Norveška Na lovu za troli, Vikingi in snegom

Ob obisku domovine smučanja, gorovij, ledenikov in globokih fjordov se je v Matevžu Mačku vzbudil vikinški nagon po raziskovanju in osvajanju. Edinstvena kombinacija kulture, ljudi in narave ga je pogrela, čeprav je bil tam konec marca, ko je še precej zimsko.

Adrenalinski Voss

Ko se mi je ponudila priložnost, sem se s snemalno ekipo Untouched Project odpravil na Norveško. Vedeli smo, da nas čaka ena sama pustolovščina. Tudi veliko stresa in dela, saj smo bili tam prvenstveno zaradi snemanja filma o prostem smučanju in deskanju, ki zahteva previdnost in veliko načrtovanj.

Iz Ljubljane smo leteli v obmorsko mesto Bergen, ki je središče okraja Hordaland (povratna vozovnica 577 €+, povratek iz Ålesunda). Na tamkajšnjem letališču nas je že čakal kombi, v katerega smo stežka zložili vso opremo in nadaljevali pot v notranjost, v mesto Vossevangen, središče okraja Voss, ki slovi kot adrenalinska prestolnica, lahko bi rekli kar raj za aktivnosti na prostem. V bližini sta dve smučarski središči in številni tereni za turno smučanje. Številne reke, fjordi, kot sta Sognefjord in Hardangerfjord, granitne stene in jezera so izziv za vse bolj ali manj drzne športnike. Jezera in reke so čisti, tam izvira tudi znana voda Voss. Kajakašem, raftarjem, plezalcem, smučarjem in kolesarjem se zadnja leta pridružujejo tudi padalci in BASE jumperji. Obojim je namenjeno novo vadbeno središče VossVind z notranjim zračnim kanalom, v katerem vadijo svoje like in tehniko letenja. Izkušnja je zanimiva tudi za laike, saj lahko s pomočjo inštruktorja prosto leti tako rekoč vsak. Ob vseh teh dejstvih ne preseneča, da v Vossu vsako poletje prirejajo največji festival ekstremnih športov na svetu The Extreme Sports Week.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.