Moj dom – Berlin

Kaja Pogačar se je s partnerjem preselila v Berlin tik pred lanskim novim letom. Trenutno dela za nekaj naročnikov – kuha, peče in razvija jedi. Poslovno je vpeta med Nemčijo in Slovenijo, pri čemer snuje in ponuja različne zeliščne mešanice čajev Zlata Žlica ter pripravlja vsebino za knjigo o medu in čebelah.

Ste Berlin pred selitvijo kdaj obiskali?

Sem, dvakrat. Prvič so me povabili na razgovor za službo – spomnim se, kako sem v enem dnevu kupila karto, se usedla na avtobus in se odpeljala v Berlin. Drugič pa sem odšla na izlet s poznejšim povratkom, kot sem sprva načrtovala, saj sem imela poskusno dopoldne v eni od berlinskih kuhinj. Že nekaj let živim iz cone udobja, rada se srečujem z izzivi, ki mi jih življenje ponuja, saj tako rastem profesionalno in osebno.

Kaj tam počnete?

Berlin je kulinarična meka raznovrstnih konceptov. Mesto, ki zagotovo navdihuje. Trenutno delam za nekaj naročnikov. Kuham, pečem in razvijam jedi. Pred nedavnim sem glazirala veganske krofe in čistila nekaj stanovanj. V Berlinu želim najti svoj prostor pod soncem, saj se tu počutim kot doma. Poslovno sem vpeta med Nemčijo in Slovenijo. Aktivna sem na področju znamke Zlata Žlica, kjer ljudem ponujam različne zeliščne mešanice čajev. Takšne, ki nas pobožajo od znotraj – nas pomirijo, prizemljijo, osredinjajo. Pripravljam vsebino za knjigo Medeni vodnik, ki bo izšla maja prihodnje leto ob Svetovnem dnevu čebel. Prihodnje leto bom začela pisati tudi kuharsko knjigo, intenzivneje želim razvijati tudi Zlato žlico in potovati. Pred kratkim sem se odločila, da bom v Berlinu najverjetneje ostala vsaj še nekaj let. Čutim, da bo čez približno sedem let Slovenija pripravljena in odprta, mogoče malo drznejša za drugačne zgodbe. Zato se zagotovo vrnem domov, v Slovenijo. Slovenija bo vedno moj dom.

Kaja fotografira sladico v Kin Dee

Katere jedi najraje pripravljate?

Najraje pripravljam slaščice, vendar večkrat zadiši po indijski in azijski kuhinji. Tudi slovenska je pogosto na meniju. Obožujem karije, suši, juhe in enolončnice, piškote, torte, peciva ipd.

Kakšna je tamkajšnja kulinarična scena?

Kulinarične scena v Berlinu je zelo raznolika. Tu je vse – od visoke kulinarike do ulične prehrane. Zelo priljubljene so kavarne, coffee shopi, ki ponujajo različne vrste odličnih in specialnih kav, a ob tem slovijo po, recimo, najboljši skutni torti v mestu. Zelo cvetijo specializirane ponudbe – npr. točno vemo, kje dobimo najboljše bagle, veganske krofe, kje imajo odlična veganska kosila in, recimo, najboljši izraelski brunch. Ponudba je bogata, raznolika in možnosti za razvoj novih zgodb so toliko večje.

Ali lahko priporočate nekaj vam ljubih restavracij, lokalov?

White Crow Cafe je meka za vegane. Tam zelo rada spijem kavo, saj pripravijo eno najboljših v mestu. Pečejo domače veganske slaščice, znani so po odličnih veganskih brunchih in dnevnih kosilih ter odprtih sendvičih in baglih. Imajo pa tudi najboljši veganski kimchi! Brammibal’s Donuts ponujajo ročno izdelane dnevno sveže veganske krofe. So vse tisto, kar krof predstavlja. Zeit für Brot ponuja odlične cimetove rolice, znani so tudi po vrhunskem kruhu. Meni najljubša pekarna je Bread Station. Kruh Sour dough in ponudba iz kislega testa je tu v razcvetu. Five Elephant ponuja najboljšo kavo in skutno torto, Vegan Living 1990 vietnamsko vegansko kuhinjo, v St. Mauliju, ki je lokalni prostor s tradicionalnimi nemškimi jedmi, se najraje okrepčam z juho, vegansko polnjeno testenino in domačo skutno torto. Goura Pakora ponuja odlično indijsko hrano, vsaj enkrat na teden pa si vzamem čas za najboljši falafel v sudanski restavraciji s hitro prehrano Sahara. Za čudovit nedeljski brunch intenzivnih, a nadvse prijetno zaokroženih okusov, priporočam izraelsko kavarno Mugrabi Cafe. Kin Dee mi je najboljša tajska restavracija v mestu. V kuhinji je ženska ekipa. Priporočam tudi vegetarijanski fine dining z eno Michelinovo zvezdico Cookies Cream.

Brandenburška vrata

Kaj vam je v mestu najbolj všeč?

Raznolikost in odprtost ponudbe in ljudi. Kulturo svetovnega kova imam vsak dan na dosegu roke – od koncertov, muzejev, elektronskih zabav, inštalacij, tržnic ipd. Predvsem sem navdušena nad tem, da je ekološka hrana cenejša kot v Sloveniji. Poletne noči so prekrasno dolge in čarobne.

Se srečujete s kakšnimi težavami?

Z večjimi težavami se ne srečujem. A poznavanje določenega sistema zahteva svoj čas, vztrajnost in potrpežljivost, številne klice in vprašanja. Pri poslu so me kot samostojno podjetnico nekajkrat zavrnili, saj se raje odločijo za nekoga, ki je registriran v Nemčiji. Določene zadeve zahtevajo ogromno birokracije. Velika prednost je odlično znanje nemškega jezika, čemur se nameravam še posvetiti. Zime so hladne, turobne in sive, s pogostim ledenim severnjaškim vetrom. Ker mi toplo podnebje bolj ugaja, si želim nekoč uresničiti sanje, da preživljam zime na toplem, saj mi sonce in toplota nudita gorivo za življenje in ustvarjanje. Zato so tudi barve tako zelo pomembne v mojem življenju. Če ne drugje, si jih narišem kar na krožnik. Dnevno pa pogrešam slovensko neoporečno pitno vodo iz pipe. Šele ko greš v svet in okusiš življenje drugje, vidiš in začutiš, koliko in kakšno kakovost ponuja slovenska zemlja.

Kakšni so življenjski stroški?

V gospodinjstvu bivava dva, mesečne stroške za hrano imava med 400 in 500 evri, mesečna karta za javni prevoz je 81 evrov. Cena najema stanovanja, velikega približno 60 kvadratnih metrov, je okoli 1.500 evrov s stroški, seveda odvisno od predela. Zaradi velikega priseljevanja ljudi v Berlin, predvsem tistih z višjim življenjskim standardom, je nepremičninski trg ponorel. V Kreuzbergu, predelu Berlina, se je cena najema stanovanja v dveh letih povišala za 80 %. Največ izzivov imaš lahko tako pri iskanju najema stanovanja, predvsem, če nisi redno zaposlen, nimaš Schufe, prihrankov ali visokih prihodkov zadnjih treh mesecev. Tudi po 200 ljudi se lahko poteguje za eno stanovanje. Cene za sobo dosegajo tudi do 600 evrov. Če želiš kupiti stanovanje, je povprečni znesek v Berlinu za kvadratni meter 4.400 evrov.

Kako preživljate prosti čas?

V prostem času se najraje udeležujem raznih srečanj na določeno tematiko, ki so odlična priložnost za mreženje. Odkrivam zanimive kulinarične zgodbe, spoznavam nove ljudi, berem in se posvečam razvoju novih receptov. Mesto doživljam precej intenzivno, zato številne stvari počnem in ustvarjam tudi doma. V Berlinu živijo številni Slovenci. Znanka iz družbe, s katero sem se nekoč v Ljubljani veliko družila, je zdaj ena mojih najbližjih prijateljic. Tu živi že nekaj let in neizmerno sem ji hvaležna za vse nasvete in pogovore. Prisegam na kakovostno druženje, zato se naši pogovori pogosto vrtijo o idejah, konceptih, medsebojnem povezovanju in podobno.

panoramski pogled na Berlin in reko Spree

Kam bi peljali svoje goste?

Na kulinarično popotovanje – na vse že prej omenjene destinacije. Obiskali bi Alexanderplatz, turško tržnico ob rečnem bregu Maybachufer, bolšji trg v parku Mauer, pogledali bi ostanke berlinskega zidu in nujno poskusili curry wurst!

Vaš idealni dopust?

Že nekaj časa mi bije srce za Tel Aviv, zato ga bom gotovo kmalu obiskala. Pa Sicilija in vnovič Indija.