Katalonija Gastronomsko potepanje po Terra Alti

Terra Alta združuje bistvo Sredozemlja v čarovniji sonca, ljudi, hrane in vina. Barbara Repovš je v tej, lahko bi rekli kar katalonski Toskani, razgrinjala tančice gastronomskih skrivnosti in sledila valovanju hribovite ter s trtami porasle pokrajine.

Terra Alta mi je bila izziv predvsem zaradi vina. Čeprav sem iz Trsta prek Rima v Barcelono priletela za eno noč, sem jo vseeno raziskala in se sprehodila po tem čudovitem nespečem mestu (povratna vozovnica 425 €+). Ker ne morete obiskati Barcelone, ne da bi se sprehodili po La Rambli, je bila to tudi moja prva izbira. Obiskala sem restavracijo Opera Samfaina, ki je odprta zgolj nekaj let in stoji poleg operne hiše Gran Teatre del Liceu. Tam se ujameta gastronomska avantura in vizualno divji tematski park. Že ob vhodu sem se zavedala, da moja izkušnja ne bo vsakdanja. Zamisel za nenavaden notranji dekor pripada Francu Aleu, ki je ustvaril mini gledališke postavitve. Mislim, da so se zabavali z Zeusovimi zgodbami, zmaji in perspektivami. Popotovanje sem začela prek Vermuterie, kot poklon vermuthu. Bar je videti kot stara oljka, zvita in ukrivljena. Krivulje predstavljajo oljčno pot iz drevesa v olje. To je samo uvertura v glavno predstavo. Za dostop do naslednje postojanke, Diva, smo morali skozi hodnik Dioramas. Tam je šest animiranih sten, ki tridimenzionalno prikazujejo zgodovino katalonske kuhinje, od Zeusa, zmajev do katalonskega svetega patrona Jordija Roca. Slednji je en od treh bratov, lastnikov znane restavracije El Celler de Can Rocca v Gironi s tremi Michelinovimi zvezdicami. V zgodbi Opere Samfaine je z umetnikom ustvaril zasebno restavracijsko doživetje Odiseja, ki je mešanica gledališke predstave, umetniške instalacije in vrhunske kulinarike. Samo za primer: škampov karpačo z ocvrtim česnikom stane 18,50 evrov in je najdražji krožnik na jedilnem listu.

Celoten članek lahko preberete v reviji 40, jesen 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.