Otok Rügen Oddih na nemških belih plažah

Kadar je Igor Fabjan sanjaril o dolgih belih plažah, mu nikoli ni prišla na misel Nemčija. A ko je na spletu zagledal fotografije slikovitega počitniškega otoka Rügen, je hitro pripravil načrt in ga z družino obiskal to poletje.

Iz Stralsunda na otok

Letos poleti sem z družino potoval na Švedsko in ena od trajektnih povezav iz Nemčije vodi tja tudi prek otoka Rügen, na katerem smo postali za nekaj dni. Staro trgovsko mesto Stralsund je bilo prijetno ogrevanje za spoznavanje bližnjega otoka Rügen, ki se je ponujal na drugi strani elegantnega, dobre tri kilometre dolgega mosta. A v zgodnjem jutru me je k postanku in predvsem zajtrku vabilo privlačno mestno središče. Pristanišče je bilo v času trgovske zveze Hansa eno najpomembnejših v tistem delu Evrope in je premoglo kar 300 trgovskih ladij. Iz tistih časov so ohranjene številne zgradbe, ki tvorijo staro mestno jedro in so pod Unescovo zaščito. Najbolj znamenita stavba je mestna hiša, slikovita opečnata zgradba iz leta 1278. S svojo podobo daje pečat velikemu trgu Alten Markt, ki ga obdajajo hiše iz različnih obdobij in cerkev sv. Nikolaja. Cerkve me med raziskovanjem mest ne pritegnejo posebno, toda tam se nisem mogel upreti obisku luteranske Marijine cerkve – Mirienkirche. Pravzaprav le njenega neobičajnega opečnatega zvonika, s katerega sem imel najlepše razglede na staro mestno središče, pristanišče in okoliške otoke. Zvonik je s 151 metri eden najvišjih na svetu. Postali smo v nekaj gostinskih lokalih in sprehod po mestu je bil še prijetnejši. V pristanišču smo pokusili lokalne sendviče z ocvrtimi ribami in rakci, ki jih prodajajo na manjši ladji. V mestnem jedru pa se nismo mogli odločiti med tradicionalnimi, azijskimi in turškimi restavracijami, na koncu pa so nas prepričale domače testenine z raznovrstnimi prelivi.

Partnerka in hčer sta bili navdušeni nad osrednjo nakupovalno ulico Ossenreyer Straße. Mestno središče smo z lahkoto raziskovali peš. Tudi do muzejev ni bilo daleč. Najbolj nas je navdušil najnovejši – Ozeaneum (vstopnina 17 €). Gre za sklop razstavnih prostorov in akvarijev. Moderne zgradbe od daleč dajejo videz, kot bi v pristanišču nasedel velikanski srebrni kit. Osrednji del predstavlja največji akvarij v obliki cilindra s premerom 17 in globino 9 metrov. V njem je celo ladijska razbitina, predstavlja pa Atlantski ocean, vključno z morskimi psi. Muzej je leta 2008 svečano odprla nemška kanclerka Angela Merkel, v desetih letih pa ga je obiskalo več kot šest milijonov obiskovalcev. Leta 2010 je dobil prestižni naslov Evropski muzej leta. Če ste ljubitelj morja in morskih živali, ne izpustite še ogleda Pomorskega muzeja (vstopnina 10 €). Tam življenje v različnih morjih predstavljajo v nekaj deset akvarijih. V največjem bivajo morske želve, svoj prostor pa so dobili tudi pingvini. Muzej gosti multimedijske razstave o morju, njegovih prebivalcih in vplivih človeka nanj.

Tudi pristaniški del mesta je bil zanimiv. Tam pristajajo ladje križarke, jahte in jadrnice. Med slednjimi je še posebej veličastna šolska trijambornica Gorch Fock I. iz leta 1933 (vstopnina 5 €). Jadrnica pa ni le muzej, saj so jo skrbno obnovili in z njo nameravajo v bližnji prihodnosti ponovno jadrati. Trenutno lahko najamete njene kabine za različne dogodke.

Celoten članek lahko preberete v reviji 40, jesen 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.