Moj dom – Dunaj

Maja Kirbiš se je na Dunaj preselila na začetku leta 2015, nekaj mesecev po tem, ko se je tja zaradi nove službe preselil njen fant Miha. Prve tri mesece je opravljala prakso v okviru Erasmus+ programa in dokončevala diplomsko nalogo iz komunikologije. Danes je zaposlena v piarovski agenciji Rottenschlager Consulting + PR, v kateri je bila pred diplomo asistentka za slovenski trg.

Kaj počnete na Dunaju?

Trenutno sem zaposlena kot piarovska svetovalka v agenciji za odnose z javnostmi in dizajn Rottenschlagar Consutling + PR. Zastopam dva velika naročnika s sedežem v Nemčiji, nemško parfumsko in japonsko kozmetično hišo, in sicer na slovenskem, avstrijskem, nemškem in nizozemskem trgu. Delo je zelo razgibano in zanimivo – kako dolgo bom ostala v tej panogi, pa ne vem. Morda bi si želela kdaj prestopiti na naročniško stran. Bo pa to skoraj zagotovo na Dunaju.

Kaj vam je tam najbolj všeč?

Da Dunaj ni tako zelo avstrijski. Je avstrijska prestolnica, ki veliko da na kulturo in tradicijo, predvsem pa se osredotoča na kakovost življenja svojih prebivalcev. V Avstriji ima Dunaj svojo stanovanjsko politiko – kar 80 % Dunajčanov stanovanje najema, polovica teh stanovanj je v lasti občine, zaradi česar je življenjski standard lahko zelo visok. Je urbanistično odlično zasnovano mesto, v katerem lahko v vsakem od 23. dunajskih okrajev najdete vse, kar potrebujete za prijetno in primerno življenje: od parkov do nakupovanja, barov in kulture. In seveda javni prevoz, ki je verjetno eden najkakovostnejših v Evropi. Načrti so bili narisani v času, ko so predvidevali, da bo na Dunaju danes živelo več kot štiri milijone ljudi, pa se zaradi dveh svetovnih vojn to (še) ni zgodilo.

Se srečujete s kakšnimi težavami?

V obdobju, ko sem sama prihajala na Dunaj, je tukaj v okviru študijske izmenjave študiral moj najboljši prijatelj – tako sem se na novi dom hitreje navadila. Tudi nekdanji študijski kolegi mojega fanta, ki je na Dunaju študiral umetnost, so nama zelo pomagali pri birokratskih vprašanjih, povezanih z najemom stanovanja.

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.