Jukatan Raznolik karibski paradiž

Mehiška obala in otoki na karibski strani polotoka Jukatan obljubljajo tropski oddih z neskončno dolgimi belimi peščenimi plažami in turkiznim morjem. Ko je Barbara Vrezovnik temu dodala še majevsko zgodovino, naravne lepote v notranjosti ter razvajanje v hotelih in restavracijah, je bilo zanjo potovanje popolno.

S partnerjem sva obiskala mehiški polotok Jukatan prvenstveno zaradi belih peščenih plaž Riviere Maya, ki se razteza med Cancunom in Tulumom. Tam se vrstijo nastanitve za vsak žep, lokacija pa je dobro izhodišče za raziskovanje notranjosti. Jukatan prepredajo številne dih jemajoče jame in sladkovodne reke ponikalnice, v katerih sem se kopala v kristalno čisti vodi. Drugi največji koralni greben na svetu, ki se začne na Jukatanu in teče ob obali Belizeja ter se konča v Hondurasu, pa ponuja doživetje pisanega podvodnega sveta sinje modrega karibskega morja.

Isla Mujeres

Z ljubljanskega letališča sva prek Frankfurta poletela na mednarodno letališče v Cancunu (povratna vozovnica 760 €+) in takoj nadaljevala pot s taksijem do pristanišča Puerto Juarez (prevoz 13 €). Prej kot v pol ure sva že stala na blagajni terminala Maritima Ultramar s povratnima vozovnicama za otok Isla Mujeres. Od tam trajekti večkrat dnevno plujejo na otok, ki je v primerjavi z bolj turističnim Cancunom mirnejši (plovba 15 min, povratna vozovnica 13 €). Otočani in turisti se tam prevažajo z golf karti, kakršnega sva si čez cesto od pristanišča omislila tudi midva (4-dnevni najem 45 €).

Namestila sva se v lansko leto zgrajenem butičnem hotelu Casa Coco by Coco B Isla ob plaži, z bazenom in drugimi skupnimi površinami na izjemni lokaciji. Jutranjih kav pred zajtrkom z udobne sedežne garniture na skalnati vzpetini in s pogledom na turkizno morje nikoli ne bom pozabila. Uživala sva tudi v veliki suiti, se vsak dan veselila ličnih in okusnih zajtrkov in rada pokramljala z mladim osebjem (soba 1/2 z zajtrkom 185 €+).

Otok sva prevozila od severa, kjer je iskrivo bela in priljubljena plaža Playa Norte, do najjužnejše točke in parka Punta Sur. Zaradi izjemnega razgleda je tam skoraj obvezno posedeti v restavraciji Acantilado. V naravnem parku koralnega grebena Garrafon sva opazovala turiste, ki so se po jeklenicah spuščali nad karibskim morjem. Obiskala sva tudi zavetišče morskih želv Tortugranja (vstopnina 2,5 €), medtem ko sva zavetišče za delfine, v katerem je mogoče plavati z delfini, izpustila. Ozke ulice v osrednjem delu otoka so polne trgovin, bistrojev in restavracij. Za slednje sva se odločala po najvišjih ocenah obiskovalcev na spletnem naslovu Google Maps in so upravičile najin obisk. Na otoku sva se odpočila, želja po vrvežu pa naju je že gnala vzdolž turistične Rivere Maya.

Riviera Maya

Riviero Maya in njeno zaledje sva odkrivala lagodno. Vzdolž privlačne, več kot 200 km dolge peščene obale, se nizajo rezorti, med katerimi največ razkošja ponujajo Grand Velas Riviera Maya, Rosewood Mayakoba, Banyan Tree Mayakoba, Viceroy Riviera Maya, UNICO 20°N 87°W, Belmond Maroma in Fairmont Mayakoba. Vse odlikujejo velika mera zasebnosti, vrhunske storitve in številne možnosti za aktivno preživljanje karibskega oddiha. Skupni in zasebni prostori so opremljeni z vrhunsko opremo in dodatki, z občutkom za estetiko. Kulinarika je svet v malem, s prednostjo mehiške kuhinje s sodobnim pridihom. Zato je obisk vsaj enega že samo po sebi potovanje na potovanju. Pri izbrani peščici se cene nočitve v dvoposteljni sobi z zajtrkom začnejo pri 300 evrih, s paketom ‘vse vključeno’ pa pri 800 evrih.

Središče riviere je v obalnem mestu Playa del Carmen, ki je s številnimi hoteli drugo največje turistično središče Jukatana. Podala sva se po 5 kilometrov dolgi osrednji nakupovalni ulici 5. avenija ali La Quinta, ki je rezervirana za pešce. Trgovine svetovnih modnih blagovnih znamk, restavracije in bari so naju za nekaj ur posrkali vase, nato pa sva se sita, odžejana in z rokami, polnimi vrečk, odpravila južneje. Ustavila sva se v mirnejšem in manj obleganem Tulumu, ki je od obale oddaljen nekaj kilometrov. Njegova glavna privlačnost je arheološko območje z majevsko zapuščino tik ob morju, obalni hoteli in rezorti, ki se vrstijo južno od tam, pa so manjši, butični. Tata Tulum, ki je namenjen le odraslim, nama je bil takoj všeč (soba 1/2 z zajtrkom 190 €+). Izbirate lahko med prostornimi dizajnerskimi sobami v sedmih stavbah s tremi nadstropji, ki skozi velike steklene stene ponujajo neposreden stik z vrtom ali, še bolje, z morjem. Pred nekaj meseci so na plaži postavili še bazen, kar že prispeva k veliki zasedenosti tega luksuznega pribežališča.

Najin ključ je odklenil sobo v 3. nadstropju z izjemnim pogledom na 10 m oddaljeno belo peščeno plažo in morje. Raznovrstni zajtrki, lični in okusni prigrizki ter večerje mehiških okusov s stopali v pesku so naju navdušili. Kot tudi bar na plaži, v katerem sva preizkusila številna lokalno varjena piva in koktajle s tekilo in mezcalom, medtem ko sva večerje rada pospremila z mehiškim rdečim vinom tempranillo.

Zapuščina Majev in Špancev

Jukatan prepreda bogata majevska zapuščina. V Tulumu sva obiskala eno najslikovitejših starih mest (parkirnina 7 €, vstopnina 3 €). Tam se ruševine in templji dramatično dvigujejo 12 m nad prepadno morsko obalo. Najzanimivejše stavbe v nekdanjem mestu, ki je služilo kot osrednje pristanišče za vasico Coba, so grad, tempelj fresk in tempelj spuščajočega se boga, ki je upodobljen z glavo navzdol. Medtem ko je reka obiskovalcev sledila oznakam ob poteh, so se na vročih skalah ležerno sončili legvani in mi namignili, da je čas za poležavanje na plaži.

Majevska mesta so naju privabila tudi v Chichen Itzo (vstopnina 10,50 €). Ruševine sva obiskala med prvimi, ob osmih zjutraj, in uspela fotografirati najbolj znamenito, 30 m visoko piramido El Castillo. Zgradili so jo skladno z gibanjem sonca, posebna igra svetlobe se zgodi ob enakonočjih, seštevek vseh stopnic pa je 365, kolikor je dni v letu. Sonce je osvetlilo tudi tempelj vojakov, ki ga obdaja hodnik s 1.000 stebri. Partnerja je najbolj navdušilo igrišče za igro z žogo, ki so jo igralci morali s komolci, koleni ali boki spraviti skozi kamnit obroč visoko nad tlemi.

Nedaleč od ljubke vasice Coba ob jezeru in nedaleč od izjemnega butičnega hotela Coqui Coqui Coba z lastno parfumerijo (soba 1/2 z zajtrkom 200 €+) sva si ogledala še ruševine Coba. Partner se je odločil za pustolovščino 120 stopnic in z vrha najvišje piramide Ixmoja (43 m) užival v razgledu na z gozdom poraščeno okolico. Na obsežnem območju, ki ga prepreda več kot 50 poti, 16 je odprtih za obiskovalce, naj bi nekoč živelo okoli 50.000 duš. Za lažje premagovanje razdalje med ruševinami lahko najamete prevoz s kolesom-rikšo (vstopnina 3 €).

Merida

Pot do enega najbolj očarljivih mestnih hotelov v Meridi je bila nadvse zanimiva. Najprej sva se ustavila v slikovitem mestecu Izamal, ki so ga zgradili na ruševinah majevskih zgradb, s prevladujočimi rumenimi fasadami. Sprehodila sva se po parku velikanskega frančiškanskega samostana in pokukala v cerkev, v kateri so ravno maševali. Uro pozneje sva se znašla v milijonskem mestu s pravokotno sekajočimi ulicami in redkimi semaforji. Kljub prednostni cesti sva zaradi nepreglednosti na vsakem od križišč upočasnila in pozorno zapeljala vanje, vse do najbolj znamenite mestne avenije in naslova Paseo de Montejo 480, na katerem stoji veličastna zgradba z visokimi stropi, v njej pa je butični hotel Rosas & Xocolate (soba 1/2 z zajtrkom 480 €+). Le 6 ulic stran se začne zgodovinsko območje Paseo de Montejo s številnimi elegantnimi palačami, ki so simbol bogatega obdobja, znanega kot zlato obdobje zelenega sisala. S hotelskima kolesoma sva se popeljala po okolici in hitro ugotovila, da si je za Merido treba vzeti vsaj 5 dni. Na tržnici Lucas de Galvez ponujajo tropsko sadje in enega najbolj pekočih čilijev na svetu. Tam lahko kupite viseče mreže, v kakršnih spijo vaščani okoli Meride, žgoče sonce pa zahteva tudi zaščito s panamskimi klobuki. Na osrednjem trgu Zocalo se meščani zadržujejo večji del dneva in noči. Morda vas pritegne zelena guvernerjeva palača, v kateri so na ogled slikarska dela z majevsko vsebino ali kulturno središče Olimpo, v katerem je nekaj galerij in planetarij.

S hotelskima kolesoma sva se popeljala po okolici in hitro ugotovila, da si je za Merido treba vzeti vsaj 5 dni

Vsak večer sva se polna doživetij vrnila v najino romantično oazo, v kateri je vsaka soba individualno opremljena. Največja posebnost najine je bila kopalnica s tušem na prostem. Počutila sem se, kot bi se med hišami stare Ljubljane prhala med štirimi stenami, a na prostem, s pogledom v modro nebo. Arhitektura, ki je rezervirana le za tople destinacije. Navdušili so naju tudi bazen na dvorišču, spa in terasa z masažnim bazenom, zvečer pa so najine brbončice uživale v izjemnih jedeh hotelske restavracije, ki jo zelo radi obiskujejo tudi eminentni meščani. Lastnik hotela in restavracije, Američan z evropskim poreklom Carol Kolozs, redne goste pozdravi z objemom in poljubom ter z njimi rad poklepeta. Razen ko potuje, ga lahko vedno srečate nekje v hotelu. Po pozdravu je prisedel tudi k nama in ker sva bila med zadnjimi gosti, smo se zaklepetali pozno v noč. Hotel premore močno osebno noto, ime Rosas je dobil v čast njegovi mami, Xocolate – ‘čokolada’ pa zaradi bogate in pomembne zgodovine kakava v majevski civilizaciji. Stavba je zapeljiv labirint za vse čute, ki jih izzivajo močne barve fasad, rožnate in rumene, ter številna umetniška dela in domiselne arhitekturne rešitve.

Rožnati flamingi in soline

Iz Meride sva se zapeljala do zahodne obale polotoka, v Celestun, od koder vozijo čolni v biosferni rezervat Ria Celestun (90 km, 1:20 h). To je vodnato in s pticami bogato območje, med katerimi so najpriljubljenejši rožnati flamingi. Na njihovo barvo vplivajo črvički rožnate barve, s katerimi se prehranjujejo. Med enournim izletom sva videla več vrst ptic, med njimi čaplje, sule, pelikane, na obrobju lagune so se skrivali aligatorji (najem čolna 66 €, lahko si ga delite z več turisti).

Po rožnatem hotelu in flamingih sva zgodbo sklenila na območju Rio Lagartos, Don Filipe, kjer so glavna turistična zanimivost rožnato obarvana solinska jezera Las Coloradas. Podjetje, ki tam prideluje sol, je v času najinega obiska prepovedalo letenje z droni, ker je nekemu turistu ‘igrača’ padla v vodo in jo onesnažila. Barve vode v solinah se nenehno spreminjajo. Ponekod je tudi zelena in turkizna. Kraj ni turističen, a je vsekakor vreden dodatnih kilometrov.

Naravne jame

Maji so imeli jame ali cenotes za sveti kraj, v katerem so komunicirali z bogovi, jezera pa so jim nudila pitno vodo. Okoli njih so zrasla naselja. Na najini več tisoč kilometrov dolgi poti sva videla številne table ob cesti, ki vabijo v jame, a sva se odločila, da obiščeva le tri.

Najbolj dramatična jama, ki sem jo videla na Jukatanu, je Cenote Suytun in leži blizu očarljivega mesteca Valladolid. Podzemna dvorana z odprtino na vrhu stropa, skozi katero snop svetlobe osvetljuje stene, in kristalno čisto jezero s črnimi ribicami, sta mi vzela sapo. V dvorano sva se spustila po številnih stopnicah, nato pa sva se sprehodila še po betonskem pomolu, ki na jezeru seže vse do odprtine v jamo nad glavo (vstopnina 5 €).

Precej bolj turistična jama je Gran Cenote De Tulum v bližini Tuluma. Številni jo obiščejo za ves dan, saj ponuja kopanje in potapljanje v kristalni, smaragdni vodi ter plavanje skozi jamski rov. Gre za sklop jam, zato je doživetje še zanimivejše (vstopnina 8,5 €).

Tretja jama, ki sva jo obiskala, Ik Kil, je blizu ruševin Chichen Itza, na poti proti Valladolidu. V tem slikovitem kolonialnem mestecu, ki naju je navdušilo s starim mestnim jedrom, številnimi gostinskimi lokali, restavracijami in butiki, lepim parkom in mogočno cerkvijo, sva prespala eno noč. Mlada podjetnika in zakonca Francesca Bonato in Nicolas Mallevill sta tudi tam odprla vrata boho butičnega hotela s parfumerijo Coqui Coqui Valladolid (soba 1/2 z zajtrkom 253 €+). V hotel sva stopila skozi vrata neprekinjeno strnjenih hiš, ki obrobljajo mirno ulico. Pozdravila naju je receptorka, Madžarka, in naju popeljala skozi hotelsko vežo, mimo restavracije skozi velik vrt z bazenom do sobe v 1. nadstropju. »Zelo smo zasedeni, a to je po mojem okusu najlepša soba,« je dejala, ko je pahnila velika in težka vrata. In imela je prav. Partnerju se je zdela smešna pručka ob nenavadno visoki postelji, v kakršnih je spala gospoda pred stoletji, mojo pozornost pa sta takoj pritegnila starinska samostoječa kad in veliko ogledalo ob steni. Ker v hotelski restavraciji pozno zvečer niso več stregli večerij, sva obiskala bližnjo taverno in prijetno sklenila dan. Zelo sem si želela, da bi spoznala mlada zakonca, a sta bila ob najinem obisku službeno na Bori Bori, kjer je zdaj že odprta nova parfumerija. Po odličnem zajtrku na vrtu sva se zapeljala do z zelenjem poraščene jame s premerom 60 in globino 40 m, z odprtim stropom. Do vodne gladine vodijo kamnite stopnice, globina vode je 26 m. Leta 2010 so tam organizirali tekmovanje v skokih RedBull Cliff Diving. Navdušila naju je tudi lepo urejena, cvetoča okolica (vstopnina 4 €).

Holbox

Avtomobil sva za nekaj dni parkirala na parkirišču, 100 m od pristanišča Chiquila (4-dnevno parkiranje 18 €). Od tam plujeta dve trajektni družbi na Holbox (30 min, povratna vozovnica 60 €). Z lahkima kovčkoma sva se vkrcala na zgornjo palubo in v tistem trenutku se je čas ustavil. Voznik taksija naju je z golf kartom po peščeni cesti zapeljal do nastanitve. Izbrala sva nov butični hotel Punta Caliza, rezerviran za odrasle, ki me je prepričal z minimalistično arhitekturo in detajli, ki presegajo vsakdanjost (soba 1/2 z zajtrkom 160 €+). Lesene in dizajnersko opremljene hiške spominjajo na nadvodne bungalove, saj jih bazenska voda obdaja s treh strani. Iz spalnice stopite v majhen zasebni bazen, ki je globok kot kopalna kad, od tam pa skozi naslednja vrata v skupni bazen. S toaletne školjke sva imela pogled na zasebni bazen, pod tušem pa na zasebni vrt. Na otoku je vsako leto več butičnih hotelov, ki prisegajo na naravne materiale, kot sta les in kamen.

Otok Holbox je manj razvit kot Isla Mujeres. V osrednjem kraju so številne restavracije, lounge bari, trgovinice in penzioni, večji del območja je naravni rezervat Yum Balam. Morje je bogato z ribami, od maja do septembra lahko zaplavate z morskimi psi kitovci. Najela sva hotelski kolesi in se z njima zapeljala po otoku. Otok in plaže sva raziskovala tudi peš in uživala na peščenih jezikih in v morskih norčijah. Hrana v hotelu in otoških restavracijah je bila odlična; mehiška, mednarodna, z morskimi specialitetami. Holbox je tudi priljubljeno zbirališče umetnikov, ki se aprila udeležujejo festivala Ipaf. Številna pročelja hiš krasijo murali, zato je otok kot galerija na prostem.

Cancun

Cancun je sinonim za čudovite peščene plaže s toplim turkiznim morjem, zabavo in nakupovanje. Na dobrih 10 km dolgem peščenem pasu, ki ga od mesta loči velika morska laguna, se vrstijo pretežno visoki blokovski in terasasti hoteli. Izbrala sva prvega po vrsti, Nizuc Resort & Spa, ki se razteza na rtu Nizuc.

Najbolj me je navdušilo plavanje v črnem zunanjem bazenu, katerega voda je v primerjavi z modrimi bazeni precej toplejša

Pritegnil naju je z nizko arhitekturo in več plažami, ki so ločene od večkilometrske turistične plaže, zato jih obiskujejo le hotelski gostje in nudijo veliko mero zasebnosti. Večkrat nagrajeni hotelski rezort in spa ponuja suite s pogledom na morje ali vrt ter v notranjosti, za visokimi ograjami, zasebne vile, ki jih najemajo najpremožnejši Zemljani. Nespresso kavni aparat in L’Occitanova kozmetika sta mi polepšala bivanje in čeprav imava doma ovalno kad, se ji tudi v hotelu nisem mogla upreti. Najine brbončice so predle ob bogatih zajtrkih, dnevnih prigrizkih in izbranih večerjah. Najbolj pa me je navdušilo plavanje v črnem zunanjem bazenu, katerega voda je v primerjavi z modrimi bazeni precej toplejša. Ker je bil to najin zadnji postanek pred povratkom domov, sva v rezortu preživela večino časa, uživala na plaži, bazenih in v morju (soba 1/2 385 €+).

Zapeljala sva se vzdolž cancunske peščene plaže ter se zabavala in jedla tudi v La Isla. Družine lahko čas zapolnite tudi z obiskom akvarija, delfinarija in 80 m visokega razglednega stolpa. V okolici so zanimivi tudi tematski parki, kot so Xcaret, Ventura, Yplor in Xoximilco. Če ni preveč soparno, si dan lahko polepšate tudi z vihtenjem palice na enem od bližnjih igrišč.