Moj dom – Dunaj

Maja Kirbiš se je na Dunaj preselila na začetku leta 2015, nekaj mesecev po tem, ko se je tja zaradi nove službe preselil njen fant Miha. Prve tri mesece je opravljala prakso v okviru Erasmus+ programa in dokončevala diplomsko nalogo iz komunikologije. Danes je zaposlena v piarovski agenciji Rottenschlager Consulting + PR, v kateri je bila pred diplomo asistentka za slovenski trg.

Kaj počnete na Dunaju?

Trenutno sem zaposlena kot piarovska svetovalka v agenciji za odnose z javnostmi in dizajn Rottenschlagar Consutling + PR. Zastopam dva velika naročnika s sedežem v Nemčiji, nemško parfumsko in japonsko kozmetično hišo, in sicer na slovenskem, avstrijskem, nemškem in nizozemskem trgu. Delo je zelo razgibano in zanimivo – kako dolgo bom ostala v tej panogi, pa ne vem. Morda bi si želela kdaj prestopiti na naročniško stran. Bo pa to skoraj zagotovo na Dunaju.

Kaj vam je tam najbolj všeč?

Da Dunaj ni tako zelo avstrijski. Je avstrijska prestolnica, ki veliko da na kulturo in tradicijo, predvsem pa se osredotoča na kakovost življenja svojih prebivalcev. V Avstriji ima Dunaj svojo stanovanjsko politiko – kar 80 % Dunajčanov stanovanje najema, polovica teh stanovanj je v lasti občine, zaradi česar je življenjski standard lahko zelo visok. Je urbanistično odlično zasnovano mesto, v katerem lahko v vsakem od 23. dunajskih okrajev najdete vse, kar potrebujete za prijetno in primerno življenje: od parkov do nakupovanja, barov in kulture. In seveda javni prevoz, ki je verjetno eden najkakovostnejših v Evropi. Načrti so bili narisani v času, ko so predvidevali, da bo na Dunaju danes živelo več kot štiri milijone ljudi, pa se zaradi dveh svetovnih vojn to (še) ni zgodilo.

Se srečujete s kakšnimi težavami?

V obdobju, ko sem sama prihajala na Dunaj, je tukaj v okviru študijske izmenjave študiral moj najboljši prijatelj – tako sem se na novi dom hitreje navadila. Tudi nekdanji študijski kolegi mojega fanta, ki je na Dunaju študiral umetnost, so nama zelo pomagali pri birokratskih vprašanjih, povezanih z najemom stanovanja.

Sprva nisem bila vajena dolgega delovnega časa, saj tukaj vsi začnemo delati šele ob devetih zjutraj in pred šesto zvečer nismo prosti. To je zapleteno, ker se banke, pošte, lekarne prav tako zapirajo ob šestih. Spletno nakupovanje zadeve olajša, pa vendar je tukaj še veliko potenciala za optimiziranje delovnih časov trgovin. Druga težava je jezik, ki je pogoj za preživetje. Brez znanja nemščine zelo težko najdete delo.

Kakšni so življenjski stroški?

Povprečni stroški življenja so primerljivi z Ljubljano, z izjemo restavracij in barov. Za kosilo v bližini pisarne (1. okraj Dunaja) odštejem med 5 in 8 evrov, za mesečno vozovnico javnega prevoza (podzemna železnica, avtobus in tramvaj) 32 evrov. Dvosobno stanovanje znotraj dunajskega »Gürtla« lahko najamete za manj kot 1.000 evrov, v drugih okrajih pa tudi za manj kot 800 evrov. To so stanovanja na prostem nepremičninskem trgu. Stanovanja v sklopu t. i. »socialnega« Dunaja so še cenejša, a za njih je treba izpolnjevati določene pogoje.

Kakšna je kulinarika?

Dunaj združuje prebivalce številnih narodnosti, kar se kaže tudi v kulinariki, zato v mestu vsak najde nekaj po svojem okusu. Med specialitete spadajo klasični telečji ocvrti zrezki in carski praženec s popraženimi slivami. Zelo priljubljene so tudi hrenovke Frankfurter s hrenom in gorčico, ki so jih, take kot jih poznamo danes, prvič izdelali leta 1280 v nemškem mestu Frankfurt. Dunaj je vinorodno območje z mešanico belih vin, Gemischter Satz, in opevanim belim vinom Zeleni veltlinec (Grüner Veltliner) – najkakovostnejši naj bi bil iz doline Wachau, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Za res lokalno izkušnjo obiščite kateri koli »Wiener Beisl«, kot sta na primer gostilni Wratschko ali Glacis Beisl, ter eno od dunajskih kavarn, kot so Café Sperl, Alt Wien, Café Korb in Zum Schwarzen Kamel.

Praznujete kak zanimiv praznik?

Avstrija je katoliška država, tako da se praznovanja praznikov zares ne razlikujejo od naših. Presenetilo pa me je, da je tukaj skoraj vsak večji katoliški praznik, kot so npr. binkošti, Jezusovo vnebovzetje, Marijino oznanjenje tudi dela prost dan.

Kako bi opisali prebivalce?

Kar Dunaja ne dela avstrijskega, so v veliki meri prebivalci. Več kot 40 % jih ima deloma priseljensko ozadje. Največ jih prihaja iz Nemčije, Turčije, Poljske in držav nekdanje Jugoslavije. Večina, ki je stara nad 25 let, predstavlja že drugo ali celo tretjo generacijo priseljencev in so popolnoma integrirani. Zaradi te raznolikosti je Dunaj poseben – vzdušje je izjemno vključujoče in sproščeno.

Imate tam prijatelje?

Po treh letih življenja na Dunaju imam zelo prijeten krog mednarodnih prijateljev, ki nas povezujejo skupni interesi ali služba. Moja panoga mi namreč omogoča, da sem spoznala številne ljudi in z nekaterimi se družim tudi zasebno. Poleg tega se je v zadnjih treh letih kar nekaj prijateljev iz Slovenije preselilo na Dunaj; tako imam res vse, kar si želim.

Vam je kdaj dolgčas?

Časa je vedno premalo in dogodkov preveč. Poleg tega je Dunaj tako blizu mojega domačega mesta Maribor, da se skoraj vsak mesec enkrat oglasim tudi v Sloveniji.

Kam peljete svoje goste?

Bližina Slovenije je zelo praktična, zato me družina in prijatelji pogosto obiskujejo. Z njimi raziskujemo še neodkrite dele Dunaja. Če prvič obiščete Dunaj, je za uvod ogled 1. okraja obvezen – to so nakupovalne ulice Kärtner Straße mimo stolnice sv. Štefana prek Grabna do Hofburga in dunajske opere. Klasika, ki je na Dunaju neizogibna. Sobote so primerne za obisk znamenite tržnice Naschmarkt (meji na 1., 4. in 6. okraj), kjer lahko uživate ob osvežilnem špricerju, dobrih falaflih in polnem boljšjaku. Mirne nedelje na Dunaju so kot nalašč za obisk muzejev v MQ (MuseumsQuartierju), kjer si lahko v muzeju Leopold Museum do 6. avgusta med drugim ogledate tudi razstavo Zorana Mušiča. Na Karlsplatzu lahko vstopite v Secesijo ali v Dunajski muzej. Poleti mesto zaživi ob Donavi. Čez dan se lahko posončite na umetnem otroku Donauinsel ali ob starem rokavu Donave, Alte Donau, ob večerih pa uživate v lokalih ob donavskem kanalu Donaukanal.

Vaš idelani dopust?

Lansko leto sem v času cvetenja češenj obiskala Japonsko, ki je bila že dolgo časa na najvišjem mestu seznama sanjskih destinacij. Zelo me zanimajo dežele, kot so Islandija, Gruzija in pa Azori. Upam, da bom prihodnje leto končno obiskala Kitajsko.