Leipzig Mesto investicij in bogate zgodovine

Leipzig je eno najhitreje razvijajočih se nemških mest. Igorja Fabjana, ki je odkrival to največje saksonsko mesto s pol milijona prebivalcev, je najbolj navdušilo staro mestno središče.

Pasaža Mädler

Leipzig se je v srednjem veku uveljavil kot sejemsko mesto na križišču pomembnih poti. Skozi stoletja so v mestnem središču zrasle razkošne sejemske palače, v katerih so ljudje trgovali s krznom, porcelanom in drugimi prestižnimi izdelki. Bogata preteklost še danes odseva v starem mestnem središču s peš ulicami in razkošnimi mestnimi hišami. Številne so bile namenjene trgovanju, zato so jih med seboj povezali s pasažami. Med sprehodom me je posebej navdušila pasaža Mädler Passage iz leta 1912. Hodnik z zastekljenim stropom je veličasten spomin na pomembno trgovsko središče in še danes ponuja eno od najprestižnejših nakupovalnih izkušenj na svetu. Butične trgovine ponujajo najkakovostnejše izdelke, od oblačil do pohištva in nakita.

Bogata preteklost še danes odseva v starem mestnem središču s peš ulicami in razkošnimi mestnimi hišami

Trgovine so v več nadstropjih, poseben čar pa imajo tudi obokani kletni prostori. V njih je bila že pred dobrega pol tisočletja vinska klet, ki se je razvila v eno najbolj znanih mestnih gostiln, Auerbachs Keller (3-hodni meni 30 €+). V restavraciji s tematskimi sobanami strežejo tradicionalne saksonske jedi. Naročil sem si kremno krompirjevo juho z limeto in okusno meso divjega prašiča z gobovo omako. Večerjo sem sklenil z lokalno specialiteto Leipziger Lerche. To je tradicionalni kolač, ki spominja na majhno pito, polnjeno z oreščki in suhim sadjem ali marmelado. Postregli so ga s skutno-limetinim moussom in malinovo polivko. Izbor vina z obsežne vinske karte sem prepustil natakarjem. Pred vhodom v restavracijo bronasta skulptura Mefista in Fausta priča o tem, da je tja rad zahajal tudi Goethe, ki je v Leipzigu študiral pravo. Pisateljeva slavna lika naj bi se srečevala prav tam. V gostilni so se zvrstili tudi številni drugi slavni gostje, saj velja rek: »Če niste bili v Auerbachsu, niste bili v Leipzigu!«

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.