Baja California Sur Mehiški paradiž ob Pacifiškem oceanu

Baja in njene danosti, kot so turkizno in plitvo morje, tropsko podnebje in puščavska pokrajina navdušujejo Romano Lilič, ki tam živi že deset let. Zato vsak obisk prijateljev izkoristi za kratko skupno popotovanje, polno dogodivščin, dišeče kave, mezcala, piña colad, takosov in drugih ulinaričnih doživetij, obiske butičnih hotelov, samotnih obal in oglede najlepših sončnih zahodov.

Baja California Sur ali na kratko Baja je z mehiško celino povezana z le 1.652 km dolgim tankim polotokom. Obdajata jo Pacifiški ocean z značilno temno modro barvo in Korteško morje. Iskalci turkiznih odtenkov morja boste te našli le v La Pazu in na otoku Isla Espiritu Santo. Zaradi geografske lege jo lahko štejemo skoraj za otok. Prav njena odtujenost od celine ji daje poseben značaj in lastnosti, ki jih ne boste našli nikjer drugje v Mehiki.

V Baji najdete svoje mesto ljubitelji luksuznih rezortov, jaht, golfa, športnega ribolova, ljubitelji surfanja in drugih aktivnosti, kot so kajtanje in supanje ter odkrivanje puščave s štirikolesniki ter glamping na otokih. Posebej zadovoljni so tudi ljubitelji narave, saj je Baja eden redkih krajev na svetu, kjer lahko med decembrom in marcem vidite do pet različnih vrst kitov: grbasti kit, sivi kit, modri kit, orka in kit glavač, z njimi lahko tudi plavate. Stalni obiskovalci zaliva so še delfini, želve, morski psi, mante in druge morske živali.

Cabo San Lucas

Vsem, ki me vprašajo, kaj naj si ogledajo med enotedenskimi počitnicami v Cabu, svetujem, naj gredo iz hotela! Cabo je več kot poležavanje v luksuznem rezortu, čeprav je to odlično in potrebno zdravilo po dolgih letih. Mesto, ki se je turistično razvilo po 70-ih letih, je po hudem orkanu Odile leta 2014 doživelo renesanso. Starejše luksuzne hotele so povsem prenovili in zgradili več novih, modernih dizajnerskih hotelov, ki so začeli privabljati tudi mlajše goste. Let do Cabo San Lucasa iz večjih evropskih mest traja približno 10 ur (povratna vozovnica 600 €+).

Ko sta naju z možem obiskala prijatelja iz Slovenije, sva zanju pripravila načrt za spoznavanje Baje. Časovno razliko sta »ozdravila« ob prelivnih bazenih, masaži, mehiški hrani in odličnih koktajlih v enem novejših in modernejših hotelov v mestu, The Cape, Thompson Hotel (soba 1/2 785 €+). Hotel me vsakič navduši z očrnjenim lesom, betonom, steklom, ravnimi minimalističnimi linijami, ki so nasprotje puščavski pokrajini, kaktusom, palmam, soncu in morju. V vseh sobah so položili tradicionalne mehiške talne ploščice in jih okrasili z ročno izdelano dekoracijo mehiških obrtnikov. Stene krasijo surferske fotografije. Pred hotelom je za izkušenejše surfarje priljubljena točka Monuments.

Začetnikom priporočam plažo Acapulquito v San Jose del Cabu ali plažo Cerritos, ki jo najdete nekaj minut vožnje pred mestom Todos Santos. Po kosilu v hotelski restavraciji The Ledge – začeli smo z mehiško klasiko, sveži ceviche, takosi in guacamole – smo se odpravili k bazenu in tam ostali do poznega popoldneva. Spektakularni sončni zahod smo opazovali iz istega hotela, s terase bara in restavracije The Rooftop Terrace. Gurmani obiščite hotelsko restavracijo Manta, ki jo vodi kuharski mojster številka ena v Mehiki, chef Enrique Olvera.

Zbudili smo se ob sončnem vzhodu in ob 7. uri že stali na supih, na plaži Medano. Le najzgodnejši suparji se lahko podajo do znamenitega oboka ob Land’s End, saj zgodaj zjutraj tam ni morskega prometa. Po 20 minutah na deski smo prišli do oboka in se spoznali z veliko družino morskih levov, ki se je sončila na skalah. Ko smo se vrnili na plažo, smo bili vsi tako lačni, da smo se odpravili v restavracijo in beach club SUR Beach Club. Oni so edini v Cabo San Lucasu, ki strežejo kavo Lavazza, imajo naravne sokove in odličen meni z mehiško in fusion hrano.

Po poležavanju in kopanju na bazenskem območju hotela The Cape smo se na kosilo odpravili v lokalno gostišče, taquerio, Así y Asado. Tam pripravljajo izvrsten tradicionalen ribji tako Baja Fish Taco, Taco Arrachera s sirom in vodo z okusom mete (takosi 1,5 €+, voda z okusom mete 1 €). Popoldne smo preživeli v spaju Luna y Mar, v hotelu The Resort at Pedregal, kjer izvajajo eno meni najljubših masaž v Baji. Z rezervacijo je spa na voljo tudi zunanjim gostom. Njihove hišne masaže temeljijo na luninih menah, trajajo dve ali tri ure in so resnično božanske. Večerjali smo v istem hotelu, saj je restavracija El Farallon izvrstna v vseh pogledih. Prostor so izklesali v skalo, valovi bučijo in se razbijejo na skalah tik pred mizami, včasih celo popršijo goste. A to je čar tega čarobnega kraja. V mali barki na vhodu v restavracijo si lahko izberete jed iz nabora dnevnega ulova in v lični odprti kuhinji spremljate pripravo obroka. Za sladico ne smete preskočiti znamenitih churrosov, ki jih postrežejo s čokoladno in karamelno omako. Pred nekaj leti so v hotelu stregli tudi slovensko desertno vino, sladki refošk, ki sem ga priporočila hotelskemu direktorju.

Pescadero in Todos Santos

»Mislim, da so tu še vedno 70. leta,« mi je prišepnila prijateljica, ko smo se na poti na učno uro surfa na plaži Cerritos ustavili v pražilnici kave Baja Beans v vasici Pecadero, ki jo nekateri primerjajo s Portlandom. Tam lagodno živijo starejši priseljenci iz ZDA in Kanade z lokalnimi kmeti in kavboji. V vasi sta razvita kavna kultura in vrtnarjenje. Ko ste namenjeni v Todos Santos, se ustavite v tem prijaznem kraju. Lastnika Baja Beans sta Alec in April Tidey, Kanadčana, ki tam živita od leta 2010. Kavna zrna kupujeta pri organskih pridelovalcih v Oaxaci in Chiapasu ter jih pražita v Pescaderu. Njuno pecivo je tako dobro, da dan pred obiskom rezerviram dva rogljička z mandlji, sicer jih do 9. ure zjutraj vedno zmanjka. Kava in pecivo sta bila dobra energijska podlaga za surfanje na Cerritosu, saj so tam valovi stalni, začetniške padce pa blaži mivka. Popoldne so nas v novem in prvem »hip« hotelu v Mehiki, znamenite hotelirke Liz Lambert, v hotelu San Cristobal že pričakovali z margaritami in svežim guacamolom. Butični luksuzni hotel so zgradili ob malem ribiškem zalivu, pred vhodom v mesto Todos Santos. San Cristobal ima le 32 sob, zato se je zdelo, da je celotno osebje na voljo le nam. Izjemna gostoljubnost, pisane mehiške talne ploščice, hotelska halja z mehiškim vzorcem, okušanje mezcala in kopanje v zapeljivo osvetljenem bazenu pod zvezdami nam bodo za vedno ostali v spominu (soba 1/2 232 €+).

La Paz in Isla Espíritu Santo

Po chilaquiles v zeleni omaki, piščancu in kapučinu smo se zjutraj odpravili od Pacifiške obale Baja do turkizno modrega Korteškega morja v La Pazu, glavnem mestu Baje. Umirjeno mesto nas je zvabilo na nekaj km dolgo obalno sprehajališče Malecon. Kosili smo v najini najljubši restavraciji Nim z mednarodno kuhinjo v modernem interieru. Restavracije v La Pazu so v primerjavi s Cabo San Lucasom tudi do pol cenejše – kozarec vina v La Pazu je 3,75 evra, v Cabo San Lucasu pa boste zanj odšteli med 7 in 16 evri. V La Pazu živijo večinoma Mehičani, Cabu pa narekujejo visoke cene premožni in številni gostje. Iz La Paza smo se podali na otok Isla Espíritu Santo, ki je nama z možem zelo pri srcu. Tam običajno spiva v glampingu Baja Camp. Ker ni elektrike, interneta in mobilne povezave, se povsem izklopiva. Čas nameniva skupnim aktivnostim, kot so plavanje, veslanje s kajaki, supanje, plavanje z morskimi levi, branje in poležavanje na plaži. Baja Camp je odprt le med majem in septembrom, saj so drugi meseci zaradi hladnih puščavskih vetrov neugodni za kampiranje. S prijatelji smo se odpravili le na plavanje z morskimi levi in kosilo. Na otoku ali v La Pazu morate poskusiti čokoladne školjke, chocolate clams. Velike so kot pest in izjemno okusne. Ponje smo se odpravili kar k potapljaču, ki jih je nabiral sredi morja. Pocukali smo ga za vrv, da je priplaval na gladino in nam jih prodal. Surove in zalite z limono smo jih pojedli kar na obali. V La Pazu smo prenočili v edinem luksuznem hotelu v mestu, Costa Baja Resort & Spa, z lepim pogledom na morje in marino (soba 1/2 142 €+).

El Triunfo in San Bartolo

Od La Paza smo se odpravili proti nekdanji prestolnici Baje, mestu El Triunfo, kjer danes živi le 327 prebivalcev. El Triunfo je bil v 19. stoletju pomembno rudarsko mesto, v katerem so kopali zlato in srebro. Znani Gustave Eiffel pa je zgradil dimnik, ki stoji še danes. Ko je rude zmanjkalo, so se prebivalci odselili in kraj je postal mesto duhov. Danes lahko obiščete muzej srebra in muzej z edinim ohranjenim pianom iz zlatih časov. Nove kavarne in restavracije, prenovljene stavbe in zanimivi festivali v mesto vnovič pritegnejo obiskovalce. Ustavili smo se v restavraciji El Triunfo, v kateri strežejo odlične pice, nato pa še v obcestni vasi San Bartolo, kjer gojijo najboljši mango. Kupili smo žakelj tega sladkega sadeža in za 10 kg odšteli le 2 evra. Prenočili smo v urbanem butičnem hotelu Drift v mestu San Jose del Cabo (soba 1/2 80 €+).

San Jose del Cabo

San Jose del Cabo se od Cabo San Lucasa razlikuje po ambientu. Cabo je precej turističen, San Jose del Cabo pa ima svojo umetniško dušo. Mestno jedro je polno dogajanj, umetniških galerij, restavracij in barov z živo glasbo. San Jose ima tudi svoje oaze s kmetijami in priljubljene restavracije s konceptom »iz zemlje na krožnik«. Med njimi so razvpita Flora Farms, kul in seksi Acre z 12 hiškami na drevesih in Los Tamarindos. Na brunch smo se odpravili v Flora Farms, katere lastnica ima slovenske korenine. Za kuhanje jo je navdušila babica, Slovenka, zato lahko med nedeljskim obedom med drugim jeste tudi pražen krompir in pečenega piščanca.

Divji osli so prijazni in skromni, radi pridejo do ljudi in prosijo za kak priboljšek

Najraje imam samotne plaže 30 minut vožnje južneje od San Jose del Caba in tja smo se odpeljali po ozki prodnati cesti. Puščava se tam prelevi v kamnito in peščeno plažo, ki ustvarja naravne lagune in bazenčke, v katerih smo se razvajali in sproščali do sončnega zahoda. Na vzhodnem rtu Baje živijo številni divji osli. So prijazni in skromni, radi pridejo do ljudi in prosijo za kak priboljšek. Jaz jih najraje pocrkljam z jabolkom ali s korenjem.

Večerjali smo v restavraciji Acre sredi oaze palmovih dreves. Zgradili so jo iz poteptane zemlje in zato se povsem zlije z okolico. Preizkusili smo meni s 7 hodi in izbranimi vini (7-hodni meni 65 €; vinska spremljava 65 €). Prekajena paradižnikova juha s toastom iz treh sirov; cvetača na tri načine, riba tataki, pečen piščanec in burger so le nekatere od naročenih jedi.

Zadnje skupne dni smo preživeli v luksuznem hotelu One&Only Palmilla, ki je klasika Los Cabosa. Naziv Los Cabos združuje mesti Cabo San Lucas in San Jose del Cabo, k njemu sodi tudi vmesno turistično območje s hoteli. Orkan Odile je rezort One&Only Palmilla prizadel tako močno, da so morali večino hotela obnoviti. Vse sobe in pohištvo so novi in bivanje v hotelu je luksuz, ki si ga je vredno privoščiti (soba 1/2 685 €+). Hotelska soba z lastnim bazenom in pogledom na morje je le ena od odlik. Strežba je vrhunska in restavracije so najboljše v mestu. Japonska restavracija Suviche je ena mojih najljubših, svetovno priznan kuharski mojster z Michelinovo zvezdico, Jean-Georges Vongerichten, pa v rezortu vodi steakhouse restavracijo Seared. 