Avstrijska Štajerska Spa, vino in čokolada

Avstrijska Štajerska (Steiermark) je druga največja zvezna država Avstrije. Po turističnem potencialu je podobna Sloveniji, a se ponaša s toliko inovativnimi ponudbami, da jo je vredno obiskati. Igor Fabjan se je v to prepričal večkrat, nazadnje v okolici topliškega središča Bad Waltersdorf.

Z ženo, najstniško hčerko in psičko Lio smo se z avtomobilom mimo deželne prestolnice Gradec po avtocesti podali v Bad Waltersdorf (vožnja iz Ljubljane 2:30 h). Prijeten kraj z nekaj več kot 2.000 prebivalci se je začel turistično razvijati pred dobrimi 40 leti, ko so med iskanjem nafte naleteli na termalno vodo. V središču naselja dominira cerkev sv. Margarete, ki je obdana z nekaj gostinskimi lokali in trgovinami s spominki. Psička Lia je bila že nestrpna, zato smo se vsi pretegnili v bližnjem parku. Pasji sprehod je popestril skrbno negovan ribnik še bolj pa klop v obliki srca, ki je priljubljena točka za obvezne »selfije«

Razvajanje na vsakem koraku

Med ducatom hotelov smo izbrali Therme & Golf hotel Bad Waltersdorf, ki spada v nam priljubljeno hotelsko verigo Falkensteiner (soba 1/2 s polpenzionom 268 €+). Blizu nam je njihov koncept domačnosti, do okolja prijaznega pristopa in vpetosti v lokalno skupnost.

»Velik del hrane, ki jo ponudimo gostom, prihaja z okoliških kmetij. Vključno z vinom, bučnim oljem, marmelado in sadnimi kisi,« nam je po dobrodošlici s kozarcem rdečega lokalnega vina povedal Patrick Fuchs iz hotelskega marketinga.

V savni ob določenih urah savna mojstrica pripravi čokoladno savnanje s čokoladnimi aromami

V pritličnih prostorih se na 2.500 km2 razteza center dobrega počutja s fitnesom in spajem Acquapura, ki nas je s svojo ponudbo prijetno presenetil. Pri masažah in kozmetičnih tretmajih uporabljajo tudi naravne štajerske proizvode, od medu do bučnih in grozdnih pripravkov. Voda v bazenih je zelo topla, ima prijetnih 35°C. V svetu savn sem spoznal prednosti »zemeljske savne«. Ker je lesena kabina prekrita z zemljo, to pripomore k posebnemu ozračju. V savni ob določenih urah savna mojstrica pripravi čokoladno savnanje s čokoladnimi aromami. Ob koncu nas je čakalo še razvajanje s sadjem, potopljenim v vročo čokolado.

Hotel je namenjen starejšim od 16 let. Z omejitvijo starosti so izgubili nekaj družinskih gostov, toda zato se je bistveno povečal obisk starejših. Med njimi je tudi veliko staršev, ki si zaželijo nekaj dni oddiha brez otroškega živžava. Tudi naša hči je bila zadovoljna s konceptom. Še bolj pa, da je lahko bivala v svoji superior sobi s psičko, ki jo je pričakala odeja, posoda za vodo in nekaj pasjih priboljškov.

Sobe so moderno opremljene, s pričakovanim udobjem hotela višje kategorije. Z ženo sva bila zelo zadovoljna tudi z ležiščem in vzglavniki – spala sva odlično! Samopostrežni zajtrk je izpolnil vsa naša pričakovanja. Hči se je navdušila nad sokovnikom, s katerim si je sama pripravljala sveže stisnjene sokove. V restavracijo z razgledno teraso smo se z veseljem vrnili še na večerjo z možnostjo izbire treh glavnih menijev. Vmesni čas gostje preživijo tudi v enem od dveh barov ob recepciji in bazenu, ob katerem v popoldanskih urah postrežejo z brezplačnimi prigrizki.

Le nekaj korakov od hotela vabi igrišče za golf z 18 luknjami, a nas je Lia potegnila na sprehod po podeželju. Tam smo spoznali ponudbo ene boljših okoliških gostiln Bergstadl, v kateri so nas razvajali s tamkajšnjimi domačimi specialitetami. Odlična izbira za ljubitelje tradicionalnih kmečkih jedi je štajerska plošča: suhomesnati izdelki in sir lokalnih proizvajalcev, za glavno jed svinjska pečenka, klobase in krvavica s kislim zeljem ter kruhovimi cmoki, med juhami pa je zanimiva izbira vinska juha, čeprav me je precej bolj navdušila kremna bučna juha.

Izkušnjo je dopolnila domača pita z vaniljevim prelivom. Družinska gostilna je znana tudi po vinski kleti, v kateri prevladujejo vina priznanega lokalnega vinarja Pichler (buteljka 6,30 €+). Najbolj nas je prepričal rose schilcher, katerega nežna aroma spominja na ribez.

Z grajskih višav na viski Brexit

V Slovenijo smo se vračali po manj prometnih, stranskih cestah, ki vodijo proti Prekmurju. Vabil nas je čudovit preplet gozdov, vinogradov, sadovnjakov in pašnikov, med katerimi kot biseri ležijo zgodovinski spomeniki. Med slednjimi nas je prevzel majhen kraj, Riegersburg, s približno 2.500 prebivalci. Na pogled je zelo zanimiv, saj se nad njim strmo dviguje ostanek nekdanjega vulkana s pravljično lepo graščino (vstopnina 12,5 €). Grad je v lasti knežje družine Liechtenstein, ki tam tudi živi. Večji del gradu z izvorno opremo je urejen kot muzej. Zbirke so domiselno predstavljene, tudi z uporabo sodobnih avdio-vizualnih naprav. Posebej navdušujoč je del, ki je posvečen čarovnicam. Soba je s pomočjo projekcije ognja videti, kot bi bila v plamenih. Do gradu vodi strma pot, zato smo z veseljem izkoristili razgledno vzpenjačo, ki nas je pripeljala tik pod grajsko obzidje (povratna vožnja 4 €).

Na robu Riegersburga so nas navdušile in nasmejale alpake, ki jih redi Anglež Philip Ranson. Posestvo je odprto za obiskovalce, na voljo sta tudi dva apartmaja. Najzanimivejša izkušnja pa je pohodništvo v spremstvu alpak. Za triurno druženje s prijaznimi živalmi smo odšteli 35 evrov, na koncu pa nas je čakal še prigrizek na razgledni terasi.

Na bližnjem griču smo obiskali še posestvo Gölles s starimi sadovnjaki in vinogradi, na katerem proizvajajo kis, vino in žgane pijače. Skoraj ni sadja, iz katerega ne bi znali narediti kisa. Najbolj nenavaden kis predelajo iz piva. Balzamični kisi so več let starani v hrastovih sodih. Najljubši mi je bil breskov, za posebno razvajanje brbončic pa je poskrbel vinski žele iz kutin. Delajo ga še iz jabolk in malin. Žele naredijo tako, da kisu dodajo zgoščen sadni sok, pektin in sladkor, ki poskrbi za enkraten sladko-kisli okus. Spominja na indijski chutney in je neprecenljiva sestavina za ustvarjanje kuharskih umetnin, saj se odlično poda k mesnim jedem, siru ali sladicam. Ogledali smo si tudi postopke nastajanja proizvodov in poskusili eno zadnjih domislic – viski Brexit (ogled s pokušino 9,5 €).

Zotterjevo sladko kraljestvo

Sredi vasice Bergl nas je čakalo sladko presenečenje: tovarna čokolade Zotter (vstopnina v tovarno in živalski park 15,90 €). Vstop v čokoladni svet smo začeli z ogledom informativnega filma o pridelovanju kakava po sistemu pravične trgovine, za katerega se zavzemajo pri Zotterju. Sledil je ogled tovarne s pokušnjo sladkih dobrot. Sobe so bile polne presenečenj: v eni smo si privoščili čokoladne napitke, v drugi so vabile steklene posode, iz katerih padajo koščki čokolade z dodatki – soljo, oreški, vrtnicami, čilijem … Čokolade so brez umetnih dodatkov, konzervansov in stabilizatorjev, uporabljajo le ekološke pridelke.

Ustanovitelj podjetja Josef Zotter za živali in rastline pravi, da so živa bitja, zato je treba z njimi ravnati z ljubeznijo in spoštovanjem. V skladu z njegovo miselnostjo sta zasnovana tudi organski vrt in živalski park, v katerem gojijo številne stare pasme koz, osličkov, goveda. Priporočam obisk njihove restavracije Essbar, v kateri strežejo tradicionalne jedi iz domačih, organskih sestavin. Kuhinja je ločena le z nizkim pultom, tako da smo lahko spremljali, kako nastajajo naročene jedi. Zotterjevi imajo tudi svoj mlin in pekarno, tako lahko ob različnih jedeh vedno pričakujete še mamljive krušne skušnjave. Nas so navdušili z odličnimi sokovi in limonadami ter vegetarijanskimi burgerji.