Jukatan Raznolik karibski paradiž

Mehiška obala in otoki na karibski strani polotoka Jukatan obljubljajo tropski oddih z neskončno dolgimi belimi peščenimi plažami in turkiznim morjem. Ko je Barbara Vrezovnik temu dodala še majevsko zgodovino, naravne lepote v notranjosti ter razvajanje v hotelih in restavracijah, je bilo zanjo potovanje popolno.

S partnerjem sva obiskala mehiški polotok Jukatan prvenstveno zaradi belih peščenih plaž Riviere Maya, ki se razteza med Cancunom in Tulumom. Tam se vrstijo nastanitve za vsak žep, lokacija pa je dobro izhodišče za raziskovanje notranjosti. Jukatan prepredajo številne dih jemajoče jame in sladkovodne reke ponikalnice, v katerih sem se kopala v kristalno čisti vodi. Drugi največji koralni greben na svetu, ki se začne na Jukatanu in teče ob obali Belizeja ter se konča v Hondurasu, pa ponuja doživetje pisanega podvodnega sveta sinje modrega karibskega morja.

Isla Mujeres

Z ljubljanskega letališča sva prek Frankfurta poletela na mednarodno letališče v Cancunu (povratna vozovnica 760 €+) in takoj nadaljevala pot s taksijem do pristanišča Puerto Juarez (prevoz 13 €). Prej kot v pol ure sva že stala na blagajni terminala Maritima Ultramar s povratnima vozovnicama za otok Isla Mujeres. Od tam trajekti večkrat dnevno plujejo na otok, ki je v primerjavi z bolj turističnim Cancunom mirnejši (plovba 15 min, povratna vozovnica 13 €). Otočani in turisti se tam prevažajo z golf karti, kakršnega sva si čez cesto od pristanišča omislila tudi midva (4-dnevni najem 45 €).

Namestila sva se v lansko leto zgrajenem butičnem hotelu Casa Coco by Coco B Isla ob plaži, z bazenom in drugimi skupnimi površinami na izjemni lokaciji. Jutranjih kav pred zajtrkom z udobne sedežne garniture na skalnati vzpetini in s pogledom na turkizno morje nikoli ne bom pozabila. Uživala sva tudi v veliki suiti, se vsak dan veselila ličnih in okusnih zajtrkov in rada pokramljala z mladim osebjem (soba 1/2 z zajtrkom 185 €+).

Otok sva prevozila od severa, kjer je iskrivo bela in priljubljena plaža Playa Norte, do najjužnejše točke in parka Punta Sur. Zaradi izjemnega razgleda je tam skoraj obvezno posedeti v restavraciji Acantilado. V naravnem parku koralnega grebena Garrafon sva opazovala turiste, ki so se po jeklenicah spuščali nad karibskim morjem. Obiskala sva tudi zavetišče morskih želv Tortugranja (vstopnina 2,5 €), medtem ko sva zavetišče za delfine, v katerem je mogoče plavati z delfini, izpustila. Ozke ulice v osrednjem delu otoka so polne trgovin, bistrojev in restavracij. Za slednje sva se odločala po najvišjih ocenah obiskovalcev na spletnem naslovu Google Maps in so upravičile najin obisk. Na otoku sva se odpočila, želja po vrvežu pa naju je že gnala vzdolž turistične Rivere Maya.

Celoten članek lahko preberete v reviji 40, jesen 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.