Singapur Vedno v trendu

Singapur je kljub majhnosti ena najprivlačnejših držav na svetu. Tam lahko b vsakem obisku spoznate kaj novega. V to se je že večkrat prepričal Igor Fabjan. Nazadnje se je v tej mestni državi razvajal v legendarnem hotelu in navduševal nad futurističnim parkom umetnih dreves.

Urejenost Singapurja in za azijske razmere brezhibna čistoča me že dolgo ne presenečata več. Prav tako sem se navadil na ponudbo enega najboljših letališč na svetu, Čangi, kjer se rad zadržim dlje, kot je nujno potrebno. Ne le v privlačnih trgovinah. Vabijo tudi številni zeleni kotički z eksotičnim rastlinjem. Nazadnje sem na strehi letališke zgradbe terminal 2 odkril nasad sončnic! V prihodnjem letu se že veselim odprtja nove letališke zgradbe v obliki velikanskega steklenega jajca Jewel (dragulj). Stekleno, z jeklenimi elementi podprto konstrukcijo si je zamislil priznani arhitekt Moshe Safdie. Velikanska dvorana bo polna zelenja, njen osrednji del pa bo mogočen slap, ki bo padal izpod strehe. V novi zgradbi bodo poleg številnih trgovskih in gostinskih lokalov odprli še nov muzej letališča in singapurskega letalstva. Zgradba bo hitro dostopna z vseh terminalov, s svojim futurističnim videzom pa naj bi spremenila koncept letališč in naj bi postala ena najprepoznavnejših singapurskih arhitekturnih ikon.

Oddih v kolonialnem vzdušju

Javni mestni promet je odlično organiziran in s podzemno železnico je enostavno priti v najprivlačnejše dele mesta. Odločite se lahko za cenovno konkurenčni taksi družbi Uber ali Grab. Sam sem izbral Book Taxi, saj vas vozniki tudi ob zamudi letala počakajo na izhodu letališča in vam čakanja ne zaračunajo. Za udobno vožnjo do središča mesta v mercedesovi limuzini sem odštel 70 evrov.

Zgovorni voznik je bil prava enciklopedija in med dobro uro trajajočo vožnjo me je seznanil s številnimi mestnimi znamenitostmi

Zgovorni voznik je bil prava enciklopedija in med dobro uro trajajočo vožnjo me je seznanil s številnimi mestnimi znamenitostmi. Poslovila sva se pred vhodom v sloviti hotel Raffles (soba 1/2 450 €+). Pod slokimi palmami sem se počutil, kot bi se znašel v kolonialnih časih, ko je bil hotel središče britanske vladajoče družbe. V njem je počitnice preživljal Ernest Hemingway, nad razkošnimi sobami so se navduševali še številni slavni gosti. Drobec nostalgije si lahko danes privošči vsak, saj je hotelski bar odprt za zunanje obiskovalce. Kljub visokim cenam se pred vhodom vsak večer nabere vrsta. Vsi želijo poskusiti koktajl Singapore Sling, priljubljeno pijačo iz gina, češnjevega likerja in pomarančnega soka, po kateri so gostje radi segali že v kolonialnih časih.

»Kar pojdi mimo vrste,« je namignila Jemimah Apurado, direktorica prodaje. »Za goste hotela veljajo drugačna pravila …« Bolj kot po koktajlu sem si bar zapomnil po arašidih. K vsaki mizi sodi velika vrečka arašidov. Gostje mečejo lupine kar na tla, kot je bilo v navadi že pred stoletjem. Na kolonialno preteklost me je spominjal tudi sikhovski vratar s turbanom na glavi, ki ponosno pozdravlja obiskovalce pred vhodom hotela. Pomislil sem, da visokoraslega Indijca preveč izkoriščajo, saj je stal pred vrati kadar koli sem šel mimo! »To me je spraševalo že nekaj gostov!« se je nasmehnila Jemimah. »Skrivnost je preprosta: zaposlena imamo dva brata, ki sta si na las podobna …«

V hotelski restavraciji Tiffin Room sem se davno minulim časom približal še med okušanjem indijskih karijev. K sladko pekočim kuharskim umetninam so se odlično podale različne indijske sladice. Po prihodu iz Evrope pa sem se razveselil pestre ponudbe tropskega sadja z mangom v glavni vlogi.

Celoten članek lahko preberete v reviji 38, pomlad 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.