Verona Mesto romantike, umetnosti in navdiha

Kot številni obiskovalci z vsega sveta tudi Veronika Sorokin zelo rada obišče mesto zaljubljencev, ki ponuja presežke v arhitekturi in umetnosti. Kljub turistični priljubljenosti je vzdušje umirjeno, na ulicah pa lahko vedno odkrijete kaj novega.

Verona sodi med najprivlačnejša severnoitalijanska mesta in ko ste enkrat tam, njenih atributov ne zmanjka. Mestu daje svojstveni čar reka Adiža, ki jo lahko opazujete s številnih mostov. Njen rečni tok je mestoma precej živahen. Promenadne poti ob reki ponujajo čudovite sprehode, ki vas pripeljejo do številnih mestnih parkov.

Med veronske ulice in zidove se je zapisala bogata zgodovina, pomembni arhitekturni dosežki pa govorijo sami zase. Mesto hrani številne starorimske ostanke, ki še vedno burijo raziskovalne duhove arheologov in zgodovinarjev; v Veroni se pogosto znajdem pred svežim arheološkim deloviščem. Rimska preteklost je tam zelo zgovorna, kajti mesto je bilo že od 1. stoletja pr. n. št. rimska kolonija. Ta pomemben zgodovinski pečat je ob posluhu za obnovitvena dela posameznih objektov in spoštovanju kulturne dediščine ena najprepoznavnejših mestnih značilnosti.

Verona sodi k Beneški Italiji, po bližini Benetk je tako rekoč njena soseda (120 km); iz Ljubljane pa ste v mestu v približno treh urah in pol (340 km).

Dantejeva nebesa

Slikovito mestno veduto pričara obzidje v sklopu mestne trdnjave Castelvecchio s palačo ob desnem bregu Adiže, ki so jo dogradili v 14. stoletju za časa vladavine Scaligerijev. V njenih prostorih je v času svojega izgnanstva iz rodnih Firenc kot gost živel največji italijanski pesnik Dante Alighieri. Tam je napisal tretji del Božanske komedije »Nebesa«, ki ga je posvetil vladarju Cangrandeju I., velikemu zavetniku umetnosti. V palači je danes muzejska zbirka srednjeveške in romanske umetnosti (vstopnina 7 €), z veseljem pa sem si ogledala tudi grajski vrt arhitekta Carla Scarpe. Za trdnjavo se čez reko pne Scaligerijev most Ponte Scaligero, znan po obokih, ki se zaporedoma nižajo. Zaradi ekspresivnosti je pogost motiv na veronskih razglednicah in spominkih. Pripeljal me je do večjega mestnega parka Piazza Arsenale, od koder nisem imela daleč do znamenite bazilike San Zeno Maggiore, ki je eden največjih biserov romanske arhitekture v severni Italiji.

Veronska arena

Verona je po velikosti primerljiva z Ljubljano, zato sem njeno staro mestno jedro zlahka obvladala. Prepredajo ga številni mestni trgi, nekateri so tudi zelo skriti. Največji in najbolj znan veronski trg je Piazza Brà. Krasi ga prepoznavna rimska arena iz 1. stoletja, ki je eden največjih ohranjenih amfiteatrov iz rimske zgodovine. Sprejme do 25.000 gledalcev in oživi predvsem v času poletnega opernega festivala, ki z uprizoritvami največjih opernih del svetovno priznanih glasbenih velikanov privabi številne obiskovalce (vstopnina 60 €+). Po ulici Via Mazzini, polni butikov s privlačnimi aranžmaji v izložbenih oknih, sem se podala do precej manjšega trga Piazza delle Erbe, kjer sem si v znani slaščičarni De Rossi zaželela nekaj sladkega. Lokal vodita brata Fabio in Alessandro De Rossi. Sta tretja generacija družinskega podjetja z začetki v letu 1947. Slovijo po torti »russi di verona« iz mandljeve moke in, ni težko uganiti, Julijinih in Romeovih poljubčkih. Njeni so čokoladni, njegovi pa vanilijevi (slaščica 3 €+, kapučino 2 €).

Kip Shakespearove Julije in balkon

Stena zaljubljencev

V Verono marsikoga pripelje tragična ljubezenska zgodba o Romeu in Juliji, v katero je Shakespeare vtkal resnični družini Capuletov in Montegov, ki sta v 12. stoletju živeli v Veroni. Nisem se mogla upreti ogledu Julijine hiše na ulici Via Cappello v mestnem središču z znamenitim Julijinim balkonom (vstopnina 7 €). Obiskovalci smo se za srečo v ljubezni ob vhodu dotaknili Julijine desne dojke na njenem kipu, z dvorišča pa se je bilo lepo vživeti v ljubezenske prizore iz Shakespearove tragedije vseh časov. Na ikonskem balkonu, za katerega je treba čakati v vrsti, boste med obiskom skoraj gotovo videli mladoporočenca, ki bosta za svojo najlepšo poročno fotografijo na balkonu prisluhnila fotografovim željam. Ko boste zapuščali dvorišče, se ustavite še pri steni zaljubljencev v podhodu, popisani z nešteto grafiti – ljubezenskimi sporočili in večnimi zaobljubami. Če imate navdih, dodajte še svojo misel ali željo.

Začinjeno s prefinjenostjo

Mesto, polno navdiha in posluha za prefinjene stvari v življenju – umetnost, arhitekturo in gurmanske užitke – ponuja številne hotele in čudovite rezidence. 5 km iz središča Verone najdete odlično namestitev, rezidenco Le Batesine, obdano z bujnim zelenjem, velikim vrtom z bazenom in spajem. Udobne sobe imajo zasebni vhod. Vsako jutro pripravijo kontinentalni zajtrk s pecivom, ki ga speče lastnik in ga po želji postreže tudi zunaj, na vrtu (soba 1/2 z zajtrkom 180 €+). Če vas bo Julijina hiša tako očarala, da boste morali ostati v njeni neposredni bližini, preverite ponudbo prestižnega hotela Gabbia d´Oro v palači iz 18. stoletja. Sobe z lesenim stropovjem so opremljene ekstravagantno, vsak posamezni detajl – od zaves, lestencev, sedežne garniture do stenskih slik, spregovori z vami z lastno očarljivostjo. V sklopu hotela imajo tudi zimsko oranžerijo in čudovite terase (soba 1/2 z zajtrkom 340 €+).

V soju lune in ob kozarcu vina

Skladno z mestu žlahtno romantičnostjo so v Veroni priljubljeni vodeni ogledi osrednjih mestnih znamenitosti z lokalnim vodnikom, ki trajajo dobro uro. Na sprehod po mestu se podajte po sončnem zahodu, v soju lune in zvezd (vodeni ogled 70 min 53 €+). Po nepozabnem odkrivanju Verone se mi je prilegel kozarec vrhunskega vina. Izbirala sem med starinskimi mestnimi vinskimi lokali, kot sta Osteria de Morandin Verona in Osteria Verona Antica. Resnične ljubitelje vina pa nedvomno privabi prestižna kantina Zeni v Bardolinu, dobrih 20 km iz Verone. Družina vinarjev Zeni goji to žlahtno tradicijo na domačih vinogradih od leta 1870. Obiskala sem tudi vinski muzej in okušala različne vrste vin (degustacija 60 €+). Vinorodni okoliš Beneške Italije je znan po belih vinih, kot so osvežujoči soave, vrhunsko vino bianco di custoza in desertno vino prošek. Od rdečih vin sta v regiji doma bardolino in valpolicella, ki ga je med drugim oboževal ameriški pisatelj Hemingway.

Raj za gurmane

Ob odličnih vinih, ki dajejo Veroni poseben naboj tudi zaradi vsakoletnega, največjega vinskega in živilskega sejma v Italiji Vinitaly, ki poteka aprila, se priležejo tudi prvovrstne lokalne jedi (dnevna vstopnica 80 €+). Za natančnejše odkrivanje tradicionalnih kulinaričnih dobrot se ustavite v kateri od mestnih restavracij. V srcu Verone je zelo priljubljena Trattoria al Pompiere, ki jo vodi kuharski mojster Marco Dandrea. Kot pravi, pri njih lahko spoznate značilno veronsko in beneško kuhinjo. Za začetek priporoča testenine in fižolovo juho, bigole (doma narejene špagete) s sardinami, njoke, rižoto ali široke rezance tagliatelle s sezonsko zelenjavo. Nadaljujete lahko s prašičkom, pečenim v pečici, in pire krompirjem, slano trsko po vičensko, konjskim golažem s polento ali omleto z mlado čebulo. Med sladkimi grižljaji so na voljo zmrzlina semifreddo, tiramisu, čokoladno-pomarančna torta ali sadna zloženka trifle. Na vinski karti so okoliška, prevladujoča rdeča vina, pa tudi vina iz drugih italijanskih regij. Izbrala sem značilne ajdove testenine s sirom in žajbljem pizzocheri ter grahovo rižoto risi e bisi (trihodni meni 40 €+).

Po okusu verončanov

Če želite za trenutek živeti kot Verončani, se ob koncu tedna zapeljite v priljubljeni kraj Sirmione ob Gardskem jezeru. Tam se obvezno ustavijo v eni od kavarn oziroma slaščičarn, kot je priljubljena Caffetteria Pasticceria La Fenice. Poleg odlične tržaške kave Illy lahko izbirate med številnimi vrhunsko pripravljenimi slaščicami. Če raje posežete po slanem, izberite krožnik s pršutom, pečenimi paradižniki in mocarelo ter penino, za kosila in večerje pa strežejo tudi mesne, ribje jedi in testenine.