Šardža 48 ur v arabski pravljici

Medtem ko sta Dubaj in Abu Dabi turistično najbolj obiskana Združena arabska emirata, daleč za njima, a z velikimi koraki, stopa emirat Šardža. Ta samozavestno stavi na več kot 10 milijonov letnih gostov do leta 2021. Barbara Vrezovnik razkriva, zakaj ga je dobro obiskati že zdaj.

Če so vam všeč arabska mesta, ki združujejo svojo kulturno dediščino s sodobno arhitekturo, ne skoparijo z bliščem in zadovoljijo tudi najzahtevnejše goste, in ste Dubaj in Abu Dabi že obiskali, je čas za obisk Šardže, ki je za omenjenima mestoma tretje največje mesto ZAE.

Sodobno obmorsko mesto leži ob južni obali Arabskega polotoka. V njem živi 1,57 milijonov prebivalcev, od katerih je kar 1,3 milijonov priseljencev – večinoma študentov in zaposlenih. Državni načrti o gospodarski rasti se uresničujejo, saj nenaftni sektorji, kot so turizem, zdravstvo, transport in logistika, lahka industrija, založništvo ter drugi beležijo strmo rast.

razgledno kolo Eye of the Emirates, Al Qasba

Šardža je cenovno ugodnejše mesto za življenje v primerjavi z bogatim sosednjim emiratom Dubajem, kamor se številni dnevno vozijo na delo. Edina težava med komaj 25 km oddaljenima mestoma Šardžo in Dubajem so jutranji in popoldanski prometni zastoji. Z nedavno delno razširitvijo mostu Budaiya v emiratu Šardža so stanje malce izboljšali, projekt še večje pretočnosti pa naj bi končali v nekaj letih. Emirat Šardža je odprt za tuje vlagatelje, ki verjamejo, da se zgodbe o uspehu velikih bratov, Dubaja in Abu Dabija, že zdaj pišejo tudi v Šardži.

Če je vaša končna destinacija Šardža, z domačega ali bližnjih letališč poletite v Dubaj (5:30 h, povratna vozovnica iz Benetk 380 €+). Tam najemite avtomobil ali se odločite za taksi, morda avtobus, in se zapeljite v mesto Šardža. Vožnja po šestpasovnici Emirates Road v Dubaju, ki se nadaljuje s hitro tripasovno cesto Sharjah-Malihah Highway v Šardži, je namreč za ljudi z mirnimi živci.

Nov veter ultra luksuza

V mestu Šardža in okolici je le peščica petzvezdičnih hotelov, kot so Hilton, Sheraton, Radisson Blu, v katerih lahko spite tudi za manj kot 50 evrov po osebi na noč. A v starem mestnem jedru je pravkar odprl vrata novi hotel Al Bait Sharjah, ki je mlajši brat ultra razkošnega hotela The Chedi Muscat v Omanu (soba 1/2 z zajtrkom 650 €+). Če ste že bili v omanskem hotelu, veste, kakšno razkošje lahko pričakujte. Novi hotel skupine GHM dviga raven luksuznega turizma ne le v Šardži, temveč tudi v širši regiji ZAE. Hotel, katerega ime v prevodu pomeni dom, združuje najboljše iz starega in modernega sveta, ponudbo tradicionalnih in mednarodnih jedi ter razvajanje v spaju. Skupno 53 elegantnih sob in suit pričara arabsko vzdušje, ki ga dopolnjujejo za znamko GHM značilni azijski elementi. Hotelski kompleks, ki izhaja iz obnove štirih zgodovinskih stavb z novimi dozidavami, je tako oživel zgodovinsko srce Šardže, kamor sodijo tudi restavracije, kavarne, galerije in lokalne tržnice. Hotel je od dubajskega letališča oddaljen le 12 km.

Mesto s turističnega avtobusa

Kratek obisk mesta boste najbolje izkoristili z nakupom vozovnice turističnega avtobusa City Sightseeing (vozovnica za 48 ur 41,46 €). Dvonadstropni avtobus, ki deluje po načelu poljubnih vstopanj in izstopanj Hop-On Hop-Off na označenih postajah, omogoča hiter in lastnim željam prirejen ogled mestnih zanimivosti. Z zemljevidom v roki ali na pametnem telefonu se boste podali po dveh zarisanih krožnih poteh: rdeča pot za ležerne užitke (90 min) in zelena pot za kulture željne potnike (75 min).

Z nakupom dvodnevne vozovnice imate prost vstop v akvarij, 10 muzejev, na otok Al Noor Island in v Hišo metuljev. Obe poti se začneta oziroma križata na osrednji tržnici Central Souq, ki je s trgovinami in butiki prava paša za oči. Nedaleč od tam si lahko na tržnici Souq Al Jubail od šestih zjutraj, ko je najbolj živahno, ogledate glasno avkcijsko prodajo rib, večina katerih pristane v restavracijah, v manjših količinah pa jih pokupijo tudi za domačo porabo. Raziskovanje mesta lahko začnete in sklenete na kateri koli postaji.

glasbena fontana Sharjah je ena največjih v regiji, Al Majaz

Dan za užitke

Na poti z živahne osrednje tržnice Central Souq mimo lepo ozelenelega parka s palmami Palm Tree Oasis se je vredno ustaviti v kompleksu Al Qasba vzdolž očarljivega vodnega kanala, ki ga krasijo glasbena fontana Al Qasba in druge fontane, trgi, vrtovi … Ob številnih kavarnah, restavracijah in območju z igrali čas hitro mine. Največja znamenitost, ki jo boste opazili že od daleč, je 60 m visoko razgledno kolo Eye of the Emirate (vstopnica za kolo 7 €, otroci 3,5 €).

Čudovita pokrajinska arhitektura vas bo gotovo premamila, da izstopite tudi na postaji Al Majaz, ki združuje rekreacijske površine, vrtove, slavno glasbeno fontano Sharjah Musical Fountain s pogledom na restavracije, kavarne, mošejo, umetniški park Maraya Art Park, park za otroke Splash Park z igriščem, minigolf in še kaj.

Vzdolž promenade Buhaira Corniche s pogledom na laguno Khalid prispete na otok Flag Island, ki je dobil ime po 123 metrov visokem drogu, sedmem najvišjem na svetu, na katerem je izobešena zastava ZAE. Otok stoji nasproti državnih stavb. Večji del, kar 12 ha, zaseda vodni in zabaviščni park Al Montazah s tobogani in bazeni, stezo z gokarti in avtomobilčki za udarjanje, jezerom s čolnički, restavracijami, kavarnami in območjem za piknike. Obisk parka vzame več ur, zato ga je na tej poti smotrno izpustiti in ga obiskati posebej, če imate na voljo dodaten dan.

Med večjimi zanimivostmi je gotovo akvarij s pomorskim muzejem. V 20 bazenih živi pisan podvodni svet od klovnskih ribic do obrežnih morskih psov.

Ob promenadi Buhaira Corniche stoji mošeja Al Noor Mosque v turško-otomanskem slogu. Je ena od treh za javnost odprtih mošej v Šardži. Od tam se po mostu sprehodite na otok Al Noor Island in obiščite Hišo metuljev v arhitekturni mojstrovini nemškega biroja 3deluxe (vstopnina je že všteta v vozovnici).

Drugi del poti je namenjen postankom pred nakupovalnimi središči. Prvi je The Sahara Centre, ki so ga leta 2002 priročno odprli na hitri cesti med Dubajem in Šardžo. Poleg nakupovanja obiskovalcem ponuja tudi restavracije in kavarne ter obilo možnosti zabave, tudi kinodvorane. Tam lahko obiščete največji indoor zabaviščni in tematski park in prvi park z vlakom smrti v pokritem prostoru v ZAE, Adventureland. Za postankom pred manjšim nakupovalnim središčem Safeer Mall se avtobus ustavi še pred nakupovalno-zabaviščnem središčem Sharjah City Centre, ki stavi na cenovno dostopne izdelke.

Dan za kulturo

Če spite v hotelu Al Bait, lahko kulturne oglede začnete kar pred pragom, v osrčju starega mestnega jedra Šardže, Heart of Sharjah, del katerega je tudi hotel. Gre za največji projekt obnovitvenih del v regiji, ki naj bi ga uresničili do leta 2025. Ob posluhu za tradicionalno lokalno arhitekturo in z dodatki sodobnih umetniških elementov druga za drugo oživljajo restavracije, kavarne, trgovine in tržnice, ki omogočajo doživetje petdesetih let prejšnjega stoletja.

državna palača in spomenik s Koranom na krožišču

Projekt sloni tudi na uresničevanju trajnostnih in ekoloških načel. Končna podoba bo združevala rezidenčno-poslovne, turistične, kulturne, zgodovinske in umetniške enote, katerih večina bo odprta v starih, obnovljenih stavbah. V trdnjavi iz 19. stoletja so odprta vrata muzeja Sharjah Al Hisn, ki obiskovalcu približa dvestoletno zgodovino Šardže. Tudi muzej islamske civilizacije je vreden postanka, saj v njem hranijo tisoče redkih in pomembnih islamskih artefaktov, med drugim tudi umetniška dela. Mimo hotela Raddison Blu vzdolž obmorske ulice Corniche Street kot zanimivost velja omeniti ekskluziven ženski klub Sharjah Ladies Club, ki domačim in tujim ženskam omogoča vstop v luksuzni svet razvajanja, ki obsega plažo, fitnes in športno središče, spa, restavracijo, slaščičarno in še kaj. Ob pogledu na 15 metrov visok kip knjige Korana sredi krožišča, ki je delo španskega kiparja Carlosa Marinasa Rubiasa, boste vedeli, da ste na trgu kulture. Obkrožajo ga vladarjeva pisarna, mošeja Ahmad Bin Hanbal Mosque in kulturna palača, v kateri prirejajo koncerte. Nedaleč sta muzej znanosti in arheološki muzej.

Tisti, ki ne morete brez nakupovanja ali prigrizkov svetovnih prehrambnih verig, se ustavite v Mega Mallu. Je eden največjih v ZAE in z znamkami vabi obiskovalce s srednjimi in višjimi dohodki.