še bolšji trgi, med katerimi je najbolj priljubljen tisti na Gammel Strandu v središču mesta.

Danci so, podobno kot nekateri drugi Skandinavci, znani po minimalističnem in dobrem oblikovanju, naj gre za arhitekturo, pohištvo, dodatke za dom, oblačila, modne dodatke in še kaj. Užival sem v bogato založenih trgovinah in spoznal številna danska imena oblikovalcev. Cene izdelkov so za naše razmere zasoljene, primerljive s cenami svetovnih znamk. Ugodnejše nakupovanje ponujajo na primer Langelinie Outlet, Ringsted Outlet in Royal Copenhagen Factory Outlet.

Vodni kanali in kulinarika

Posebna privlačnost Köbenhavna je vodni kanal Nyhavn, ki so ga izkopali v 17. stoletju in je omogočil trgovcem dostop do mestnega središča. Po tem in okoliških kanalih še danes plujejo ladje. Podal sem se na enourni ogled s turistično ladjo in spoznal mesto iz drugačne perspektive (vožnja 6 €). Če vas potuje več, je zanimivejši najem električnega čolna, ki ima na sredini mizo za piknik (vožnja 55 €/h).

Ob kanalih se vrstijo barvite hiše, lokali in restavracije, v katerih je prijetno posedeti. Še posebej živahno je v času kosila. Najboljše restavracije ob kanalih so Noma, Kadeau København, Amass, Custom House, Marv & Ben in Studio … Na Papirnatem otoku pa podobno izkušnjo kot slovenska Odprta kuh’na pričara Copenhagen Street Food  Reffen (obrok 7 €+).

Številni Danci posedajo na kamnitih stenah slikovitih bregov in uživajo ob pici ali značilnem, velikem danskem sendviču. Köbenhavn oziroma Danska ima pomembno mesto na svetovnem zemljevidu vrhunske kulinarike.

Kulinarična izkušnja presežkov vas čaka v restavraciji Geranium, ki je leta 2016 prejela tri Michelinove zvezdice

Kulinarična izkušnja presežkov vas čaka v restavraciji Geranium, ki je leta 2016 prejela tri Michelinove zvezdice (meni 240 €+). Urejena je v 8. nadstropju z razgledi na mesto. Za enkratno kulinarično doživetje poskrbi chef Rasmus Kofoed, ki je bil leta 2011 na kuharskem tekmovanju Bocuse d’Or izbran za najboljšega chefa na svetu.

Norrebro

Mesto je živahno tudi zvečer. Obiskal sem večkulturno četrt Norrebro, ki leži severozahodno od mestnega središča. Tam živijo priseljeni Arabci, Turki, Pakistanci, Bosanci, Somalci in Albanci … Srce četrti je trg Sankt Hans Torv, ki je znan po kavarniški sceni. Trendovske trgovine, bari in restavracije privlačijo mlade in mlade po srcu, saj je vzdušje zelo sproščeno. Okrepčate se lahko poceni s kebabom ali obiščete z Michelinovo zvezdico nagrajeno tajsko restavracijo Kiin Kiin.

Christiania

Radovednost me je prignala tudi v mestno četrt Christiania. Leta 1971 so hipiji tam zasedli nekdanje vojaško območje in ustanovili samooklicano neodvisno sosesko. Postavili so svoja pravila, neodvisna od danske vlade. V četrti niso dovoljeni avtomobili, je malo kriminala, parke krasijo skulpture iz recikliranih materialov. Delavnice, umetniške galerije, lokali s cenovno ugodno organsko hrano in lepa narava zarisujejo njeno podobo. V četrti ni mogoče kupiti hiše. Kdor si jo želi, zanjo zaprosi, ob pozitivnem odgovoru, mu jo podarijo. Zaradi drugačnega življenjskega sloga prebivalcev je Christiania velika turistična znamenitost.

Zabaviščni park Tivoli

V mestnem središču sem obiskal zabaviščni park Tivoli, ki je stičišče družabnega življenja od 19. stoletja in še danes največja znamenitost danske prestolnice (vstopnina 17 €+). Od odprtja je Tivoli občudovalo več kot sto milijonov obiskovalcev. Od svojega nastanka njegovo ponudbo redno dopolnjujejo in obiskovalce presenečajo z novostmi. V parku so vrtovi in restavracije, vrstijo se številni koncerti in občasni ognjemeti. Tradicionalni zabaviščni park se razlikuje od drugih po tem, da ni le prostor za otroke, ki uživajo na vrtiljakih in v norih vožnjah z vlakci.

V zabaviščni park tivoli prihajajo tudi ljubitelji umetnosti, ki se navdušujejo nad gledališkimi, baletnimi in glasbenimi prireditvami

V ličnih restavracijah se opoldne srečujejo poslovneži pri kosilu, na klopeh med umetelno urejenimi gredicami cvetja posedajo upokojenke in družine z majhnimi otroki, tja pa prihajajo tudi ljubitelji umetnosti, ki se navdušujejo nad gledališkimi, baletnimi in glasbenimi prireditvami v koncertni dvorani. V parku stoji eden najrazkošnejših mestnih hotelov, Nimb, ki je član verige Small Luxury Hotel of the World (soba 1/2 380 €+). Zunanjost spominja na orientalsko palačo, v notranjosti pa se mojstrsko prepletata rustikalna in sodobna oprema. Iz suite sem imel razgled na zabaviščni park, navdušila pa sta me tudi romantični kamin in vrhunska avdio-video oprema danskega proizvajalca Bang & Olufson. Za popolno razvajanje poskrbi butler, ljubiteljice nakupov pa si lahko omislite profesionalnega spremljevalca, ki vas bo popeljal v prestižne trgovine. Če je hotel zaseden, si v njegovi restavraciji rezervirajte vsaj kosilo ali obisk bogato založene vinske kleti.

V Köbenhavnu se vse leto vrstijo kulturne prireditve in glasbeni koncerti. Od 18. do 20. maja je festival piva, na katerem se predstavljajo najboljši domači in tuji pivovarji. Poskusite lahko več kot 800 vrst piva (vstopnina 17 €). Četrtega junija ulice poživi dvodnevni mestni karneval (vstopnina 14 €). Junija se uradno začne kopalna sezona. Voda v pristanišču je presenetljivo čista. Urejenih je več kopališč. Najbolj so me navdušile več kilometrov dolge peščene plaže v parku Amager Strandpark na otočku, ki ga z mestom povezujejo mostovi.