Kurkuma in vanilija – knjiga o kulinaričnem potovanju po Indiji

Beba in Hana Splichal sta nedavno izdali novo knjigo, Kurkuma in vanilija, o kulinaričnem potovanju po Indiji. Ta zajema 72 veganskih receptov, 47 zgodb, 18 krajev in 118 fotografij. Dnevniški zapisi in recepti so zbrani s šestih potovanj po Indiji, od juga proti severu in počez. Hana in Beba sta se večkrat vračali v iste kraje, ki so jima še posebno ljubi. Potovali sta sami, včasih s prijatelji. Izvorne recepte, večinoma vegetarijanske, sta v domači kuhinji spremenili v veganske in pri tem uporabljali le ekološke sestavine.

Avtorici za pokušino z nami delita recept za ocvrte kroglice v kremni, bogato začinjeni omaki, Malai kofte. To je jed za poseben večer, ko želimo nekoga presenetiti z indijsko večerjo.

Sestavine za 2 osebi:

Kroglice:

  • 200 g trdega tofuja
  • 200 g krompirja
  • svež koriander
  • pol žličke soli
  • 2 žlici koruznega škroba
  • žlica limonovega soka
  • žlica rozin
  • žlička garam masale
  • kokosova maščoba za cvrtje

Omaka:

  • 100 g indijskih oreščkov
  • velika rdeča čebula
  • 3 veliki paradižniki ali 500 ml paradižnikove omake
  • 4 stroki česna
  • košček ingverja
  • pol svežega zelenega čilija
  • žlička kurkume
  • pol žličke soli
  • žlička garam masale
  • žlica sončničnega olja

Navodila za pripravo:

Najprej damo kuhat cel krompir. Polovico indijskih oreščkov namočimo. Medtem pripravimo omako: na olju popražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen in ingver ter popražimo. Dodamo paradižnik in nenamočene indijske oreščke, začimbe in sol. Kuhamo 10 minut, nato zmiksamo v kremo in vrnemo v kozico. Namočene indijske oreščke zmiksamo s čim manj vode in ščepcem soli, da nastane smetana, ki jo bomo potrebovali čisto na koncu.

Za kofte s prsti nadrobimo tofu, kuhan krompir olupimo in pretlačimoz vilicami. V večji skledi zmešamo vse sestavine za kofte, dobro pregnetemo in pustimo stati vsaj 10 minut, da jih škrob poveže.

V kozici segrejemo za dva prsta kokosove maščobe in ocvremo poskusno kroglico. Če razpade, dodamo v testo še žlico škroba, pregnetemo in spet počakamo 10 minut. Preveč škroba naredi kroglice gumijaste. Ocvremo približno 8 kroglic. Če jih ne bomo takoj ponudili, jih odlagamo na cedilo in položimo v omako tik pred serviranjem.

Na krožnikih ali v servirni posodi jih polijemo s smetano iz indijskih oreščkov, ki jo z ročajem žličke spiralasto zarišemo.