Moj dom – Apeldoorn

Karmen Novak se je na Nizozemsko, natančneje v slikovito mestece Apeldoorn, k partnerju, ki je Nizozemec, preselila leta 2016. Nedavno je odprla svoje podjetje in razvila lastno blagovno znamko vrhunske naravne in organske kozmetike Flower and Spice, modern apothecary.

Kaj počnete v apeldoornu?

Po selitvi sem zaradi novega okolja in tujega, nizozemskega jezika, potrebovala nekaj časa, da sem se tu začela počutiti domače. Dneve sem si zapolnila z vrtnarjenjem in kuhanjem, medtem pa sem razmišljala, kaj bi lahko počela, da bi bil moj hobi tudi moja služba. Po skoraj 15 letih dela na področju mode, videoprodukcije in marketinga sem bila telesno in duševno izčrpana – v prenatrpanih urnikih in ob uresničevanju ciljev, v katere nisem več verjela, sem pozabila nase. Vedela sem, da bo moja nova pot vsebovala strast, kakršno sem čutila kot mlado dekle: umirjen, zelen življenjski slog, da bom obkrožena s cvetjem, ki ga imam rada, ter z zelišči in začimbami, s katerimi rada eksperimentiram v kuhinji. Odločila sem se za nekajletno šolanje na vodilni, akreditirani šoli za znanost v organski kozmetiki, Formula Botanica, ki ima sedež v Združenem Kraljestvu. Zaljubila sem se v naravno kozmetiko in njene blagodejne učinke. Z uporabo izdelkov, ki sem jih formulirala z naravnimi in organskimi sestavinami, sem mehkobo, sijaj in umirjenost izkusila na lastni koži. Razvila sem naravne izdelke, ki zbudijo čute z vonjem in s teksturo ter učinkovito negujejo kožo. Odprla sem svoje podjetje in ustvarila lastno blagovno znamko vrhunske naravne in organske kozmetike, Flower and Spice, modern apothecary.

Kateri je vaš najljubši izdelek?

Moj navdih ob lansiranju e-trgovine Flower and Spice je bil bogat, poživljajoč serum Midnight Beauty Rose & Coriander (30 ml 105 €). Med študijem sem kombinirala različna olja in med njimi sem se zaljubila v enega zaradi posebno nežnega in naravnega vonja ter delovanja na kožo – ta je postala globoko navlažena, nahranjena, mehka in pomirjena, prožnejša in svetlejša, rahle gubice pa manj vidne. Poleg olja vrtnic in koriandra je v serumu še 10 olj, ki kožo obogatijo tudi z antioksidanti in spodbujajo nastanek kolagena.

Kaj vam je v mestu najbolj všeč?

Apeldoorn je mirno in majhno mesto s polovico manj prebivalcev kot Ljubljana (okoli 150.000). Leži v osrednjem delu države, v njenem najbolj gozdnatem območju. Za razliko od slovenske prestolnice tu ne boste našli starega mestnega jedra, a kljub temu očara z marsičem. Med drugim z razkošno kraljevo palačo Paleis Het Loo. Stavbo trenutno obnavljajo, do 30. septembra pa se lahko sprehodite po izjemno lepih vrtovih s fontanami in skulpturami ter mimo konjušnice s kraljevimi konji (vstopnina 7,5 €). Trg pred konjušnico je odprt tudi v prazničnem času, od 15. decembra do 6. januarja. Nedaleč je tudi priljubljen park z bajerji in s sprehajalnimi potmi (vstopnina 2 €). Tu vsi radi kolesarimo. Nizozemska je država, v kateri kar 36 % ljudi v povprečju dnevno uporablja kolo. Na podeželju je odstotek še večji. Država s kolesarskimi potmi, ki so zanimive za prebivalce in turiste, povezuje vasi in mesta. Kolesarski turizem je zelo razvit.

Se srečujete s kakšnimi težavami?

Ja, nizozemščina je zahtevna in ker je službeno ne potrebujem, je ne govorim tekoče. Prebivalci so prijazni, a dokaj zaprti in nedostopni do tujcev, zato niti nimam veliko prijateljev, s katerimi bi vadila nizozemščino. Rešuje pa me, da večina Nizozemcev govori tudi angleško. Zanimivi so mi, ker so tako drugačni od Slovencev, predvsem, ko jim nekaj ni všeč. Brez ovinkarjenja povedo, da jim npr. hrana ni okusna ali da ima nekdo slabo frizuro. Čeprav so dobro situirani, ne razmetavajo z denarjem in ga ne trošijo za blišč in drage avtomobile. Znajo si vzeti čas zase.

Kmalu po prihodu na Nizozemsko sem se morala naučiti tudi drugačnih navad prehranjevanja. Okoli poldneva jedo sendviče, jajca in druge na hitro pripravljene obroke. Bogatejši, topel obrok pa zaužijejo šele zvečer, okoli 18. ure. Restavracije z večhodnimi meniji odpro vrata šele po 17. uri, številne prehrambne in druge trgovine pa opoldne. Če se postavim v kožo prodajalcev, je to odlično, saj imajo podaljšan konec tedna.

Kakšni so življenjski stroški?

Cene hrane v restavracijah so v primerjavi s slovenskimi v povprečju višje za 30 odstotkov ali več. Gostinci imajo višje plače, so zadovoljni in temu primerna je tudi boljša postrežba. Cene hrane v trgovinah so primerljive s slovenskimi. Karta za eno vožnjo z mestnim avtobusom stane 2 evra, za 100 km z vlakom je treba odšteti okoli 18 evrov. Cene stanovanjskih najemnin se razlikujejo med mesti in podeželjem. V Apeldoornu je mesečni najem enosobnega stanovanja med 500 in 700 evri, v Amsterdamu lahko za enako kvadraturo odštejete tudi do trikrat več.

Kakšna je kulinarika?

Na splošno hrana ni gurmanska, čeprav se Nizozemska lahko pohvali s številnimi vrhunskimi, tudi nagrajenimi in z Michelinovimi zvezdicami okrašenimi restavracijami, v katerih lahko okušate presežke. Nizozemci so najbolj okusne jedi prinesli iz kolonij: piščančji ražnjič iz Indonezije (Kip saté je meso na palčki, pečeno na žaru, z arašidovo ali kakšno drugo omako); pečen riž s čebulo in sojino omako – nasi goreng in pekoče testenine s sojino omako, čebulo in papriko – bami iz Suriname itd. Med tradicionalne jedi sodijo: ocvrto, začinjeno mleto meso, po obliki podobno velikemu čevapčiču – frikandel, ki ga postrežejo z majonezo ali s karijevim kečapom, sesekljano čebulo in pomfrijem. S podobno prilogo postrežejo tudi ocvrte mesne kroglice – bitterballen. Sladkosnedi prisegajo na majhne puhaste palačinke, posute s sladkorjem v prahu – poffertjes. Med številnimi jedmi so mi najbolj všeč kuhan krompir, zmešan z zelenjavo, in mesne kroglice. Kuham vsak dan, a ne jemo veliko nizozemskih jedi. Všeč so mi raznolike jedi s stojnic s hrano Food Hallen in s tovornjakov s prehrano – Food Truks.

Kam peljete svoje goste?

Glede na relativno bližino Slovenije me družina in prijatelji večkrat obiščejo. Najraje jih peljem v obmorska kraja na zahodni strani države, Noordwijk in Scheveningen. Tam so čudovite peščene plaže. Všeč mi je tudi vasica s tradicionalnimi hišami in vodnimi kanali, Giethoorn, ki ji nekateri pravijo kar nizozemske Benetke. Dežela je posejana s številnimi pravljičnimi mesti in mesteci, kot so Utrecht, Leiden, Zwolle in drugi. Lepo je obiskati Amsterdam, a Nizozemska ima še toliko drugih lepot, ki jih ne gre zamuditi.

Vaš idealni dopust?

Do zdaj mi je bila, predvsem zaradi kulture, najbolj všeč Japonska. Je popolnoma drugačen svet. Bila sem na Karibih, na otoku Curacao, ki je nizozemska kolonija. Iz Amsterdama so dnevni in cenovno ugodni leti na vse konce sveta, zato je izbira res velika. Rada imam tudi sever, še posebej Norveško in Švedsko. Na vrhu mojega seznama želja so Kanada, Aljaska in Sejšeli.