Severna Italija Od obale do slikovitih gričev

Okolica Benetk ponuja številne presežke: od enega najbolj ekskluzivnih hotelov ob peščeni obali Jesolo, v katerem se je razvajal Igor Fabjan, starega univerzitetnega mesta Padova in termalnih kopeli v kraju Abano Terme do Euganejskih gričev, ki jih je vzljubil kot Petrarca.

Jesolo

Po dveh dobrih urah vožnje iz Ljubljane sem se začel navduševati nad 15 km dolgo peščeno plažo na rtu Lido di Jesolo pred Benetkami, enem najživahnejših italijanskih obmorskih letovišč. Več kot 300 hotelov se niza le nekaj metrov od morja in med njimi me je najbolj navdušil eden najnovejših, Falkensteiner Hotel & Spa Jesolo (soba 1/2 350 €+). Zamislil si ga je ameriški arhitekt Richard Meier, Matteo Thun pa je poskrbel za notranje oblikovanje. Zgradba z ravnimi belimi črtami, ki jih tvori kovinsko-steklena konstrukcija, deluje lahkotno, kot bi lebdela v zraku. Notranjost zaznamuje podoben slog: ravne bele linije poudarja turkizna barva. Prostorne sobe razmejujejo dolge bele zavese, omare in toaletne prostore pa bele lesene prečke. Ob prihodu sta me za dobrodošlico pričakala kozarec penine in sadni krožnik.

Osebje je prijazno na vsakem koraku. Povsod sem čutil nemško natančnost, zaposleni domačini pa dodajo ravno prav italijanske topline in očarljivosti. Hotelski chefi poskrbijo za prvovrstno razvajanje s kosilom in večerjo. Izbral sem trihodni meni z morskimi jedmi (59 €). Zajtrk, ki sem ga začel z ohlajeno penino, sem ob veliki izbiri kar težko končal. Restavracija Flamingo je podaljšana s privlačno teraso, ki sega skoraj do peščene plaže. Na njej se vrstijo senčniki in ležalniki, goste pa razvajajo s pijačo in prigrizki iz hotelskega bara.

Če pridete le za konec tedna, boste hotel težko zapustili. Njihov spa namreč ponuja toliko možnosti, da je za popolno razvajanje tudi teden dni premalo! Morda se odločite za obsežen lepotilni paket (215 €) ali tretmaje za sproščanje po športni dejavnosti ali sončenju. Uporabljajo najkakovostnejše proizvode, med katerimi izstopa linija izdelkov Anne Semonin.

Hotel leži v mirnejšem delu turističnega naselja. Ob peščeni plaži se vrstijo hoteli, v njihovi senci pa vabijo trgovine, restavracije in pubi za vsak okus. Med turističnimi znamenitostmi me je navdušilo razgledno kolo s hlajenimi kabinami – The Wheel of Venice (vstopnica 10 €). Če boste tam poleti oziroma zgodaj jeseni, izberite vožnjo okoli 19. ure, ko sonce ni premočno in je vidljivost odlična. Ob mojem obisku je razgled segal do Benetk. V bližini vabi še tropski živalski vrt z akvarijem Tropicarium Park (vstopnina 20 €). V njem vas bodo gotovo navdušili kameleoni, pingvini ali celo morski psi. Na drugi strani ceste se lahko potopite v skrivnosti starega Egipta (vstopnina 16 €). Zanimiva razstava, tudi z izvornimi najdbami, je navdušila že več kot 100.000 obiskovalcev.

Po neskončni ravnini v okolici Benetk so se mi z gozdovi porasli Euganejski griči zazdeli kot privid

Na bližnjem trgu so me presenetile prav posebne skulpture iz mivke. V Jesolu vsako leto junija povabijo umetnike, ki v nekaj dneh naredijo fantastične kipe. Čeprav so iz krhkega materiala, se pod ostrešjem obdržijo do septembra. Letošnja tema so dinozavri. Če ste ljubitelji adrenalinskih doživetij, obiščite vodni park Aqualandia, ki je odprt od konca maja do začetka septembra (vstopnina 33 €). Če vas mika kak izlet, pa so na dosegu rok Benetke – s konca rta Punta Sabbioni vas ladje v dobre pol ure pripeljejo do Markovega trga (karta 8 €). Hitreje in manj stresno, kot če bi se tja odpravili s svojim avtomobilom.

Bazen hotela Abano Ritz

Nostaligija v termah

Po neskončni ravnini v okolici Benetk so se mi z gozdovi porasli Euganejski griči zazdeli kot privid. Med njimi se prebija več cest, ki vodijo do slikovitih vasi. Posebno, poleti za kanček hladnejše podnebje, je privlačilo že stare Rimljane, ki so se tam razvajali v termalni vodi. Ob vznožju hribov danes vabijo številna termalna letovišča. Ustavil sem se v letovišču Abano Terme z odlično lokacijo na obrobju Padove. Prepričala me je ponudba hotela Abano Ritz, ki me je ob vstopu v preddverje potegnil v popolnoma drug čas in prostor (soba 1/2 160 €+). Kot bi vstopil v davno minule čase: preddverje sklenejo okrašeni leseni stropi, povsod so obešene umetnine, k počitku vabi udobno stilno pohištvo. Zgodba se nadaljuje tudi na hodnikih in v sobi. Odklenil sem jo s pravim ključem na težkem medeninastem obesku – le kje ga še najdete? Občutek je poseben, drugačen kot pri odklepanju s kartico. Takoj zatem sem se v sobi spraševal, kako naj brez kartice prižgem luči. Na enem od stikal sem zagledal bronasto kljukico in nanjo obesil ključ. Na tistem mestu se je končala nostalgija in začela je delovati tehnologija. Soba s stilnim pohištvom, štukaturami in dvema kipcema angelčkov, ki sta bedela nad mojim spanjem, mi je bila takoj všeč. Seveda v njej niso manjkale sodobne pritikline. Družinsko podjetje je lani proslavilo že pol stoletja uspešnega delovanja hotela. V njem se petzvedično razvajanje prepleta z domačnostjo, saj si vzamejo čas za klepet z vsakim gostom. Na voljo imajo spa (blatne obloge) in zdravstvene tretmaje, užitek pa je že samo razvajanje v bazenih s termalno vodo. Še posebej privlačen je zunanji, saj me je s kipi in fontanami spominjal na bazen iz časa starih Rimljanov. V hotelu poleg raznovrstnega samopostrežnega zajtrka nudijo tudi kosila in večerje. Prevladujejo ribe in druge morske specialitete, na svoj račun pa pridejo tudi vegetarijanci. Vsak obrok v restavraciji sem sklenil z odličnim sorbetom.

Trg Prato Della Valle

Mestne skušnjave

Mestno središče Abano Terme je od hotela oddaljeno kratek sprehod. Ker v njem nudijo brezplačno izposojo koles, sem se tja zapeljal. Kraj zaznamuje dober kilometer dolga ulica, rezervirana za pešce. Tam se zvrsti večina trgovin in restavracij, odpočiti pa si je mogoče v nekaj senčnih parkih. Ko sem si zaželel živahnejšega utripa, sem se s primestnim avtobusom zapeljal do Padove (12 km). Eno najstarejših univerzitetnih mest v Evropi se ponaša z ohranjenim starim mestnim središčem. Na univerzi je poučeval Galileo Galilei, mogoče pa si jo je tudi ogledati. Mesto sem začel spoznavati na ovalnem trgu Pratto della Valle, ki je eden največjih v Evropi. Večji del trga predstavlja park, obdan z vodnim kanalom, ki ga prečka več mostov, spremlja pa ga 78 kipov italijanskih veljakov. Nedaleč vzbuja pozornost bazilika Sv. Antona z neobičajnimi kupolami. Tam se začenja labirint ozkih ulic, v katerih sem se prijetno izgubljal, saj so polne privlačnih trgovin, restavracij in kavarn. Najbolj prestižna kavarna je Caffe Pedrocchi. Velika monumentalna zgradba v starem mestnem središču je že skoraj dve stoletji priljubljena med umetniki in vsemi, ki želijo biti opaženi. Nedaleč me je navduševal pogled na eno najrazkošnejših palač, Palazzo della Ragione. V pritličju je tržnica, nad njo trgovine, v zgornjem nadstropju pa sodišče. Na bližnji zgradbi Palazzo del Capitanio ne spreglejte razkošne ure z zodiakalnimi znamenji, ki velja za najstarejšo v Italiji. Za številne je največja mestna znamenitost Cappella degli Scrovegni iz 14. stoletja. Njena največja dragocenost so Giottove freske, za ogled katerih morate vstopnice rezervirati vnaprej (vstopnina 13 €).

Tam se začenja labirint ozkih ulic, v katerih sem se prijetno izgubljal, saj so polne privlačnih trgovin, restavracij in kavarn

Zatočišča umetnikov in graščakov

Abano Terme so bile odlično izhodišče za raziskovanje okoliških gričev. Pod enim od vrhov me je presenetila idilična podoba vasi Arqua Petrarca. Po slavnem pesniku se imenuje zato, ker je Francesco Petrarca zadnja leta življenja preživel v njej. Po številnih potovanjih si je zaželel mirno okolje in si na robu vasi postavil udobno hišo. Danes je urejena kot muzej. Vas sem si zapomnil tudi po številnih drevesih žižol. Očitno jim prija podnebje, saj sem v ličnih prodajalnah naletel na različne proizvode iz teh malo znanih sadežev: od marmelade in žganja do proizvodov za nego telesa.

Okoliške griče povezuje vinska cesta, obkroža pa jih dobrih 60 km dolga kolesarska pot. Močvirno ravnino so začeli izsuševati že stari Rimljani, pozneje pa so tamkajšnje kraje prek vodnih kanalov povezali celo z Beneško laguno. Tam so v času kuge nekateri premožneži našli zatočišče. Eno takšnih je bila vila Barbarigo z razkošnim vrtom iz 17. stoletja (vstopnina 11 €). Lastniki so hoteli s parkom pokazati, da je življenje kljub razsajajoči bolezni lepo in da je vsako težavo mogoče rešiti. Značilen italijanski vrt s simetričnimi potmi mi je pričaral prijetno popoldne. Navdušil me je z labirintom, tudi več kot tri stoletja starimi drevesi, otokom zajcev, paviljoni in vodnjaki.

Le nekaj kilometrov stran sem našel podobno razkošen vrt, ob njem pa velikansko graščino Castello del Catajo iz 15. stoletja (vstopnina 9 €). Graščina je nekoč premogla 350 sob. Pred tremi desetletji so lastniki obupali nad vzdrževanjem in jo pustili propadati, ker niso našli kupca. Nekega dne je mimo kolesaril beneški poslovnež in se v graščino zaljubil na prvi pogled. Kupil jo je za nekaj več kot dva milijona evrov. Vilo počasi obnavlja in k sreči jo je odprl za oglede. Tako sem lahko občudoval originalne freske, ki prikazujejo življenje prvotnih lastnikov. Zanimivo je veliko notranje dvorišče, ki so ga nekoč po potrebi spremenili v bazen, v katerem so za zabavo gostov uprizarjali bitke na vodi. Lastniki so obogateli z najemniško vojsko, ki se je prodajala kronanim glavam po vsej Evropi. Svoje bogastvo so z razkošnimi sprejemi kazali obiskovalcem. Kot se za staro graščino spodobi, ima tudi svojega duha. Gre za ženo enega od lastnikov, ki jo je ubil zavrnjeni oboževalec. To se je zgodilo v drugem kraju, toda mož je v graščino prinesel kamnito ploščo, na kateri je izkrvavela žena. Ploščo je obesil na steno, kjer je še danes. Z njo se je v zgornja nadstropja naselil duh umorjene. Skrbniki graščine so v večernih urah že večkrat slišali korake v zgornjih prostorih in nikoli pojasnjeno petje …

Byronova ljubezen

Padska nižina je sinonim za širna polja, delta reke Pad pred izlivom v morje pa je zanimiva za ljubitelje narave. Rečne kanale vrh nasipov spremljajo ozke asfaltirane lokalne ceste, ki jih uporabljajo tudi kolesarji in pohodniki. Rečne rokave prečkajo številni mostovi, tudi posebneži – mostovi na čolnih. Med drevjem in trstičevjem se zadržujejo ptice, ribiči lovijo ribe in gojijo školjke.

Nastanil sem se v stari beneški vili Tenuta Ca’ Zen (soba 1/2 85 €+). Ogromna opečnata stavba, ki me je takoj očarala, stoji na samem, nedaleč od kraja Taglio di Po in tik ob reki Pad. Je prava izbira za ljubitelje miru in stilnega pohištva. Zgodovino odsevajo tudi številne slike, med katerimi nekatere upodabljajo irsko pokrajino. Lastnik je namreč poročen z Irko Marie Adelaide Avanzo, ki odlično organizira izlete s kolesi in oglede rečnih kanalov. Poleg nočitev nudijo tudi tečaje angleščine, znani pa so tudi kot izvrstni organizatorji porok. Na posestvu imajo celo svojo kapelo.

Nad romantičnostjo kraja se je navduševal že lord Byron, ki je tam našel eno svojih ljubezni, grofico Tereso Gamba. Na njuno prepovedano ljubezen danes spominja pesem, ki jo je posvetil njej in bivanju ob reki Pad.