Dunaj Zimsko razkošje in eleganca

Dunaj, eno najrazkošnejših evropskih mest, je odlična izbira za vse, ki želite uživati v izjemni arhitekturi, kulinariki, energiji mestnega vrveža in še čem. Veronika Sorokin ga je obiskala v adventu, ko si je nadel praznično podobo. Prekipevajoča energija takrat omami in omehča tudi najbolj zagrizene stoike.

Dunaj je eno tistih mest, ki me vedno očara in napolni z energijo. Blišč, veličastnost in vrhunska ponudba kulturno-umetniških, gastronomskih in drugih storitev, ki dosežejo vrhunec prav pred novim letom, imajo resda svojo ceno, vendar upravičeno. Mesto ob Donavi marsikoga prevzame zaradi bogatega izbora kulturnih dogodkov, arhitekturnih biserov, muzejev, razvejane zgodovine, pa tudi prijaznega zelenega predmestja in obilja vabljivih mestnih parkov. Zelena pljuča mesta predstavlja Dunajski gozd (Wienerwald), ki polkrožno obdaja Dunaj na severu, jugu in zahodu, mestno središče pa prav tako ponuja čudovite mestne parke, kot so Ljudski vrt, Dvorni vrt, Schönbrunn itn. Številne zelene in rekreacijske površine so tudi v zabaviščnem parku Prater in na Donavskem otoku.

Avstrijska prestolnica, ki je hkrati središče zvezne dežele Spodnje Avstrije, šteje s predmestji približno dva milijona in pol prebivalcev. Gosti številne mednarodne organizacije in se skokovito razvija. Za Dunaj uporabljamo številne očarljive vzdevke – cesarski dvor, mesto glasbe, mesto umetnosti, mesto sanj – in tam so svoj ustvarjalni prostor našli tudi številni priznani slovenski intelektualci in umetniki, kot so Ivan Grohar, Ivan Cankar, Jože Plečnik in Maks Fabiani. Dunaj je tudi danes dom številnim Slovenkam in Slovencem, drugi pa ga radi obiskujemo. Z avtomobilom smo iz Ljubljane na Dunaju v približno štirih urah (386 km), z letališča Jožeta Pučnika pa pristanemo na dunajskem letališču v pičli uri (povratna vozovnica 400 €+).

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.