Aloita Neokrnjen tropski raj

Odlični valovi za deskanje, kristalno morje za snorklanje in potapljanje med koralami, supanje med mangrovami, pohod v deževni gozd, joga ob šumu morja in miren oddih pod palmami – vse to je doživela Tjaša Učakar v ponudbi dizajnerskega rezorta Aloita v majhnem dragulju indonezijskega otočja Mentawai, zahodno od Sumatre.

Trije leti in trajekt

Na Aloito sem odpotovala s prijatelji. Zaradi odmaknjenosti od največjih turističnih valov smo morali načrtovanju poti nameniti več pozornosti. Z zagrebškega letališča smo prek Dohe poleteli v Jakarto (povratna vozovnica 470 €+). Tam smo prestopili in z nizkocenovnim prevoznikom Lion Air poleteli do kraja Padang na Sumatri (povratna vozovnica 60 €+). Dobri izhodiščni letališči sta tudi Kuala Lumpur in Singapur, od koder v Padang leti Air Asia. Lokalne azijske družbe ne slovijo po točnosti, zato načrtujte večurni vmesni postanek.

Prihodnji dan smo z majhnim letalom družbe Susi Air iz Padanga poleteli proti otočju Mentawai. Alternativa je hitri trajekt Mentawai Fast Ferry, ki od Padanga do Tua Pejata pluje ob ponedeljkih, sredah in petkih (vožnja 3,5 ure). Ker krene zelo zgodaj, ob 6:00 oz. 7:00, je v Pedangu treba prespati. Podobno je s povratkom, trajekt v Padangu pristane pozno popoldne, zato je tam spet treba prespati. Ob rezervaciji nastanitve lahko izberete »transferni paket«, ki vključuje organiziran prevoz od Pedanga do rezorta, s čimer logistiko zadnjega kosa poti prepustite osebju Aloite. Nas je v Tua Pejatu pričakala posadka Aloite in nas s čolnom odpeljala na otoček (15 minut). Pristali smo ravno za kosilo.

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.