Bali Družinam prijazno potovanje

Bali, ki so ga svetovne potovalne revije že večkrat razglasile za najlepši otok na svetu, je očaral tudi Tino Milavec. Po prvem obisku leta 2004 se v svoj tropski raj rada vrača, svoje navdušenje pa je prenesla tudi na partnerja in hčerki. Družina uživa v prijetno toplem, sončnem vremenu, valovih, ob prijaznih ljudeh in dobri hrani ter v številnih aktivnostih.

S partnerjem Juretom in hčerkama, štiriletnica je Bali tokrat obiskala že tretjič, dveletnica pa drugič, smo v Denpasar poleteli z novozgrajenega zagrebškega letališča prek Carigrada (povratni let 580 €+). Na relativno hitrem in nadvse udobnem letu (skupaj 18 ur) sta hčerki večji del prespali, vmes pa sta se zabavali z gledanjem risank in pokušanjem jedi, ki jih je streglo prijazno kabinsko osebje.

Seminyak

Z letališča smo se odpravili v obmorsko letovišče Seminyak in tam ležerno preživeli prvih nekaj dni. Najprej smo se dobro naspali in premagali 6-urno časovno razliko. Lepa peščena plaža se vije od letališča v glavnem mestu Denpasar, se nadaljuje v hektični in nekoliko obledeli Kuti in se konča s predeloma Legian in Seminyak. Vožnja z avtomobilom med omenjenimi kraji lahko zaradi gostega in neurejenega prometa traja tudi 40 minut (8 km), zato pa je sprehod ob obali ob sončnem zahodu toliko prijaznejši. Čez dan smo se zabavali ob in v hotelskem bazenu, občudovali zlate ribice, srkali sveže stisnjene sokove iz tropskega sadja in se pod senčniki skrivali pred vročim soncem na plaži. Hčerki sta nabirali školjke in gradili peščene gradove, s partnerjem sva medtem izmenjanje deskala na valovih, primernih za začetnike (najem deske 2 h 3 €).

Seminyak je prestolnica butičnega nakupovanja. Tam imajo številni tujci v lasti butike, restavracije in bare. Gostje prestižnih hotelov ob plaži s hotelskih teras uživajo v čudovitih sončnih zahodih, nato pa se dogajanje preseli v restavracije na znameniti plaži Double Six Beach. Srkanje koktajlov in uživanje v lokalnih kulinaričnih dobrotah po zelo ugodnih cenah ob soju pisanih lampijonov in bučni glasbi različnih zvrsti je neponovljivo doživetje. Ker je Bali turistični magnet, je ponudba storitev zelo pestra. V razkošnem Seminyaku se nove trendovske restavracije in hoteli odpirajo skoraj vsak dan. Med novimi »vročimi« restavracijami je gotovo Bikini. Najdete jo v neposredni bližini nakupovalnega in družabnega središča Seminyak Square. V nekaj mesecih je zaslovela zaradi dobre postrežbe, minimalistične opreme in inovativnih jedi, v katerih se z veliko mero kreativnosti prepletajo lokalni in globalni vplivi. Nas sta najbolj navdušila njihov znameniti »popcorn« piščanec in izbira pregrešno dobrih in zanimivih sladic (večerja za 4-člansko družino 150 €).

Canggu

Po nekaj dneh smo se zapeljali približno 10 km proti severozahodu, v obmorski kraj Canggu, imenovan »novi Seminyak«, ki je turistično zacvetel šele pred nekaj leti. Pred tem so se tam okrog redkih hotelov in hiš pa do obale raztezala riževa polja, ki so jih na hitro zamenjale nove zasebne nastanitve, ceste in restavracije. Canggu je med obiskovalci priljubljen zaradi pristnega vzdušja, slikovitih sončnih zahodov in valov. Ti so na plaži Batu Bolong dolgi, počasni in primerni za vse stopnje surfarskega znanja, medtem ko bližnja plaža Echo Beach privlači izkušenejše deskarje (najem deske za 2 h 3 €). Po drugi strani plaža ni privlačna – turizem je v povojih in okoljska ozaveščenost je na izjemno nizki ravni, o čemer pričajo odvržene plastenke in kokosovi orehi. Kadar nisva deskala, sva se s hčerkama čez dan zadrževala na hotelskem posestvu v bližini plaže.

Hotel Tugu nam je nudil popolno udobje za družinske počitnice (soba 1/2 z zajtrkom 270 €+). Izvedeli smo, da sodi v verigo štirih zasebnih indonezijskih hotelov in petih restavracij, ki so hkrati muzeji azijskih starin. Najstarejše segajo v 16. stoletje. Njihov ustanovitelj je 70-letni ljubitelj umetnosti, Anhar Setjadibrata. Med svojim potovanjem po Indoneziji je razvil strast do unikatnih izdelkov, rezbarij in kosov pohištva, ki jih je našel v vaseh in domovih domačinov. Njegov načrt, da se bo posvetil študiju medicine, se je takrat povsem spremenil in začel je ustvarjati zbirko, ki je danes največja zasebna zbirka umetniških starin v Indoneziji. V njej lahko uživajo vsi gostje butičnih hotelov in restavracij Tugu (tugu indonezijsko pomeni spomenik). Hotel Tugu Bali je ustvarjen v tradicionalnem lokalnem slogu. 21 sob in suit se intimno skriva med bujnim tropskim rastjem, ribniki so razporejeni v obliki indonezijske vasi in so prekriti z debelimi slamnatimi strehami. Vsa oprema v prostorih je unikatna in skrbno restavrirana, v veliki odprti sprejemni avli pa goste na lesenem odru pričaka mogočni Garuda, 120 let stari kip zaščitnika družine, ki ga je Anhar našel zapuščenega in razpadajočega na vrtu neke rezbarske delavnice v osrčju otoka. Ni me presenetilo, ko so mi dejali, da se v butični hotel Tugu gostje z vsega sveta radi vračajo. Primeren je za družine, ki rade preživljajo aktivne počitnice v tropskem raju, romantične pobege, sprostitev in poročna potovanja. Hotelsko osebje poskrbi za organizacijo izletov, kuharske tečaje, jogo, wellness razvajanja v štirih skrbno opremljenih spa sobanah in organizira manjša poročna slavja. K hotelu sodi tudi restavracija Ji, ki je bila po izboru revije Bali Now v letu 2017 izbrana za najboljšo indonezijsko restavracijo. Obiskali so jo številni znani, kot so Kate Moss, Donna Karan in številni predsedniki. V Ji strežejo japonske jedi z lokalnimi primesmi ter pri tem uporabljajo najkakovostnejše lokalne sestavine. Njihov suši je vrhunski! V lično pripravljenih jedeh lahko uživate na terasi s pogledom na ocean, v jedilnici, ki jo krasi mogočni kitajski tempelj, ali v manjši zasebni sobi, kjer večerjo dramatično postreže 12 uniformiranih vojščakov. Kot hotelski gostje smo se z dobrotami iz restavracije razvajali že pri zajtrku, ki je prav tako posebnost hotela. Postrežejo ga po vaših željah, a la carte, od 7. ure kadar koli in kjer koli na posestvu, ob bazenu, s pogledom na ocean ali kar v postelji.

Ubud

Za nekaj dni smo se poslovili od valov in se odpeljali v notranjost. Ko prvič obiščete Bali, obiščite najlepše templje, kot so Tanah Lot, Uluwatu, Besakih, Bratan (Beratan) in Taman ter se sprehodite med živo zelenimi riževimi terasami. Tako boste hitro vsrkali kulturno bogastvo otoka.

Pot vas bo, tako kot je nas, zanesla tudi v kulturno in duhovno središče otoka, v priljubljeni Ubud. Kljub hitremu razvoju, urbanizaciji in krčenju čudovitih riževih polj zaradi turističnih objektov mu odlično uspeva ohraniti očarljivost in privlačnost. Tam smo pohajkovali po glavnih mestnih ulicah, vzdolž katerih se vrstijo trgovine, kavarne in restavracije, galerije. Poleg muzejev je obiska vredna tudi kraljeva palača Ubud, čas pa si rezervirajte še za ogled tradicionalnega balijskega plesa. Obisk gozda z opicami Monkey Forest, v katerem živi približno 700 opic, v njem pa lahko občudujete tudi številne avtohtone rastline in hinduistične templje, je čudovita ideja za družine (vstopnina 3 €). Ob vhodu v gozd lahko kupite oreščke ali banane, vendar bodite pozorni, da vam jih opice ne iztrgajo iz rok. Dolgorepi makaki so vajeni ljudi in se norčavo podijo po vejah in med obiskovalci. Hčerki sta bili nad njimi navdušeni, a sta ohranjali varnostno razdaljo. Še več raznolikih živali z različnih delov sveta pa živi v živalskem vrtu, v bližini Ubuda. Tam je zelo priljubljeno doživetje zajtrk z orangutani (zajtrk 25 €).

Proti večeru smo odšli do riževih polj na robu mesta in počakali na sončni zahod, nato pa smo večerjali v tradicionalni indonezijski restavraciji, Warung Pulau Kelapa, ki se ponaša s čudovitim ambientom in pristnimi lokalnimi jedmi. Bivali smo v eni od zasebnih vil z bazenom, v rezortu The Jumah, z odlično lokacijo, le nekaj korakov od mestnega središča (3-sobna vila 240 km2, 150 €+). V njej smo bili prijetno umaknjeni od mestnega vrveža, velike površine na prostem pa so bile dobrodošle za tekanje in zabavo ob bazenu. Gostitelj nam je ponudil tudi organizacijo izletov do bližnjih znamenitosti, masažo in dostavo lokalnih specialitet.

Bali Wake Park

Ker imamo radi aktivne počitnice in brez športa zdržimo le dan ali dva, smo pred vrnitvijo na obalo z velikim zanimanjem obiskali vedno bolj prepoznavni in priljubljeni Bali Wake Park, v katerem lahko uživajo vse generacije (vstopnica za 2 uri 38 €, brezplačen prevoz iz in v hote). Kabelska vlečnica je v krogu napeljana po mirnem umetnem rokavu in opremljena s številnimi skakalnicami in drsnimi objekti različnih težavnosti. S partnerjem sva si v parku izposodila zaščitno opremo in preizkusila različne rekvizite za smučanje na vodi. Hčerki sta se medtem namakali v senčnem bazenčku z barom ter tekali po travniku ob vodi.

V kratkem bodo v sklopu parka postavili tudi napihljive rekvizite za zabavo na vodi tako, da bo objekt za družine in skupine gostov še privlačnejši in raznolik. Ko roke niso zmogle niti kroga več, smo se lačni posedli za mizo bistroja, ki je del parka, in pojedli kosilo, nato pa zadovoljno poležavali na vrečah v senci.

Kuta

Naša zadnja postaja tokratnih počitnic je bilo obmorsko letovišče Kuta. Nekdanja ribiška vasica, ki je zaslovela zaradi valov in deskanja, je z razmahom množičnega turizma izgubila svoj prvotni čar in pristnost, a so nas tamkajšnji valovi in nekaj preizkušeno dobrih restavracij, kot sta Fat Chow Bali in Sushi Tei, vseeno prepričali, da jo obiščemo. Sodobna nakupovalna središča, svetovno znane restavracije in luksuzni hoteli v Kuto privabljajo ljubitelje razkošja, sproščenega vzdušja in valov. Peščena plaža je zelo prijetna, čista in primerna za zabavo in igranje. Preden se sonce na obzorju potopi v morje, je na obali najbolj živahno. Domačini na toplo mivko postavijo stole in strežejo hladno pivo, prodajajo sveže sadje in otrokom ponujajo sladoled. Po zraku se širijo vonjave kadil, ki tlijo v templjih v bližini. In šele ko sonce zaide, iz vode pridejo še zadnji in najbolj vztrajni deskarji. Čas je za druženje in zabavo, jutro pa prinese še en nov brezskrben dan.