Sea Island Graciozni otoški luksuz v Georgii

Sea Island je ikonični zasebni rezort na območju Zlatih otokov, Golden Isles, v ameriški zvezdni državi Georgii. Že od leta 1928 je znan kot izjemna destinacija, na kateri se arhitektura, krajinska ureditev in narava zlijejo v harmonično celoto. Gostje se navdušujejo tudi nad vrhunskimi storitvami in gostoljubnostjo hotelskega osebja.

Sea Island je del dolge verige otokov Golden Isles, del katerih so tudi St. Simons, Little St. Simons in Jekyll, z osrednjim mestom na celini – Brunswick. Leži 97 km severno od floridskega mesta Jacksonville in prav toliko južno od mesta Savannah v Georgii (povratna vozovnica Benetke-Savannah 750 €+).

Donosna naložba

Avtomobilski magnat Howard Coffin, ki je z Royem D. Chapinom ustanovil uspešno avtomobilsko podjetje Hudson Motor Car Company, je zemljo na območju današnjega Sea Islanda kupil leta 1926. Po nasvetu prijateljev, ki so videli potencial v nepremičninah ob obali, je čez dve leti odprl hotel Cloister, ki so ga ljubkovalno poimenovali »majhen prijazen hotel«. Howard je vodenje hotela zaupal svojemu bratrancu Alfredu W. Jonesu.

Ko je Howard leta 1937 preminil, je posestvo s še nekaj drugimi obalnimi parcelami v lasti podjetja Sea Island Company podedoval Alfred.

Cloister je postal uspešen takoj po odprtju. Ko se je 30. ameriški predsednik, Calvin Coolidge, odločil, da leta bo leta 1928 božič preživel na Sea Islandu, so mediji novemu hotelu namenili mednarodno pozornost. Predstavili so ga kot mirno, sproščujoče pribežališče. V hipu je postal všeč poslovnežem, politikom in zvezdnikom. Obiskali so ga newyorški župan Jimmy Walker, predsednik podjetja Ford Motor Company, Edsel Ford, sin slavnega Henryja Forda, John D. Rockefeller, mlajši, eden od slavnih petih sinov verjetno ene najbogatejših družin v zgodovini Amerike in številni drugi.

Howardova ideja je bila tudi, da bi na otoku zgradili stanovanjsko naselje in tako je spodbudil svoje goste, da so v bližini zgradili svoje hiše, on pa je poskrbel za infrastrukturo – elektriko, vodo in telefon ter izboljšal dostop na otoka St. Simons in Sea Island. Med številnimi eminentnimi prebivalci si je tam svoj dom ustvaril tudi slaven ameriški pisatelj Eugene O’Neill z ženo Carlotto. Hišo Casa Genotta je danes mogoče najeti.

Ameriška ekonomska kriza in 2. sv. vojna sta upočasnili razvoj in širjenje rezorta. V povojnem času pa se je kolesje kapitala vnovič hitreje vrtelo. Številni ameriški predsedniki, kot so Hoover, Eisenhower, Ford in Carter, so doprinesli k njegovi svetovni prepoznavnosti. Tam se je leta 1949 poročila hči Winstona Churcilla, Sarah Churchill, s fotografom Anthonyjem Beauchampom. Med več tisoč pari, ki so tam preživeli svoje medene tedne, sta tudi nekdanji ameriški predsednik George Bush in njegova žena Barbara.

Zaradi priljubljenosti se je širilo tudi rezidenčno naselje, zemljišča so ob koncu 20. stoletja prodajali za več milijonov dolarjev. Eden največjih političnih dogodkov na posestvu je bilo srečanje svetovnih voditeljev na zasedanju G-8. To niti ne preseneča, saj je Sea Island edini rezort na svetu, ki vsako leto prejme 4 Forbsove nagrade 5 zvezdic, in sicer za najboljši hotel Cloister, najboljšo restavracijo The Georgian Room, ki je del hotela, za Lodge in Spa.

The Cloister

Graciozno luksuzen in vabljiv, ikonični dvorec v sredozemskem slogu, Cloister, na jugozahodni strani otoka, vzdolž reke Black Banks je bila prva in ostaja osrednja stavba rezorta. Gostje lahko izbirajo med 200 sobami – v osrednji stavbi Cloisterja in njenih krilih, v obalnem Cloister Beach Clubu ali v hišah ob oceanu Cloister Ocean Residences. Katero koli namestitev boste izbrali, vas bodo prostornost, individualna oprema sob in dekoracija prijetno presenetile (soba 1/2 470 €+). Poleg tega imajo vsi gostje, ne glede na to, na kateri lokaciji spijo, dostop do vseh storitev v rezortu.

Ko sonce razsvetli razkošno pohištvo in zunaj živahno prepevajo ptice, vas spreleti občutek, da ste se znašli v preteklosti

Preddverje z visokim stropom in razkošne stopnice v glavni stavbi vlečejo pogled v prvo nadstopje, kjer hodnik podpirajo mogočni stebri. Ko sonce razsvetli razkošno pohištvo in zunaj živahno prepevajo ptice, vas spreleti občutek, da ste se znašli v preteklosti, ko je šampanjec tekel v potokih, dame pa so tekmovale, katera bo presenetila z bolj stilsko dovršeno večerno toaleto. V preddverju gostje igrajo damo, miselno igro, ki popestri marsikatero urico. Popoldne si lahko rezervirate za čaj s prigrizki ali pa dan preživite v spaju, na teniških in squash igriščih ter v telovadnici.

Le kratka vožnja v krožišču na osrednji otoški cesti Sea Island Drive vas privede do obalnega Cloister Beach Cluba s ponudbo restavracij, sladoledarnice, bara in 3 bazenov.

The Lodge

Dvorec The Lodge v angleškem slogu, na otoku St. Simons, ponuja 40 sob in suit. Bogato leseno pohištvo, vidni tramovi, marmorne kopalnice z globokimi kadmi in sproščujoči curki tuša, kopalniška kozmetika Molton Brown, po naročilu izdelana posteljnina in osebni butler, ki je na voljo 24 ur na dan, so popolna podlaga za brezskrben oddih. Stavba je le nekaj minut vožnje oddaljena od Cloisterja na otoku Sea Island. Občutek topline in drugačnosti, pogled z balkona na morje, razvajanje v kadi, napolnjeni s toplo odišavljeno vodo s cvetovi vrtnic, zadovoljstvo ob toplem mleku s piškoti, ki jih postrežejo pred spanjem, so spomini, ki ostanejo za vedno (soba 1/2 365 €+).

The Inn

Na otoku St. Simons s svojo sproščenostjo in domačnostjo vabi tudi gostišče The Inn. Debeli leseni tramovi, udobne mehke zofe in kamin v preddverju ter ogrevani zunanji bazen z ležalniki in oblazinjenimi stoli ustvarijo občutek ugodja že samo ob pogledu na razvajanja, ki jih ponujajo.
Svetle, prostorne in zračne sobe z visokimi stropi, elegantnim pohištvom, lično dekoracijo in udobnimi posteljami so kot nalašč za družinski pobeg v naravo. Nekatere kopalnice imajo prostoren tuš, druge razkošno kad, vse pa kopalniško kozmetiko BeeKind (soba 1/2 160 €+).

Cottages

Razkošne hiše, Cottages, so kot nalašč za druženje s prijatelji in družino, saj je zasebnost zagotovljena, kot bi bili v lastni hiši. Po igri golfa ali poležavanju na plaži se dobite v hiši in uživate v medsebojni bližini. Izberete lahko lokacijo ob oceanu ali slanem močvirju, od eno- do osemsobne hiše, hkrati pa ste upravičeni do vseh storitev rezorta Sea Island (tedenski najem hiše 2.380 €+).

Broadfield

Športni klub in koča Broadfield s pridihom južnega temperamenta pozdravi z vabljivo teraso in nekaj prijaznimi kužki. Z vodičem se lahko odpravite na lov, nato pa s prijatelji uživate ob kozarcu viskija v rustikalni koči, ki jo obkrožajo mogočni hrasti, palme in borovci. Prepelice, fazani in jezera z velikimi sladkovodnimi ribami vabijo k sezonskemu lovu, ribolovu ter drugim športnim in kulinaričnim aktivnostim.

Golf

Na Sea Islandu se je Davis Love III od očeta naučil igrati golf, vadil je z bratom in igro predstavil svojemu sinu. Take zgodbe niso redke, saj le kje na svetu lahko naletite na 3 tekmovalna golf igrišča z 18 luknjami, najboljšimi inštruktorji in nagrajenim središčem Golf Performance Center ter toliko zanimivostmi, ki čakajo, da jih odkrijete, kot na Sea Islandu. Na igriščih boste videli od nadebudnih začetnikov do najboljših PGA igralcev in tudi vse vmes. Igrišče Seaside se razteza od oceana in peščene obale, vzdolž slanega močvirja v notranjost. Tom Fazio ga je iz dveh igrišč z 9 luknjami v tradicionalenem škotskem slogu preuredil v enega z 18 luknjami. Oči pritegnejo peščene sipine, avtohtone trave in divje cvetje. Ko se z njimi poigra veter, ustvari vedno drugačne slike.

Igrišče Seaside je že tradicionalno na lestvici 100 najboljših igrišč v ZDA. Skupaj z igriščem Plantantion se tam odvija turnir PGA TOUR’s RSM Classic, ki ga gosti Davis Love III. Plantation je umeščen pod stare in mogočne hraste in ponuja razglede na jezera, cvetje in ocean. Tudi to igrišče je rezultat združitve dveh igrišč z 9 luknjami. Projekta se je lotil Rees Jones in zaradi spoštovanja do tradicije pustil gozd hrastov, ceder in borovcev, ki mu dajejo značaj. Vsem pa najbolj ostane v spominu to, da se po pokrajini ob sončnem zahodu razlega zvok dud, ki oznanijo zaprtje igrišč. Tretje igrišče Retreat obkrožajo borovci in hrasti, na njem uživajo različno dobri igralci.

Kulinarika

Kulinarika v rezortu je tako pestra kot gostje z vsega sveta.

V Cloisterju lahko poleg že omenjene in s strani Forbsa nagrajene formalne restavracije Georgian Room uživate v bolj sproščeni, rustikalni italijanski restavraciji Tavola, ki navduši s pogledom na reko in z odprto kuhinjo, v kateri pred vami v zrak mečejo testo in pripravijo pico. Zelo priljubljene so tudi domače testenine, ne gre brez morskih jedi in jagenjčka, račke, lososa in perutnine. Tam je še River Bar & Lounge z lahkimi prigrizki in bogatim izborom pijač.

Na območju Sea Island Beach Cluba ponuja Southern Tide lepe razglede na ocean, plažo in sipine, na krožniku pa se morske jedi srečajo z lokalnim šarmom. Wonderland je raj za otroke z mlečnimi napitki, sladoledi in več kot 65 vrstami sladkarij. Za hiter prigrizek na plaži ali ob bazenu je najbolj priročna kavarna Snack Shack.

Na območju The Lodgea vabi raj za ljubitelje velikih in sočnih zrezkov, Steakhouse Colt & Alison. Hrastova soba ali Oak Room razveseli s hišnimi in lokalnimi specialitetami, najbolj zanimiv pa je moški bunker ali Men’s Locker Room, v katerem so v resnici garderobne omarice. V družbi prijateljev se po golfu, kolesarjenju ali morski plovbi tam prileže kosilo, zvečer pa izbrane pijače v družbi cigar.