Baja California Sur Mehiški paradiž ob Pacifiškem oceanu

Baja in njene danosti, kot so turkizno in plitvo morje, tropsko podnebje in puščavska pokrajina navdušujejo Romano Lilič, ki tam živi že deset let. Zato vsak obisk prijateljev izkoristi za kratko skupno popotovanje, polno dogodivščin, dišeče kave, mezcala, piña colad, takosov in drugih ulinaričnih doživetij, obiske butičnih hotelov, samotnih obal in oglede najlepših sončnih zahodov.

Baja California Sur ali na kratko Baja je z mehiško celino povezana z le 1.652 km dolgim tankim polotokom. Obdajata jo Pacifiški ocean z značilno temno modro barvo in Korteško morje. Iskalci turkiznih odtenkov morja boste te našli le v La Pazu in na otoku Isla Espiritu Santo. Zaradi geografske lege jo lahko štejemo skoraj za otok. Prav njena odtujenost od celine ji daje poseben značaj in lastnosti, ki jih ne boste našli nikjer drugje v Mehiki.

V Baji najdete svoje mesto ljubitelji luksuznih rezortov, jaht, golfa, športnega ribolova, ljubitelji surfanja in drugih aktivnosti, kot so kajtanje in supanje ter odkrivanje puščave s štirikolesniki ter glamping na otokih. Posebej zadovoljni so tudi ljubitelji narave, saj je Baja eden redkih krajev na svetu, kjer lahko med decembrom in marcem vidite do pet različnih vrst kitov: grbasti kit, sivi kit, modri kit, orka in kit glavač, z njimi lahko tudi plavate. Stalni obiskovalci zaliva so še delfini, želve, morski psi, mante in druge morske živali.

Cabo San Lucas

Vsem, ki me vprašajo, kaj naj si ogledajo med enotedenskimi počitnicami v Cabu, svetujem, naj gredo iz hotela! Cabo je več kot poležavanje v luksuznem rezortu, čeprav je to odlično in potrebno zdravilo po dolgih letih. Mesto, ki se je turistično razvilo po 70-ih letih, je po hudem orkanu Odile leta 2014 doživelo renesanso. Starejše luksuzne hotele so povsem prenovili in zgradili več novih, modernih dizajnerskih hotelov, ki so začeli privabljati tudi mlajše goste. Let do Cabo San Lucasa iz večjih evropskih mest traja približno 10 ur (povratna vozovnica 600 €+).

Ko sta naju z možem obiskala prijatelja iz Slovenije, sva zanju pripravila načrt za spoznavanje Baje. Časovno razliko sta »ozdravila« ob prelivnih bazenih, masaži, mehiški hrani in odličnih koktajlih v enem novejših in modernejših hotelov v mestu, The Cape, Thompson Hotel (soba 1/2 785 €+). Hotel me vsakič navduši z očrnjenim lesom, betonom, steklom, ravnimi minimalističnimi linijami, ki so nasprotje puščavski pokrajini, kaktusom, palmam, soncu in morju. V vseh sobah so položili tradicionalne mehiške talne ploščice in jih okrasili z ročno izdelano dekoracijo mehiških obrtnikov. Stene krasijo surferske fotografije. Pred hotelom je za izkušenejše surfarje priljubljena točka Monuments.

Celoten članek lahko preberete v reviji 38, pomlad 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.