Martinik Otoško igrišče Francozov

Gorati tropski otok je eden privlačnejših na Karibih. Tudi zato, ker tam živijo očarljivi mešanci potomcev nekdanjih temnopoltih sužnjev in Francozov. Prav francoščina je bila dodatni razlog, da se je Marija Demšar odločila za zimski obisk Martinika.

Martinik je odkril Krištof Kolumb leta 1502. Na njem so živeli Indijanci Karibi, ki se niso mogli dolgo upirati kolonizatorjem. Že po enem stoletju je večina pomrla, preostale pa so izgnali na sosednje otoke. Namesto njih so Francozi pripeljali afriške sužnje, na račun katerih so bogateli beli lastniki plantaž. Danes je Martinik francoski čezoceanski departma, v katerem živi okoli 400.000 prebivalcev. Ker matična država skrbi za finančno podporo otočanov, ti nimajo posebne želje po večji avtonomiji. Uradni jezik je francoščina, vendar v vsakdanjih pogovorih prevladuje otoška kreolščina.

Vabljive plaže

Več tednov pred odhodom sem se odločila za bivanje na razgibanem polotoku v bližini kraja Three Ilets. Tam se ob peščenih obalah vrstijo hoteli, med katerimi me je najbolj prepričal hotel Bakoua (soba 1/2 120 €+). Z velikim bazenom, lastno plažo, nad katero se sklanjajo kokosove palme, in prikupnim barom na okroglem pomolu. Prijazna je tudi lokacija, saj ni daleč do letališča in otoške prestolnice Fort de France. V slednjo sem se večkrat odpravila s čolnom, ki je za plovbo čez zaliv potreboval manj kot pol ure (5 €).

»Otok Martinik je kot otoško igrišče Francozov!« se je razgovorila prijazna receptorka že prvo jutro. Vesela sem bila, da sem jo kljub skromnemu znanju francoščine dobro razumela. »V trgovinah lahko kupite skoraj vse, kar izdelujejo v Franciji. Za povrh imamo čudovite tropske plaže in vedno toplo morje. Nevarnosti in nevarnih bolezni na otoku ni, le ponoči se izogibajte samotnih predelov v prestolnici.«

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.