Gran Canaria Vulkanski otok za aktivne

Gran Canaria je ustvarjena za aktivne. Otok vulkanskega nastanka in okrogle oblike s premerom okoli 50 km ponuja več kot 80 plaž in naravo, ki se naglo spreminja do najvišjega vrha, Pico de las Nieves. Barbaro Vrezovnik so očarale neskončne sipine in ležeren življenjski slog otočanov.

V štirih urah in pol s treviškega letališča priletite na drugi največji Kanarski otok, Gran Canaria, ki leži 150 km od afriške obale (povratna vozovnica 130 €+). S prijetnim podnebjem skozi vse leto privablja številne Evropejce, ki si želijo zmerno tople in sončne dni.

Las Palmas 

S partnerjem sva na letališču najela avtomobil in se po avtocesti podala severno, proti 22 km oddaljeni otoški prestolnici Las Palmas (7-dnevni najem 105 €+). Mesto z mrežo pravokotno prepletenih in enosmernih ulic sva obvladala že po nekaj ponovitvah. Avtomobil sva parkirala na javnem parkirišču Saba (24 h 22 €) in se nastanila v nedavno odprtem hotelu Design Plus Bex Hotel. Izbrala sva ga, ker je nov in dizajnerski, zaradi zanimive zgodbe – odprli so ga v prostorih nekdanje banke, ter zaradi dobre lokacije. Do ene najbolj priljubljenih evropskih mestnih plaž, Las Canteras na zahodni obali Las Palmasa, je oddaljen 700 m, 50 m od restavracij in 600 m od nakupovalnega središča El Corte Inglés. V neposredni bližini je živahen mestni park Santa Catalina s središčem za obiskovalce, ob njegovem robu pa znanstveni muzej in planetarij Elder. Do novega akvarija Poema del Mar, ki je vreden obiska, je približno kilometer (vstopnina odrasli 25 €, otroci nad 4 leti 17,50 €).

Design Plus Bex Hotel

Design Plus Bex Hotel je svoja vrata odprl februarja letos in v hipu postal priljubljena izbira za poslovneže in počitnikarje (soba 1/2 z zajtrkom 100 €+). Med 97 sobami dveh kategorij sva izbrala sobo Superior, ki se od Deluxe razlikuje le po tem, da je v njej aparat za kavo Nespresso, na strešni terasi pa sva imela vsak dan v dobrem koktajl. V hotelu, ki so ga odlično obnovili v samo 9 mesecih in mu nadeli artdekojevski videz, je bila nekoč banka Banco Exterior de España, po kateri je hotel prevzel ime Bex. To je tudi glavna tema hotela, pa naj gre za več metrov veliko zlato palico, ki je recepcijski pult, stebre v preddverju v obliki kovancev, ki držijo več kot 10-nadstropno stavbo, vrata v sobe zaradi kljuke spominjajo na vrata sefa. Hotel v kletni restavraciji ponuja odlične samopostrežne zajtrke, pri čemer v eno od sob še danes vstopite skozi pristna debela vrata sefa, le zlatih palic ni več tam. V vsakem nadstropju je izobešena slika največjih bančnih roparjev, kot so Bonnie in Clyde ter Billy the Kid. Sobe so razkošne in v njih ne manjka zlatih elementov. Design Plus je nova znamka razkošnih in dizajnerskih hotelov verige FTI Touristik.

Vegueta

Že prvi dan sva sončno popoldne izkoristila za obisk zgodovinskega mesteca iz 15. stoletja, Vegueta, iz katerega je zrasla današnja otoška prestolnica (vožnja 20 min). Obširno območje tlakovanih ulic, ki jih krasijo stare stavbe s špansko arhitekturo v različnih slogih, od pozne gotike do renesanse, je namenjeno pešcem. Živahen utrip v barih, bistrojih, kavarnah, restavracijah, modnih in drugih trgovinah v nakupovalnem območju Triana mi je zbudil počitniškega duha.

S trga Plaza de Santa Ana sva fotografirala osrednjo znamenitost, katedralo sv. Ane, ki so jo začeli graditi okoli leta 1500 in jo končali šele čez štiri stoletja. Zato združuje tri sloge: gotiko, renesanso in neoklasicizem. Eden lepših kompleksov stavb je Casa de Colon, v kateri je muzej otoške zgodovine, tudi življenje Krištofa Kolumba, ki je otok prvič obiskal leta 1492 (vstopnina 4 €).

Playa de Las Canteras

Le 10 minut hoje od hotela naju je ločilo do ene najbolj priljubljenih evropskih mestnih plaž, Las Canteras na zahodni obali Las Palmasa. Zlato obarvan, mehek pesek in mirno morje sta po godu družinam z majhnimi otroki ter številnim drugim, ki se želijo ob izposoji ležalnika in senčnika predati soncu.

Večerja ob sončnem zahodu je tam neizbežna. Bistroji in restavracije se vrstijo vzdolž več kot 2 km dolge promenade. Pri izbiri sva si pomagala z Googlovo aplikacijo, a sva kmalu ugotovila, da številni lokali nimajo niti ene ocene. Izbrala sva eno od restavracij in naročila paello, pred tem pa tapase, ki so jih sestavljali pečen krompir, siri z marmelado in ocvrtki (večerja 25 €+). Ob pogledu na sončni zahod in mirno valovanje morja nama je večerja še bolj teknila.

Botanični vrt in kaldera 

V vasici Tafira Alta, 20 minut vožnje iz Las Palmasa, sva obiskala prostran in stopničasto zasnovan botanični vrt z endemičnimi in prinesenimi rastlinami, ki je dobil ime po botaniku Joséju de Viera y Clavijo. Sredozemsko, makronezijsko in drugo rastlinje je zasajeno tematsko, z nekaj ribniki in s slapom pa je okolje še prijetnejše. V vrt lahko vstopite s spodnje ali zgornje ceste – več parkirnih mest je zgoraj (vstopnine ni). Priporočam obisk lične restavracije Jardin Canario s sodobno kuhinjo, ki jo boste našli v botaničnem vrtu, levo od zgornjega vhoda, s prostranim pogledom na dolino (kosilo s slaščico 20 €+).

Pot sva nadaljevala po ozkih lokalnih cestah do kaldere Bandama s premerom 1.000 m in globino 200 m (15 min). Krater je najbolje viden z vrha Pico de Bandama, pa tudi z zelenic golfskega igrišča Real Club de Golf Las Palmas.

Arucas, Teror in Tejeda

Po hotelskem zajtrku sva se iz Las Palmasa zapeljala v 9 km oddaljeno vasico Arucas. Ko sva si jo ogledovala s ptičje perspektive – z vzpetine La Montana de Arucas, sva med nizkimi in svetlo obarvanimi stavbami zagledala mogočno, v višave segajočo temno sivo kamnito neogotsko cerkev, ki ji zaradi velikosti rečejo kar katedrala. Videti je bila, kot bi jo nekdo zagrabil na celinskem delu Evrope in jo pomotoma spustil v to vasico. Graditi so jo začeli leta 1909 in jo dokončali po 68 letih. Po serpentinasti cesti sva se spustila na parkirišče in v eni od številnih kavarn tik ob njej spila espresso in kapučino (1,2 €+). Po osrednji peš ulici, ki jo krasijo raznobarvne fasade in lični leseni ter kovinski balkoni, sva vstopila v miniaturen, a lepo negovan Vrt arukaške markize, se naužila lepot in usmerila kompas proti še lepši vasici, Teror.

Ta je umeščena med otoško gorovje. Zaradi njene arhitekturne, kulinarične in romarske priljubljenosti so tam, predvsem ob koncu tedna, pogosti cestni zastoji (v vasi je na voljo veliko brezplačno parkirišče). Barvite fasade in značilni leseni balkoni krasijo stare hiše vzdolž ulice Calle Real de la Plaza. Vse poti se stekajo k cerkvi, okoli katere so bile v nedeljo nagnetene stojnice z božjimi spominki, še več zanimanja pa so pritegnili ponudniki lokalnih sirov in mesnin, mize pred številnimi restavracijami pa so bile zasedene do zadnjega kotička.

Podala sva se naprej, do ene najvišje ležečih vasi na otoku, Tejeda, in tam kljub polni zasedenosti vendarle našla prosto mizo. V restavraciji El Labrador sva naročilna tradicionalno kosilo. Za predjed krožnik lokalnih sirov, nato pa sva se okrepčala z jagnječjim golažem in kuhanim krompirjem ter mesnimi kroglicami (obrok s siri 20 €+). Okusna domača hrana nama je teknila, nekaj čara pa je dodal tudi razgled na okoliško gorovje, saj Tajeda sedi na vzhodnem robu vulkanske istoimenske kaldere z razponom 28 × 18 km.

Gori Bentayga in Nublo

Iz Tejede sva se po serpentinasti cesti zapeljala do gore Roque Bentayga (1.414 m), katere ušpičen monolit sva občudovala že več kilometrov prej. Ob parkirišču je središče za obiskovalce. V njem so na voljo informacije o nastanku otoka in prvih naseljencih. Če želite, se sami lahko sprehodite skozi kratek predor in si ogledate bližnje jame. Sonce se je hitro valilo proti horizontu, zato sva pohitela še z obiskom najpriljubljenejše in druge najvišje gore na otoku, Roque Nublo (1.813 m), ki jo po višini prekosi le Pico de las Nieves (1.949 m). Fotogenična, 80 m visoka vulkanska skala s širšim območjem je na Unescovem seznamu naravnih spomenikov. Do nje se je treba sprehoditi s parkirišča Degollada de la Goleta (hoja 2 h).

Maspalomas

Pozno zvečer sva prispela v letoviško mesto Maspalomas na jugu otoka. Sonce je že zašlo, a nisva se mogla upreti več kilometrov dolgi peščeni plaži Playa del Inglés z večmetrskimi sipinami Maspalomas, po katerih sva se malce zadihano vzpenjala, nato pa kot otroka tekala navzdol. Playa del Inglés s kraji San Augustin, Maspalomas in Sonnenland tvori priljubljeno letoviško naselje večinoma evropskih gostov. Naselja in trgovine so začeli graditi v 60. letih, kar se ponekod kljub obnovi vidi še danes. Na otoku je, žal z redkimi izjemami, premalo hotelskih novogradenj, z razliko od sosednjega, turistično razvitejšega otoka Tenerife.

Najprestižnejše turistično območje se je razvilo okrog znamenitega, 56 m visokega svetilnika Maspalomas (Faro des Maspalomas) iz 19. stoletja, ki stoji na zahodnem robu sipin Maspalomas. Tam se vrstijo hoteli s petimi zvezdicami: Seaside Grand Hotel Residencia in Seaside Palm Beach, Lopesan Villa del Conde Resort & Corallium Thalasso in Lopesan Baobab Resort ter številni hoteli verige Riu. Ob morju je urejeno sodobno sprehajališče s komercialnim kompleksom trgovin, restavracij in barov, El Boulevard Faro, ki omogoča nakupovanje prestižnih blagovnih znamk in postanke v stilsko dovršenih lokalih in restavracijah. Nedaleč so tudi tri igrišča za golf, drugih šest pa se razteza v okolici Las Palmasa.

Skupina hotelov Seaside

Izbrala sva Seaside Grand Hotel Residencia, ki je najprestižnejši na otoku, saj poleg petih zvezdic nosi tudi oznako odličnosti – Gran Lujo, in je član hotelske verige The Leading Hotels of the World (soba 1/2 z zajtrkom 466 €+). Ko sva stopila v hotelsko preddverje, sem dobila občutek, da sem v večstoletni stavbi, v španskem kolonialnem slogu, a mi je pozneje Ellen Gevers, hotelska predstavnica za marketing, zaupala, da je hotel relativno mlad, zgradili so ga leta 2000. Kot sem pričakovala, se tam luksuz in udobje prepletata z izbranim dizajnom, občutkom zasebnosti in brezhibnimi storitvami. Ljubke dvonadstropne vile (94 sob in 17 suit), ki jih ovijajo zelenje in cvetoče bugenvileje, se vrstijo ob organsko oblikovanem zunanjem bazenu. Do zadnje podrobnosti opremljena soba, z Nespresso aparatom za kavo, razkošno kopalnico, obloženo s tradicionalno barvanimi ploščicami, L’Occitanovo kozmetiko in masivnim lesenim balkonom mi je takoj prirasla k srcu, čeprav sicer prisegam na minimalizem.

Ellen je ugodila moji želji in vsi trije smo se zvečer sprehodili še do njihovega drugega hotela, Seaside Palm Beach, ki je član verige Design Hotels (soba 1/2 z zajtrkom 200 €+). Retro dizajnerski kosi pohištva, kavni aparat Illy, L’Occitanova kozmetika v sobi in druge podrobnosti so pritegnili mojo pozornost. Med oazo palm, ki tam rastejo že od nekdaj, me je poleg zunanjega bazena in bara najbolj očaral spa z zenovskim vzdušjem, namenjen odraslim. Ellen se je na terasi osrednje hotelske restavracije od naju poslovila in naju povabila, da v dvoje preizkusiva večhodno večerjo. Glede na dejstvo, da hotel ponuja 328 sob in je večina gostov večerjala sočasno, so jedi in njihova predstavitev presegli najina pričakovanja. Začela sva s tuninim karpačem z avokadom in mangom, nadaljevala z artičokino juho s koščki salame chorizo Iberico ter s paradižnikovimi tortelini. Nadaljevala sva s popečenim atlantskim brancinom z limono in peteršiljem ter rostbifom z zelenim fižolom in olivno omako. Slaščice in sladoledi so samopostrežni, a nekaj prostora sva vendarle še našla in se prepričala, da v hotelu ustvarja tudi odličen slaščičar.

Palm Beach ponuja tudi jogo, tenis, vodno aerobiko – teh dejavnosti se lahko udeležite brezplačno, če ste gost hotela Residencia. In če strnem še največje prednosti hotela Residencia, so to izvrstni zajtrki in večerje različnih svetovnih kuhinj, ki najbolj teknejo na zunanji terasi v prvem nadstropju hotela. Nekateri se ob večerih družijo v Piano Baru, čez dan pa je za lahke prigrizke najbolj priljubljen Pool Bar. V spa in wellness središču uporabljajo prestižno špansko blagovno znamko Natura Bissé. Na voljo so savne, ogrevani bazen in fitnes, vendar ob svojem zapolnjenem urniku te ponudbe nisva utegnila preizkusiti.

Južna in zahodna obala

Po zgodnjem zajtrku sva se po južni strani zapeljala proti zahodu otoka. Čeprav sva ljubitelja belih peščenih plaž, taki sta le dve na otoku – Playa de Amadores in Anfi Del Mar, se tam nisva ustavila. Avtomobil sva parkirala v očarljivi obmorski vasici Puerto de Morgan, ki je s skladno urbanistično ureditvijo stavb, cvetočimi vrtovi in številnimi mostički čez kanale zelo romantična. Majhna peščena plaža je primerna za miren počitek, pred visokimi valovi pa jo ščiti prikupna marina z 217 privezi, ki pomorščake z luksuznimi jahtami do 40 m ali majhnimi ribiškimi čolni pozdravi z obilico cvetja in nizkimi belimi stavbami, ki jih krasijo značilni balkoni. Vsak petek lahko obiščete tržnico, skoraj vse dni v tednu pa so odprte sodobne restavracije in modne trgovine.

Čeprav sem se sprva upirala obisku umetnega jezera, ki je nastalo ob jezu Presa de las Ninas, sva se nato po cesti z nešteto serpentinami le pripeljala do tamkajšnjega kampa. Čudovita kulisa iglavcev in listavcev se je razprla in v daljavi sem zagledala čudovito jezero, v katerem plavajo račke. Lesene mize in klopi s pogledom na mirno vodno gladino in prijetno žvrgolenje ptic kar vabijo k pikniku.

S hribov sva se vendarle spustila na zahodno obalo, do plaže Playa de la Aldea, ki je všeč ljubiteljem ploščatih kamnov, ki so popolni za metanje žabic. V eni od lokalnih tavern sva naročila svežo in okusno ribo (obrok 15 €) ter pot nadaljeval do točke z meni najlepšim razgledom na otoku, Mirador de Balcon (5 min). Tam se je morje zaletavalo v več sto metrov visoko, strmo klifasto obalo »Zmajev rep«, veter pa je z morja nosil svilnato kopreno, ki se je zatikala na njenih vrhovih. Vijugasta cesta teče naprej skozi Naravni park Tamadaba do še ene zanimive vasice na zahodni obali Puerto de las Nieves (40 min). Majhno ribiško naselje je znano po belih fasadah in modrih vratih ter okenskih okvirjih, ki bi bili že nujno potrebni osvežitve. Tam je tudi manjša kamnita plaža, v pristanišču pa se zibljejo raznobarvni lokalni ribiški čolni.

Pred vrnitvijo domov sva se ustavila še v dveh nakupovalnih središčih: Centro Comercial El Mirador in Centro Comercial Las Terrazas, ki ob številnih modnih znamkah postrežeta tudi s tovarniškimi prodajalnami z ugodnimi cenami.