10 TOP glampingov z luksuznimi šotori

Povpraševanje po glampingu skokovito narašča zaradi želje po oddihu v naravi, ne da bi se odrekli hotelskemu udobju. Prostorne namestitve z zakonsko posteljo, kopalnico in straniščem, kuhinjo, minibarom, wi-fijem, klimatsko napravo, televizijo, masažnim bazenom ipd. privabljajo ekološko ozaveščene goste z višjimi dohodki, ki se za kampiranje verjetno ne bi odločili. Predstavljamo vam nam najljubše rezidence v objemu narave.

1 | Glamping Olimia Adria Village

Podčetrtek, Slovenija

Terme Olimia so s poslovnim partnerjem, podjetjem Adria Dom, ki proizvaja glamping šotore, v sklopu kampa Natura letos poleti odprle vrata novega glamping rezorta Glamping Olimia Adria Village. Bralci časnika Nedelo pa so ga nedavno že proglasili za najboljši glamping v Sloveniji 2017. Gre za dva, z ulico ločena kompleksa vasi z 20 luksuznimi glamping šotori za 2 ali 4 osebe. Manjši (S) so urejeni pod sencami starih dreves v enem delu, večje šotore (M) pa obdaja mlada zasaditev cvetja in dreves ter vodni elementi, kot so zasebni masažni bazen, potok in skupni bazen s plažo, ki prinašajo takojšnjo osvežitev. V večjih sta tudi kuhinja in spalnica v nadstropju. Šotori so iz naravnih materialov, z izbrano notranjo stilsko opremo in zunanjo nadkrito teraso. V obeh delih rezorta lahko posedite ob kaminu in se v soju zvezd prepustite čarom noči ali obiščite prenovljeno Gostiče Lipa, ki vključuje restavracijo, pivnico in kavarno.

Ko sonce poboža šotorske stene in s svetlobo objame prostor, se prebudite v nov dan. Na zasebni terasi vas vsako jutro pričaka košara z domačimi izdelki lokalnih proizvajalcev, ki jih večer prej izberete sami. Okrepčani se lahko podate v Termalni park Aqualuna, Wellness center Termalija, na bazene Term Tuhelj (obiski so všteti v ceno nastanitve) ali raziskujete okolico.

Poleg prijetne posteljnine, copat in mehkega kopalnega plašča vas bodo v kopalnici navdušili kozmetični izdelki Natura.Lab, v kuhinji pa aparat za kavo in čaj (šotor 1/2 z zajtrkom 220 €+, šotor 1/4 z zajtrkom 360 €+).

2 | Khwan Glamping

Koh Samui, Tajska

Na severni obali tajskega otoka Ko Samui je butični in umetniški hotel Khwan Beach Resort z devetimi vilami in zasebnimi bazeni letos poleg njih odprl vrata glampinga Khwan Glamping s sedmimi luksuznimi šotori. Vile in šotori so rezervirani le za odrasle. Ob tradicionalnem tajskem pozdravu in prijavi v recepciji vas osebje pospremi do vašega šotora. Izbirate lahko med razkošnimi petimi manjšimi šotori za 2 osebi (45 km2) ali dvema večjima za do štiri osebe (110 km2). S steklenico mineralne vode in prigrizki vam zaželijo dobrodošlico, na voljo je tudi italijanski kavni aparat na kapsule. Prava oaza sprostitve je kopalnica s polodprtim tušem in kadjo. Slastne zajtrke lahko naročite na svoji terasi, bolj običajno pa jih postrežejo v restavraciji PASSA Samui, ki ponuja tudi gourmet izkušnjo odlične fuzije tajskih jedi ob vinski spremljavi. Umetniški rezort je edinstven na otoku, saj podpira lokalne umetnike, katerih dela lahko občudujete v galeriji in šotorih. Čeprav je rezort le 50 m do plaže Maenam Beach, lahko dan preživite ob velikem skupnem bazenu z barom in ležalniki. V šotor lahko naročite tudi tajsko maserko, se sprehodite do mestnega središča s tržnico (300 m) ali najamete skuter in raziščete še druge plaže in otok (šotor 1/2 z zajtrkom 200 €+).

3 | Herbal Glamping Resort

Ljubno ob Savinji, Slovenija

Po prijaznem sprejemu v recepciji, ki je stilsko urejena v več kot 100 let stari hiši, se vam odprejo vrata do zelenega dragulja v gozdnati soteski. Zeliščnemu glampingu dominira smaragdni biološki bazen z lokvanji, s plažo in lounge sedežno garnituro. Poti vseh 10 glamping šotorov (za 4 osebe) vodijo v osrednji prostor za druženje z ognjiščem. S kozarcem zeliščnega napitka dobrodošlice na zasebni pokriti terasi boste lahko občudovali popolno arhitekturno zlitje glamuroznega šotorskega rezorta z naravo. Zaplavate lahko v biološkem bazenu ali se sprostite v zasebnem masažnem bazenu in zeliščnem wellnessu s savnami. Po predhodnem dogovoru si lahko izberete tudi masažo. Jutro lahko začnete na terasi z zajtrkom iz lokalnih dobrot ali obiščete restavracijo Herbal, v kateri pripravljajo vse tri dnevne obroke. Osebje vas bo popeljalo tudi skozi domač vrt z zelišči in vrtninami, ki jih postrežejo v restavraciji.
Herbal je rezort, katerega lepote ni mogoče ujeti v fotografije. Njegovo harmonično zlitje v gozdnato sotesko boste začutili šele ob obisku. Navdušili vas bodo z dvema umivalnikoma v kopalnici in s tušem s steklenim stropom, ki med tuširanjem vabi s pogledi v nebo. Glamping je odprt vse dni v letu (šotor 1/4 z zajtrkom 280 €+).

4 | Chamba Camp Thiksey

Ladakh, Indija

Iz glavnega mesta Leh v indijski gorati regiji Ladakh ste v slikoviti vasici Thiksey z avtomobilom v pol ure (23 km). Glavna znamenitost vasi s komaj 2.300 prebivalci je tibetanski budistični samostan Thiksey, ob vznožju katerega leži ultra razkošen glamping Chamba Camp Thiksey. Ko boste prispeli v kamp, vas bodo pozdravile ženske v tradicionalni noši in vam ponudile vročo brisačko. V družbi osebja boste stopili do recepcije, ki je v prostornem šotoru. Njihov hišni vroč zeliščni čaj »Himalayan Delight« vas bo okrepčal, hišni zdravnik pa vam bo izmeril krvni tlak in stopnjo kisika v krvi, saj je rezort na visoki nadmorski višini, za katero je potrebna aklimatizacija. Ko boste stopili v enega od individualno in v kolonialnem slogu opremljenih ultra razkošnih šotorov Luxury ali President Suite Tent, bo to veselje za vse vaše čute in dušo. Smo že omenili, da ima vsak šotor tudi osebnega strežnika? Kulinarika, še posebej vrhunske so večerje, temelji na posodobljenih družinskih receptih.

Okolico s samostani, rekami, jezeri in visokimi prelazi lahko raziskujete sami ali vas na izlete odpelje osebje. Večer boste lahko preživeli ob ognju z drugimi gosti z vseh koncev sveta. Ob kozarcu dobrega viskija, konjaka ali koktajla si boste pod sojem zvezd lahko izmenjali zgodbe. Ne zamudite ogleda kraljeve igre pola, spusta po reki Indus z gumenjaki in prisluhnite zgodbam budističnih menihov. Glamping rezort je odprt od 15. maja do 10. oktobra (šotor 1/2 s polpenzionom 790 €+).

5 | Glamping Canonici di San Marco

Mirano, Italija

Po treh urah in pol vožnje iz Ljubljane mimo Benetk prispete v mestece Mirano s 27.000 prebivalci. Tam so leta 2009 zgradili Glamping Canonici di San Marco na istoimenski ulici, po kateri ima ime. Leta 2014 so ga prestavili na novo lokacijo, v bližino skednja iz 17. stoletja, v čudovito podeželsko okolje. Rezort se razteza med Beneško laguno in reko Brenta, kjer so imele premožne beneške družine in doži svoje poletne rezidence. Lastnici Emanuela in Monica, ki radi potujeta v neokrnjeno naravo s pridihom razkošja, sta tako postavili prvi glamping v Italiji.

Na voljo so 4 razkošni šotori z rustikalnim safari pridihom: dva s površino 40 km2 (do 4 osebe) in dva s površino 60 km2 (do 6 oseb). Novost sta dve šik suiti v skednju, ena s površino 30 km2 (do 2 osebi) in druga s površino 60 km2 (do 4 osebe). Po prijavi vas osebje pelje do šotora in vam ga razkaže. V založenem hladilniku vas čaka pijača dobrodošlice, prosecco (ali druga pijača po zbiri), ob njej pa lahko zobate tortilja čips. Sprostite se lahko na dvorišču v senci stare fige s pogledom na skedenj. Posedite v vinski kleti z vini lokalnih vinarjev ali na svoji terasi naročite »šik piknik« z lokalnimi dobrotami (»košara presenečenja« za dva 50 €). Če ste ljubitelji šik rustikalnega sloga, vas bo interier skednja gotovo prevzel. Samopostrežen zajtrk, pri katerem ne manjkajo niti tradicionalne beneške slaščice, položijo na več metrov dolgo masivno leseno mizo v skednju, nato pa izberete in sedete za eno od čudovito dekoriranih miz (šotor 1/2 z zajtrkom 190 €+).

6 | Sandat Glamping Tents

Bali, Indonezija

Le 3 km iz središča Ubuda, na otoku Bali, se med riževimi terasami in nasadi palm razteza razkošen rezort z luksuznimi šotori. Tudi tega sta, tako kot beneškega, postavili lastnici Emanuela in Monica, to je bil sicer leta 2013 prvi luksuzen glamping na otoku. Po prijavi v recepciji vas osebje pospremi do izbranega šotora, v katerem vas čaka košara eksotičnega sadja. V ceno bivanja so zajeti tudi prigrizki in brezalkoholna pijača v mini baru. Na voljo je pet individualno opremljenih razkošnih šotorov, dva z okroglo posteljo (premer 2,10 m), in tri tradicionalne hiške (skladovnice riža), lumbung. Vsakemu šotoru pripada zasebni bazen, gostje hišk pa si enega večjega delijo. Bujno rastje in odprtost šotorov zabrišeta meje prostora in zdi se, kot bi spali pod milijoni zvezd. Ljubitelje safari in balinezijskega stila bodo prostori gotovo navdušili. Pravi arhitekturni dosežek je dominantna tradicionalna stavba, visoka 10 m, v kateri je skupni prostor in zajtrkovalnica. Steno krasi kar 101 ogledalo. Bogati zajtrki s svežimi, eksotičnimi sokovi so odlična podlaga za raziskovanje okolice. V Ubudu si lahko ogledate Kraljevo palačo, obiščete gozd opic – makakijev, občudujete življenje na pisani tržnici. Mestece privlači tudi ljubitelje spajev in joge. Udeležite se lahko kuharskega tečaja ali se z gumenjaki spustite po bližnji reki (šotor 1/2 z zajtrkom 280 €+).

7 | Pinnacle Camp at Paws Up

Montana, ZDA

Divja narava Montane vabi v slikovito dolino Blackfoot, kjer se na okoli 150 km2 razteza ranč in rezort Paws Up. Na njem je več luksuznih kampov, najnovejšega, Pinnacle Camp, so odprli leta 2011. Leži na posebej lepem kraju, ob obrežju, kjer se združita reka Blackfoot in potok Elk. Ko prispete na ranč, vas osebje spremi v skupno recepcijo, ki je rustikalno urejena v velikem skednju. Ob prijavi vam ponudijo kavo, čaje in sveže pečene slaščice. Ker je posestvo zelo veliko, vas butler, ki je zadolžen za kamp Pinnacle, z Mercedesom Sprinterjem zapelje v kamp do izbranega luksuznega šotora. Ker želijo lastniki ranča svojim gostom v vseh kampih zagotoviti najvišjo mero zasebnosti, si drugih kampov žal ne boste mogli ogledati. S pogledom jih lahko ošvrknete le bežno, med vožnjo proti izbranemu kampu ali ob aktivnostih ob reki Blacfoot.

V kampu je šest prostornih in luksuznih šotorov v šik zahodnjaškem slogu, štirje za 4 osebe (96 km2) in dva za 2 osebi (52 km2). V vseh kopalnicah so kadi z masažnim sistemom, terase pa ponujajo nepozabne poglede na reko. Z drugimi gosti lahko pokramljate v loungeu ali ob kaminu ter večerjate v paviljonu. Okolica ponuja izlete v naravo, spust z gumenjaki po reki, muharjenje, opazovanje ptic, gonjo živine na pašo kot pravi kavboji, streljanje glinenih golobov (šotor 1/2 z zajtrkom in povratni prevoz z in na letališče Missoula 745 €+).

8 | Garden Village Bled

Bled, Slovenija

Le 300 metrov od Blejskega jezera se v krošnjah dreves in na brežini potoka Jezernica v neokrnjeni naravi bohoti, po mnenju številnih obiskovalcev z vsega sveta, najbolj glamurozen rezort v Sloveniji. National Geographic je Garden Village Bled umestil med »Top 10 glampinge« na svetu.

Pestre namestitve od hišk na drevesih, šotorov na pomolu do glamuroznih šotorov z leseno masažno kadjo in luksuznega apartmaja se nizajo po razgibanem terenu z mogočnimi drevesi, lastnim vrtom in naravnim potokom. Restavracija Vrtnarija, ki sprejema tudi zunanje goste, prijetno preseneti, saj se skoznjo vije potok, iz miz pa raste prava trava! V njej strežejo zdrave in krepčilne zajtrke, slastna kosila in večerje. V ekološkem rezortu gostje uporabljajo ekološko kozmetiko, osebje čisti z ekološkimi čistili, kuharji pa uporabljajo pridelke in začimbe z domačega vrta, ki jih združujejo z lokalnimi sestavinami.

Svoj mir lahko najdete v baru na plaži ob sproščujoči biotopni gladini, ob potoku z naravnim masažnim slapom ali v novo odprtem masažnem paviljonu. Uživate lahko v knajpanju in refleksni masaži stopal ali se pregrejete v finski savni nad potokom med drevesi. Čarobno moč povezovanja ima tudi dnevni prostor s kaminom. Rezort je odprt od 1. aprila do 31. oktobra (glamurozni šotor 1/4 z zajtrkom 210 €+).

9 | Lewa Safari Camp

Lewa W. C., Kenija

Luksuzni kamp Lewa, ki je del skupine Elewana Collection, leži na območju rezervata Lewa Wildlife Conservancy, v afriški divjini ob vznožju gore Mt. Kenya. Prinaša nepozabna srečanja z levi, leopardi, šakali, zebrami, belimi in črnimi nosorogi ter s pticami. Če se z njihovimi lokalnimi vodiči podate na safari, obstaja velika verjetnost, da boste videli »velikih pet«.

Ko prispete v glamping, vam osebje ponudi brisačko za osvežitev in vam ob prijavi postreže s pijačo dobrodošlice. Ker je v kampu le 12 glamping šotorov, vam kar v recepciji razložijo, kje je kaj in vas pospremijo do vašega šotora (slika tlorisa kampa je tudi v šotoru). Oprema v šotorih z lastno kopalnico in verando ni bahavo luksuzna, a to odtehta lokacija. Osrednji del zaseda bazen organske oblike z ležalniki, na katerih lahko poležite čez dan, ko niste na safariju. Najbolj navduši zajtrk v divjini »bush breakfast«, ki je del jutranjega safarija. Obroke lahko jeste na svoji verandi ali se pridružite drugim gostom, saj v kampu menije ustvarjajo dnevno. Zelo priljubljen je tudi »popoldanski čaj«, ob katerem postrežejo s svežimi torticami in biskviti. Pozneje lahko posežete po kanapejih, ki jih strežejo v baru, loungeu in na verandi pred večerjo. Če imate posebne zahteve, vam bodo pripravili posebne jedi. Za vstopnino v park je treba za odrasle odšteti pribl. 90, za otroke (6-17 let) 45 evrov. Minimalni sta 2 nočitvi, kamp pa je odprt vse dni v letu (šotor 1/2 s polnim penzionom, vključenimi pijačami, tudi nekaterimi alkoholnimi, z letalskim prevozom od pristajalne steze Lewa do kampa, vodenimi safariji in pikniki 672 €+).

10 | Chateau Ramšak

Maribor, Slovenija

Dobre 3 km iz središča Maribora se v kraju Počehova odpre pogled na sedem glamuroznih šotorov in dvorec Ramšak, za katerim se na 3,2 ha dviga prostran vinograd 13.500 vinskih trt – zeleni silvanec, chardonnay , rumeni muškat, sivi pinot, sauvignon in laški rizling.

Ob dobrodošlici vas bo osebje peljalo do vašega šotora in vam postreglo z osvežilnim napitkom ter več vrstami prigrizkov. Vinogradnik Matjaž Ramšak ali njegova sinova Andrej in Tomaž vas bodo povabili na okušanje njihovih kakovostnih vin ter vas ob bogatem narezku popeljali skozi zgodovino posestva, ki se lahko pohvali z največjo stiskalnico grozdja v Evropi. Pridelujejo suha vina, manj polsuha in polsladka. V pristnem domačem vzdušju boste bogatejši za zanimive zgodbe. Večer lahko sklenete v zasebnem, prijetno ogretem masažnem bazenu, ki pripada vsakemu glamuroznemu šotoru – tudi najbolj zaželeni »drevesni hiški«, dvignjeni 4 m nad tlemi. Če je drevesna hiška, ki sprejme do 4 osebe, zasedena, lahko izberete enega od dveh na las podobnih šotorov za 4 osebe ali enega od štirih nekoliko manjših, a prav tako udobnih šotorov za 2 osebi, ki so nanizani vzdolž potočka in dveh jezerc.

Po dogovoru z osebjem si boste dan poprej z menija izbrali zajtrk in želeno uro dostave. Gotovo pa vas bo radovednost zvabila na plano, saj se boste za bogato obloženo mizo na vaši terasi počutili kot kralj ali kraljica. Če ste navajeni razkošnih zajtrkov iz luksuznih hotelov, vas bo Ramšakov zajtrk prijetno zadovoljil (šotor 1/2 z zajtrkom 140 €+, šotor 1/4 z zajtrkom 210 €+).