Hrvaška Z zasebno jahto v skrite kotičke zalivov

Hrvaška obala privablja petičneže, ki so svoje prestižne morske sirene še nedavno sidrali ob otočkih italijanske riviere ali vezali na pomole ekstravagantne francoske riviere. Kot pravi Maja Novak, pri sosedih vsako sezono odprejo vrata številne nove restavracije višjega cenovnega razreda, s čimer Hrvaška pospešeno postaja počitniška destinacija za najzahtevnejšo elito.

Številna poletja sem preživela na zasebnih jahtah po svetovnih morjih, a do Jadrana čutim nekaj posebnega. Med kar 1.244 hrvaškimi otoki spet in spet odkrijem toliko lepega, neokrnjenega in skritega, da se jih verjetno ne bom nikoli naveličala. Ko k temu dodamo še izvrstno morsko kulinariko in sproščeno vzdušje, je to življenje kot iz filma.

Šibenik in Skradin

V marino Mandalino v Šibeniku vsakič priplujem z največjim navdušenjem, saj vem, da me tam čaka obisk mesta Skradin, ki je od Šibenika oddaljeno 20 minut vožnje s taksijem. Svojo marino ima tudi Skradin. Je manjša, a ker leži ob ustju reke Krke, je priljubljeno izhodišče za obisk Narodnega parka Krka.

Mogočne kaskade, s katerih dere voda, me vedno napolnijo z energijo

S prijatelji smo v Skradinu za dopoldanski izlet najeli kolesa in se po makadamskih poteh zapeljali do Skradinskega Buka, ki je oddaljen 5 km (najem 6,8 €/dan). To je sedmi, zadnji in najdaljši slap z naravnim bazenom na reki Krki. Širok je med 200 in 400 m ter se spusti za 45,7 m. Od Roškega slapu, ki je šesti in predzadnji, je oddaljen 13 km. Čeprav me množice turistov v parku ne navdušujejo, sem se med plavanjem po osvežujoči, hladni vodi, vseeno sprostila. Mogočne kaskade, s katerih dere voda, me vedno napolnijo z energijo (vstopnina 14,80 €+).

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.