Moj dom – Mehika

Romana Lilič je v začetku leta 2007 v Sloveniji spoznala Mehičana Mariana, ki se je pri nas mudil poslovno. Poleti ga je obiskala v majhnem turističnem mehiškem mestecu Cabo San Lucas. Kot par sta ugotovila, da zveza na daljavo ni za njiju, zato se je Romana konec istega leta preselila k njemu, 10.000 km stran od svoje domače Ljubljane.

Kaj počnete v Mehiki?

Z Marianom, ki je arhitekt in lastnik studia a10 studio, živiva v majhnem turističnem mestu na koncu kalifornijskega polotoka, Cabo San Lucas. Imam majhno agencijo za odnose z javnostmi, marketing in družbene medije ter fotografijo, LA76 Strategic Design. Fotografije o Mehiki objavljam tudi na svojem Instagram profilu @romanalilic. Po desetih letih naju že kar pošteno daje domotožje, saj najine korenine izvirajo od drugod. V idealnem svetu bi rada živela poleti v Sloveniji, pozimi v Cabo San Lucasu, vmes pa bi potovala povsod po svetu. Mesto ima 350 sončnih dni na leto in povprečno letno temperaturo 24 °C.

Kaj vam je najbolj všeč?

Najbolj so mi všeč samotne plaže. Ker je Baja California Sur polotok, smo s treh strani obdani z morjem, plaže pa so res sanjske. Zaradi morskih tokov se ne moremo kopati povsod, a narava je čudovita, idealna za poležavanje, razmišljanje in branje knjig.

Se srečujete s kakšnimi težavami?

Mehika ima zelo bogato naravo, kulturo, tradicijo in hrano. Po drugi strani ima tudi številne pomanjkljivosti; predvsem na področju delovanja države. Zaposleni v podjetjih imajo na leto le 5 ali 6 dni dopusta (z leti se število dni sicer veča, a se ne more primerjati s Slovenijo). Zdravstvo je zelo slabo, korpucija je zelo visoka, kar se odraža v organizaciji mestnega jedra, ulična osvetljava je slaba oziroma je skoraj ni, ceste so slabe. Če imate opravek na javnem uradu, pošti ali banki, je najbolje, da si rezervirate zanj ves dan ali nekaj dni. Skoraj vsak najmanjši opravek terja vsaj tri obiske. Na tem področju se vidi, da Mehika zelo zaostaja za razvitim svetom. Zaradi korupcije, v katero so vpleteni številni politiki in vodilni, zmanjka denarja za izboljšanje življenjskega standarda prebivalcev.

Kakšni so življenski stroški?

Zaradi bližine ZDA in prihoda turistov skozi vse leto je Cabo San Lucas najdražje mesto za življenje v Mehiki. Cena kosila je približno 10 evrov, cena avtobusnega prevoza med Cabo San Lucasom in San Jose del Cabom (približno pol ure vožnje) je 2 evra. Zaradi odpiranja novih hotelov in posledično nove delovne sile je v porastu povpraševanje po bivalnih prostorih. Cene vztrajno rastejo, mesečna najemnina za 80 km2 veliko stanovanje znaša približno 900 evrov.

Kakšna je mehiška kulinarika?

Mehiška hrana je zelo okusna, barvita in raznolika. Značilna mehiška jed takos, to je koruzna torilja, nadevana z mesom ali ribo in zelenjavo, je zelo priljubljena in pogosta. Zaradi številnih prestižnih hotelov in restavracij, ki nosijo imena uglednih kuharjev z vsega sveta, imamo na voljo precej raznovrstno kulinarično ponudbo. Priljubljene mehiške jedi so tudi tamale in enchilade ter druge jedi, ki vsebujejo tortilje, sir, meso in omake. Značilna jed je tudi piščanec v omaki mole, pogosto jemo še sveže ribe in morske sadeže. Avokado je redno na naših jedilnikih, jemo ga v vseh mogočih različicah. Tropsko sadje, kot so mango, papaja in ananas, je v izobilju. Na vrtu imam tri drevesa papaje, ki obrodijo najokusnejše sadeže. Baja California Sur ima tudi nekaj tropskih oaz, ki so zelo plodne, zato imajo številne restavracije ponudbo »z vrta na mizo«.

Praznujete kak zanimiv praznik?

Najbolj zanimiv mi je dan mrtvih (Día de los Muertos), ki se proslavlja dva dni, 1. in 2. novembra. Od slovenskega praznovanja dneva mrtvih se razlikuje v tem, da Mehičani praznujejo in slavijo življenje. Ljudje postavljajo oltarje preminulim – svojim svojcem in ljubim ter tudi znanim osebam ali igralcem. Okrasijo jih z ognjičem, fotografijami preminulega, nekaterimi simboli ter njihovo najljubšo hrano in pijačo. Na dan mrtvih pogosto na grobove pripeljejo glasbenike ter skupaj praznujejo življenje in spomine na ljubo osebo.

Vam je kdaj dolgčas?

Skoraj vedno nekaj počnem, pa naj gre za projekt za naročnike ali zase, tako da mi dolgčas res ni. Poleg tega rada vsak prosti trenutek izkoristim za branje, vrtnarjenje ali druženje.

Imate tam prijatelje?

Prijatelje imam, vendar so prijateljstvaelo drugačna kot v Sloveniji. Glede na naravo Cabo San Lucasa, ki je turistično središče, številni pridejo le za krajše obdobje in se nato odselijo v neko večje mesto, v katerem imata hotel ali hotelska veriga, za katero delajo, podružnico. Zato imava pravih prijateljev zelo malo, večinoma so le znanci. Prijatelje in prijateljstvo, kakršnega poznam v Sloveniji, zelo pogrešava.

Kako bi opisali prebivalce?

Cabo San Lucas je »talilni lonec« različnih narodov in kultur. Mehičanov, ki tu živijo že več generacij, je malo v primerjavi z nami, priseljenci. Številni Američani in Kanadčani imajo v Cabu svoj drugi dom, ki ga obiščejo pozimi, ko je v njihovih domovinah zelo mrzlo. Ljudje so zelo prijazni.

Vas sorodniki, prijatelji kdaj obiščejo?

Cabo je zelo daleč in treba je zamenjati vsaj 3 letala, zato obiskov iz Slovenije nimava veliko. A nekaj prijateljev naju je vseeno obiskalo. Največ jih je prišlo spomladi 2015, ko sva se poročila na najini najljubši plaži.

Kam bi peljali svoje goste?

Moji najljubši kraji in kraji, ki bi jih priporočala vsakomur ob obisku Cabo San Lucasa ali širše Baje Californije Sur, so: vožnja okoli konice Land’s End z znamenitim skalnatim obokom El Arco ob sončnem vzhodu ali zahodu; obisk East Capea s sanjskimi plažami za surfanje in kampiranje, na katerih lahko srečate zelo prijazne divje osle (zanje imam vedno korenje ali jabolka); obisk tradicionalnega, malega mestnega središča San Jose del Cabo s plažo, galerijami in odličnimi restavracijami; obisk Todos Santosa in čarobne vasice Pueblo Magico s sredozemskim podnebjem in številnimi galerijami ter prelepimi plažami ob Pacifiškem oceanu. Kiti so moje najljubše morske živali, zato med decembrom in marcem priporočam obisk obmorskega kraja Puerto San Carlos in zaliva Magdalena Bay, kamor priplavajo sivi kiti z Aljaske. Videli jih boste lahko, kako se hranijo, kotijo mladiče, se z njimi igrajo in jih učijo plavati. Lokalni ribiči obiskovalce vozijo po zalivu in če imate srečo, vas bo kit sam prišel pozdravit (zelo so radovedni) in vam morda pustil, da ga pobožate. Moj najljubši kraj v Baji je otok Isla Espiritu Santo, kjer ni internetne in mobilne povezave. Z možem ga tradicionalno obiščeva za moj rojstni dan. Čez dan se voziva s kajakom, plavava z morskimi levi, snorkljava in obiskujeva sanjske plaže z belo mivko in turkiznim morjem. Kadar sva lačna, pa se s čolnom ustaviva sredi morja in pocukava potapljača, da nama proda najokusnejše čokoladne školjke, chocolate clam.

Vaš idealni dopust?

Težko bi izbrala le eno sanjsko destinacijo in verjetno bi bil moj odgovor drugačen vsakič, ko bi me vprašali. Glede na to, da trenutno živiva ob morju, se vedno izredno veseliva obiska Slovenije in evropskih držav. Visoko na najinemu seznamu sta zdaj Japonska in Avstralija, želiva pa si obiskati tudi Islandijo, Maroko, Portugalsko, sever Španije in vse kraje, na katerih bi se ustavil najin prst na zemljevidu.