Panama Od idiličnih obal do visokogorskih kavnih nasadov

Panama ponuja vse, kar si želite v tropskih deželah: čudovite peščene plaže oblivata dva oceana, deževni gozdovi so polni življenja, v hribih uspeva najboljša kava, v nekaterih mestih pa je mogoče začutiti kolonialno preteklost. Igor Fabjan je slednjo začel spoznavati v milijonski prestolnici Panama City.

Nastanitev

Po jutranjem odhodu z beneškega letališča sem proti večeru že užival s koktajlom v roki na razgledni terasi enega boljših mestnih hotelov, Wyndham Panama Albrook Mall (soba 1/2 140 €+). Bar ob bazenu na strehi ima razglede na moderno mestno središče, na drugi strani pa na sloviti Panamski prekop. V hotelski restavraciji Canal Bistro s fotografijami prekopa in ladijskih predmetov na stenah sem okušal morske specialitete. Znana je po mednarodni kuhinji in samopostrežnem zajtrku. Domačini zjutraj najraje jejo slan ocvrt kruh hojaldras, ki po videzu spominja na flancate. Poleg sodijo jajca, fižol, mladi sir, ocvrte banane in različno meso. Zelo priljubljene so tudi tortilje – nekakšne polpete iz polente. Kosilo ne mine brez obilne porcije mesa. Kot prilogo so mi poleg zelenjave običajno postregli riž ali kasavo. Izvrstni so tudi ocvrtki iz kasavine moke, ki jih napolnijo z mesom, zelenjavo in sirom. Kot aperitiv radi postrežejo panamsko žganje iz sladkornega trsa – seco. Vina ne pridelujejo, zato sem v hotelu užival v odličnih, predvsem ameriških vinih.

Še več razkošja boste občutili v nekdanjem hotelu Trump International, ki so ga, z novim vodstvom na čelu, marca letos preimenovali v The Bahia Grand Panama (soba 1/2 z zajtrkom 120 €+). Zunanjost luksuznega hotela spominja na razpeto jadro, pogled skozi zastekljene stene razkošnih sob s samostoječo kadjo v spalnici pa se odpira na panamski zaliv. Leži v novejšem mestnem predelu, v okolici vabijo prestižne trgovine in restavracije.

Albrook Mall

Nisem si mislil, da bom prve dni preživel v nakupovalnem središču. Premamila me je ponudba hotela v največjem nakupovalnem središču Amerike. Albrook Mall se ponaša z okoli 700 trgovinami in izdelki znanih svetovnih znamk, družbo pa jim delajo še restavracije, kinodvorane, igralni kotički, dvorana za fitnes in drugo. Čeprav leži na robu mesta, je lahko dostopno, saj je tam glavna avtobusna postaja, s katere vozijo avtobusi na vse konce za skoraj štiri Slovenije velike države. Mestni avtobusni promet je precej kaotičen, zato sem se na raziskovanje podal s podzemno železnico (vožnja 0,30 €). Ker ne povezuje vseh najzanimivejših mestnih območij, sem se naokoli vozil tudi s taksiji. Najugodnejši ponudnik je Uber. Moj prvi prevoznik po prihodu na letališče je bila agencija Inside Panama (vožnja 1 h 25 €). Tam me je z napisom v rokah pričakal mlad in zgovoren voznik Miguel, vešč angleščine, kar v Panami ni samoumevno.

Celoten članek lahko preberete v reviji 39, poletje 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.