Peter Malalan Brazilija, dežela tanga, bogatih okusov in mineralov

Ljubljanski draguljar Peter Malalan se je na povabilo lokalnega gemološkega društva Teófilo Otoni z ženo Karmen odpravil v Brazilijo, rajsko deželo mineralov. Na nekajtedenskem potovanju sta obiskala več podjetij, ki se ukvarjajo z izkopom, predelavo in prodajo dragih kamnov, prav poseben vtis pa je na oba naredil obisk dveh rudnikov, v katerih kopljejo akvamarine in smaragde.

Ali lahko na kratko opišete potovanje po Braziliji?

V Brazilijo sva pred evropsko zimo za tri tedne pobegnila med februarjem in marcem. Kovčke sva odprla približno pol dneva pred odhodom. Ukvarjala sva se predvsem z uporabnimi stvarmi in sploh ne z ekstravagantnim delom oblačil ali s čim podobnim.

Na obisk naju je povabilo gemološko društvo Teofilo Otoni, s katerim sva se povezala v želji po raziskovanju smaragdov. Ko sem Brazilijo obiskal pred več kot 30 leti, sem bil nad kraji povsem očaran, zato je bila želja po vnovičnem obisku še toliko večja. Odličen načrt potovanja s hoteli in z vsemi aktivnostmi so nama pripravili v ljubljanski potovalni agenciji Avioborza.

Katere znamenitosti sta si ogledala?

Veliko časa sva namenila obisku rudnikov, vendar se obisku največjih znamenitosti vseeno nisva mogla upreti. Pot sva začela v Argentini. Buenos Aires nama je dal povsem evropski občutek zaradi arhitekture in številnih evropskih priseljencev. Z vodičem sva si ogledala pomembnejše znamenitosti. Zelo sva uživala v večeru tanga, kjer sta naju navdušila glasba in ples. Obiskala sva četrt La Boca, ki naj bi bila rojstni kraj tanga. Ogledala sva si tudi grob Evite Peron. V mestnem središču Buenos Airesa se nisva počutila najbolj varno, saj so Karmen na ulici že prvi dan iz torbice ukradli mobilnik. Občutek varnosti je večji v prestižnih četrtih in na rezidenčnih območjih.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.