Severna Italija Od obale do slikovitih gričev

Okolica Benetk ponuja številne presežke: od enega najbolj ekskluzivnih hotelov ob peščeni obali Jesolo, v katerem se je razvajal Igor Fabjan, starega univerzitetnega mesta Padova in termalnih kopeli v kraju Abano Terme do Euganejskih gričev, ki jih je vzljubil kot Petrarca.

Jesolo

Po dveh dobrih urah vožnje iz Ljubljane sem se začel navduševati nad 15 km dolgo peščeno plažo na rtu Lido di Jesolo pred Benetkami, enem najživahnejših italijanskih obmorskih letovišč. Več kot 300 hotelov se niza le nekaj metrov od morja in med njimi me je najbolj navdušil eden najnovejših, Falkensteiner Hotel & Spa Jesolo (soba 1/2 350 €+). Zamislil si ga je ameriški arhitekt Richard Meier, Matteo Thun pa je poskrbel za notranje oblikovanje. Zgradba z ravnimi belimi črtami, ki jih tvori kovinsko-steklena konstrukcija, deluje lahkotno, kot bi lebdela v zraku. Notranjost zaznamuje podoben slog: ravne bele linije poudarja turkizna barva. Prostorne sobe razmejujejo dolge bele zavese, omare in toaletne prostore pa bele lesene prečke. Ob prihodu sta me za dobrodošlico pričakala kozarec penine in sadni krožnik.

Osebje je prijazno na vsakem koraku. Povsod sem čutil nemško natančnost, zaposleni domačini pa dodajo ravno prav italijanske topline in očarljivosti. Hotelski chefi poskrbijo za prvovrstno razvajanje s kosilom in večerjo. Izbral sem trihodni meni z morskimi jedmi (59 €). Zajtrk, ki sem ga začel z ohlajeno penino, sem ob veliki izbiri kar težko končal. Restavracija Flamingo je podaljšana s privlačno teraso, ki sega skoraj do peščene plaže. Na njej se vrstijo senčniki in ležalniki, goste pa razvajajo s pijačo in prigrizki iz hotelskega bara.

Če pridete le za konec tedna, boste hotel težko zapustili. Njihov spa namreč ponuja toliko možnosti, da je za popolno razvajanje tudi teden dni premalo! Morda se odločite za obsežen lepotilni paket (215 €) ali tretmaje za sproščanje po športni dejavnosti ali sončenju. Uporabljajo najkakovostnejše proizvode, med katerimi izstopa linija izdelkov Anne Semonin.

Celoten članek lahko preberete v reviji 40, jesen 2018.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.