White Desert Glamping na Antarktiki

Spanje v ledenem kraljestvu, v katerem živijo kraljevi pingvini, in obisk najjužnejše geografske točke našega planeta so sanje največjih avanturistov, kakršna sta tudi zakonca Robyn in Patrick Woodhead. Ko sta z ekipo v 80 dneh prečila Antarktiko, sta leta 2006 ustanovila podjetje in na Antarktiki odprla White Desert z luksuznimi namestitvami, ki jih obiskujejo najbogatejši Zemljani.

Obisk Antarktike že dolgo ni rezerviran le za znanstvenike. Tja plujejo turistične križarke, z odprtjem glampinga White Desert pa so šli še korak dlje – premožni gostje lahko obiščejo južni pol in prenočujejo v luksuznih kapsulah, ki po obliki spominjajo na igluje. Ponujajo tri pakete: enodnevni obisk Antarktike (8.460 € po osebi), petdnevno odkrivanjem ledenega kraljestva (27.100 € po osebi) in najbolj priljubljeno in najbolj prestižno, devetdnevno potovanje, za katerega mora vsak posameznik odšteti vrtoglavih 66.000 evrov.

V ceno so všteti prevozi, vsa jedača in pijača (tudi alkohol), dovoljena teža prtljage je 30 kg. Vsa tri potovanja se začnejo v južnoafriškem Cape Townu, od koder gostje z zasebnim letalom Gulfsteam poletijo proti redko obiskani celini (5:30 h). Pristanek je v kampu Whichaway, v katerem stoji šest ogrevanih luksuznih kapsul, ki so oblikovane za dve osebi. S premerom 6 m nudijo razkošen prostor z zakonsko posteljo, pisalno mizo in kopalnico s straniščem. V ločeni, sedmi kapsuli sta prostora za tuširanje in kuhinja, v osrednjih treh pa so urejeni recepcija, lounge in restavracija, v kateri svetovno znana chefinja Jenna Viney pripravlja tri dnevne obroke. Na krožnikih se redno pojavljajo zrezki in morske specialitete, gostje pa so navdušeni tudi nad bogatim angleškim zajtrkom. Čeprav je zunanjost kapsul iz najsodobnejših, dobro izolativnih materialov, je notranjost bogata s teksturami in daje dodaten občutek topline. Dizajn bi najlažje opisali s starim šarmom afriških safarijev.

Vodiči dnevno predlagajo izlete in druge aktivnosti, ki so lahko malo zahtevne ali adrenalinske (plezanje po ledenih skalah, smučanje z zmajem). Sprehodi skozi modre ledene tunele do dramatične obale in ameriškega znanstvenega središča so običajna rutina. Vrhunec obiska je ogled kolonije kraljevih pingvinov, ki šteje več kot 6.000 ptic, v zalivu Atka (2 h; let z letalom DC3 Basler). Prav tako velik podvig redkih Zemljanov je obisk južnega pola. Po šesturnem letu iz kampa pristane letalo na polarni ravnini, kjer mu dotočijo gorivo, nato nadaljuje pot in po 2 urah pristane na ameriški postaji Amundsen-Scott South Pole station. Tam je tudi tabla, ki označuje geografsko najjužnejšo točko Zemlje. Z nekaj koraki tam obhodite Zemljo. Sledi ogled postaje, postanek v trgovinici s spominki in možnost pošiljanja razglednice domov z Južnega pola. Območje leži na nadmorski višini 4.000 m, kjer je povprečna temperatura -25 °C. Gostje eno noč prespijo v posebnem kampu na 83° južno. Kamp White Desert deluje z obnovljivimi energetskimi viri, z uporabo sončnih panelov za elektriko in gretje vode.