Antalya z okolico Preplet narave in grško-rimske kulture

Južna Turčija z Antalyo je dežela sonca, sočnih pomaranč, ruševin mogočne grško-rimske civilizacije in dih jemajočih naravnih znamenitosti. Maja Novak si ni predstavljala, da ji bo tako hitro zlezla pod kožo, prijetno pa sta jo presenetili tudi dobrosrčnost in marljivost turističnih delavcev.

Antalya je z ljubljanskega letališča oddaljena le 3 ure leta, a prinaša drugačnost, raznolikost in pridih eksotike. S partnerjem sva zaradi ugodnejše cene vozovnic letela iz Münchna (povratna vozovnica 162 €+). Čeprav je znana kot destinacija s hotelskimi paketi »vse vključeno«, priporočam najem vozila in samostojna potepanja. Načrtovanje je preprosto, ob vsaki težavi pa vam prijazni domačini z veseljem priskočijo na pomoč.

Ljubezen gre skozi želodec

Antalya se lahko pohvali s številnimi butičnimi hoteli. Eden takih je hotel Tuvana v središču starega mestnega jedra Kaleici. Zunanjost in notranjost sta urejeni v razkošnem sredozemskem slogu, ki ga ustvarijo kombinacije kamenja in mozaikov, lesa, ognjišč, glinenih situl, kristalnih lestencev in ratana (soba 1/2 z zajtrkom 63 €+). Večerjala sva v njihovi imenitni restavraciji Seraser, ki je članica mednarodnega kulinaričnega združenja Chaîne des Rôtisseurs. V njej pripravljajo mednarodne jedi z lokalnim pridihom.

Natakar Kadim naju je prijazno sprejel, predstavil meni in ugodil vsaki najini želji. Za predjed sem izbrala hladno grahovo in metino juho, še pred tem pa so nama postregli z okusnimi prigrizki in odličnimi domačimi bombetkami. Sledila je glavna jed – izbrala sem račji konfit z omako iz jagodičevja, glazirano rdečo peso in hrustljavo korenje. Ob večerji sva pila rdeče vino turškega porekla, ki je bilo po pričakovanjih močno in temperamentno. Za konec sem se posladkala s creme bruleejem z okusom turške kave. Ob uživanju in hvaljenju hrane sem Kadima povprašala, kdo je sestavil meni. »Chef David Chipman, nagrajen z Michellinovo zvezdico, je pripravil celoten meni, nato pa recepte in znanje predal kuharjem restavracije. Čokoladno truffle tortico je David pripravil po navdihu za svojo ženo.« Trije solastniki Özgür Tankut, Aziz Tankut in Nermin Tankut ter chef Gökhan Basegmez vodijo eno od najbolj cenjenih restavracij v Antalyi, Seraser (3-hodni meni z vinom 60 €/osebo). Poleg nje sta še italijanska picerija Il Vicino ter latinski bistro s tapasi Pio, v katerem prirejajo tudi večerne zabave.

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.