Moj dom – Berlin

Kaja Pogačar se je s partnerjem preselila v Berlin tik pred lanskim novim letom. Trenutno dela za nekaj naročnikov – kuha, peče in razvija jedi. Poslovno je vpeta med Nemčijo in Slovenijo, pri čemer snuje in ponuja različne zeliščne mešanice čajev Zlata Žlica ter pripravlja vsebino za knjigo o medu in čebelah.

Ste Berlin pred selitvijo kdaj obiskali?

Sem, dvakrat. Prvič so me povabili na razgovor za službo – spomnim se, kako sem v enem dnevu kupila karto, se usedla na avtobus in se odpeljala v Berlin. Drugič pa sem odšla na izlet s poznejšim povratkom, kot sem sprva načrtovala, saj sem imela poskusno dopoldne v eni od berlinskih kuhinj. Že nekaj let živim iz cone udobja, rada se srečujem z izzivi, ki mi jih življenje ponuja, saj tako rastem profesionalno in osebno.

Kaj tam počnete?

Berlin je kulinarična meka raznovrstnih konceptov. Mesto, ki zagotovo navdihuje. Trenutno delam za nekaj naročnikov. Kuham, pečem in razvijam jedi. Pred nedavnim sem glazirala veganske krofe in čistila nekaj stanovanj. V Berlinu želim najti svoj prostor pod soncem, saj se tu počutim kot doma. Poslovno sem vpeta med Nemčijo in Slovenijo. Aktivna sem na področju znamke Zlata Žlica, kjer ljudem ponujam različne zeliščne mešanice čajev. Takšne, ki nas pobožajo od znotraj – nas pomirijo, prizemljijo, osredinjajo. Pripravljam vsebino za knjigo Medeni vodnik, ki bo izšla maja prihodnje leto ob Svetovnem dnevu čebel. Prihodnje leto bom začela pisati tudi kuharsko knjigo, intenzivneje želim razvijati tudi Zlato žlico in potovati. Pred kratkim sem se odločila, da bom v Berlinu najverjetneje ostala vsaj še nekaj let. Čutim, da bo čez približno sedem let Slovenija pripravljena in odprta, mogoče malo drznejša za drugačne zgodbe. Zato se zagotovo vrnem domov, v Slovenijo. Slovenija bo vedno moj dom.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.