Sejšeli Oddih in aktivne počitnice v paradižu

Obisk razkošnih sejšelskih rezortov sredi paradiža je eno tistih »oh in sploh« potovanj, ki vam spodnese tla pod nogami. Katja Forštner tja najraje potuje z družino in predstavlja svojih pet najljubših.

Carana Beach, otok Mahe

Edinstvena lokacija na severu otoka Mahe z razgledom na odprto morje, bujno rastlinje, granitne kamnine in mehak pesek v prahu – to je Carana Beach. Z družino smo v butičnem raju spoznali, zakaj je tako opevana in tolikokrat nagrajena.

Osebje rezorta nas je prijazno sprejelo in spregovorilo o razvoju nove dimenzije turizma na Sejšelih; o razvoju butičnega rezorta s 4 zvezdicami, ki nudi elegantno udobje, možnost luksuznega dotika ter globoko povezanost s koreninami Sejšelov.

Notranjost prostorov, dekor, ki svoj navdih črpa iz oceana, in tradicionalna otoška arhitektura prispevata k sproščenemu vzdušju v prelepem zalivu. Rezort je odlično izhodišče za raziskovanje Sejšelov, do katerega iz glavnega mesta Victoria vodi obalna cesta (9 km).

Rezort ponuja 40 bungalovov s pogledom na ocean, restavracijo, spa in bar ob plaži. Vsakdanji, a eleganten ambient podpira toplo gostoljubje domačinov.

Svoja vrata je odprl aprila 2016, vendar je ta mali dragulj že pridobil vrsto priznanj ter sodobne, romantične in butične nagrade. Razumljivo, saj nas je s svojo preprosto eleganco osvojil in odpeljal na pot raziskovanja Sejšelov s pomočjo prepričanja domačinov o pomembnosti ohranjanja njihove narave, kulture in zgodovine.

Obožujem sejšelsko hrano in kulinarika Carane Beach si zasluži posebno omembo. Večji del njihove postrežene hrane pridelajo sami; na kmetiji z njihovega sestrskega otoka Denis Island, zato ima resnično poln okus. Restavracija Lorizon ponuja neprekinjene panoramske razglede, ki so v elegantni okolici povezani z enako prefinjeno kuhinjo in domačnostjo okusov. Hrano si lahko naročite tudi na plažo ob bazenu ali uživate v njej na svoji terasi s pogledom na nanjo. Meni najljubše jedi so malo drugačne piščančje empanade in tapas s hobotnico in čilijem – prava eksplozija vročih začimb.

Če vam denarnica dopušča, je Ocean View Pool Chalet pot do vašega sanjskega oddiha. Čaka vas zasebni bazen z razgledom na neverjetno naravo in neskončen ocean. Prav te hiške so najboljša namestitev za dano ceno na Sejšelih. Čeprav so v malenkost višjem cenovnem razredu glede na standardne bungalove, so vredne vsakega evra. Priznam, da smo se na terasi tega bungalova srečali z velikim vprašanjem – ali naj gremo na plažo ali naj jo opazujemo iz svojega bazena. Hitro smo se prilagodili njihovi kulturi počasnega premikanja in poležavanja, saj se tam vse dogaja zelo počasi.

Sens Spa ponuja naravno, avtentično izkušnjo Sejšelov, saj ima vsak tretma svoj lastni podpisni vonj, ki se z osnovo deviškega kokosovega olja vrača k izvoru otočja. Tudi tam se boste srečali z vnemo domačinov, da ohranijo svojo avtentičnost in kulturo.

Ker obalni pas nima koralnega grebena in rezort nima otroškega kluba, privablja predvsem pare in družine, ki svoj čas bolj kot na plaži izkoristijo za raziskovanje okoliških otokov.

Naša sanjska kombinacija sta bila rezort Carana Beach in skorajda že robinzonski otok Denis, ki malce spominja na otočje Maldivov. Idealna izbira za vse, ki iščemo kombinacijo zelenih Sejšelov in turkiznih Maldivov (soba 1/2 z zajtrkom 420 €+, otroci do 11 let bivajo na dodatnem ležišču brezplačno; ).

Denis Private Island

Ko po raziskovanju osrednjega otoka Mahe ter otokov Praslin in La Digue potrebujete le še mir za obnovitev duše, ko si želite postati eno z naravo in uživati ob zvoku oceana, odletite na rajski otok Denis (30 min). Tam smo pristali na travnati stezi, ki se zaključi s peščeno plažo. Otok ni velik, a dovolj, da smo izkusili njegovo raznolikost. Bili smo del razkošja, v katerem je največja vrednota čas, ki ga preživimo drug z drugim. Po pristanku nas je ob pisti pozdravilo osebje. Pravzaprav so nas vsi pozdravljali vsak trenutek dneva, ne glede na to, kam smo odtavali – na vrt ali v bar – vedno smo se počutili zelo dobrodošle in njihovi topli nasmehi so nam hitro omrežili srce.

Na otoku je le 25 počitniških hišk in svojo, na plaži, smo že komaj čakali. V robinzonskem duhu so opremljene s pohištvom, ki so ga izdelali na otoku, kopalnice pa ponujajo tuširanje pod zvezdnim nebom. V sobi sta mini bar in kavni aparat na predhodnjo prošnjo, odreči pa smo se morali televizorju in wi-fi povezavi. To je bil začetni šok, saj smo navajeni vse slike sproti pošiljati najbližjim in ves čas pregledovati službeno e-pošto. Upravnik otoka nas je nasmejal in nam dal misliti, ko je izjavil: »Zakaj potrebujete povezavo do zunanjega sveta, ko ste vendarle v raju.« Skupne trentuke smo preživeli lepo, le naša igra, naš smeh in zadovoljstvo otrok, ko sva bila z možem ves čas samo njuna. Krasni dvoposteljni ležalniki ob gazebu z najlepšim razgledom, ki vabijo na popoldanski počitek, so neprecenljivi. Čeprav gre za otok s petimi zvezdicami, na njem ni spaja – vse storitve opravljajo v udobju vaše hiške ali v naravi – za bolj robinzonski občutek. Odločila sem se za masažo pod drevesi ob plaži ob zvoku ptic in le nekaj metrov oddaljenih valov – absolutna blaženost, ki ni primerljiva z nobenim spa središčem. Podovodni svet z neverjetnimi koralami spominja na Maldive in je privlačen za potope.

Celoten članek lahko preberete v reviji 38, pomlad 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.