Oslo V zimo odeta norveška prestolnica

Čeprav je Oslo eno najdražjih mest na svetu, je vedno polno obiskovalcev. Zgradbe iz različnih obdobij, muzeji in galerije, gourmet restavracije, parki in romantični kotički ob morju so kot magnet, ki se mu ni mogel upreti niti Igor Fabjan. Okoli novoletnih praznikov pa je tam še posebej čarobno.

Butični hotel The Thief

Po celodnevnem proučevanju hotelske ponudbe sem se odločil za enega razkošnejših hotelov – The Thief (soba 1/2 z zajtrkom 410 €+). Moderna zgradba se na otočku Tjuvholmen, ki je bil nekoč znano zatočišče tihotapcev, spogleduje z morjem. Danes se ponaša z nekaj arhitekturnimi posladki, s privlačnim mestnim območjem Aker Brygge pa ga povezuje most za pešce. Navdušila me je lokacija, saj je ravno prav odmaknjen od mestnega vrveža, a dovolj blizu, da je najzanimivejše mestne predele mogoče prehoditi. Hotelske prostore krasijo umetniška dela, navduševalo pa me je tudi izbrano dizajnersko pohištvo. Razvajanje v spaju sem prihranil za naslednje dni. Prvi večer sem v hotelskem baru raje spoznaval koktajle, med katerimi je kar 12 hišnih. Najbolj po mojem okusu je Michael Jackson and Bubbles (19 €). Enkratno kombinacijo ruma, šampanjca in kokosovega likerja dopolnjujejo sirup Banana Cordial, zeleni čaj, med in morda še kaj. Inovativna pijača je bila odličen uvod v spoznavanje kuharskih umetnin chefa Davida Taylorja, ki je goste razvajal v kar nekaj restavracijah z Michelinovimi zvezdicami. Nordijska kuhinja s svetovnim pridihom me je najbolj prepričala z ribjimi specialitetami.

Od opere do kraljeve palače

Po razkošnem zajtrku sem obiskal bližnji muzej moderne umetnosti Astrup Fearnley Museum, katerega ogled je za hotelske goste brezplačen (vstopnina 15 €). Muzej-galerijo zaznamujejo predvsem razstave ameriških umetnikov. Na poti proti mestnemu središču me je k postanku zvabila ena od številnih kavarn v velikem nakupovalnem središču Aker Brygge. Norvežani res vedo, kaj je odlična kava.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.