Šardža 48 ur v arabski pravljici

Medtem ko sta Dubaj in Abu Dabi turistično najbolj obiskana Združena arabska emirata, daleč za njima, a z velikimi koraki, stopa emirat Šardža. Ta samozavestno stavi na več kot 10 milijonov letnih gostov do leta 2021. Barbara Vrezovnik razkriva, zakaj ga je dobro obiskati že zdaj.

Če so vam všeč arabska mesta, ki združujejo svojo kulturno dediščino s sodobno arhitekturo, ne skoparijo z bliščem in zadovoljijo tudi najzahtevnejše goste, in ste Dubaj in Abu Dabi že obiskali, je čas za obisk Šardže, ki je za omenjenima mestoma tretje največje mesto ZAE.

Sodobno obmorsko mesto leži ob južni obali Arabskega polotoka. V njem živi 1,57 milijonov prebivalcev, od katerih je kar 1,3 milijonov priseljencev – večinoma študentov in zaposlenih. Državni načrti o gospodarski rasti se uresničujejo, saj nenaftni sektorji, kot so turizem, zdravstvo, transport in logistika, lahka industrija, založništvo ter drugi beležijo strmo rast.

razgledno kolo Eye of the Emirates, Al Qasba

Šardža je cenovno ugodnejše mesto za življenje v primerjavi z bogatim sosednjim emiratom Dubajem, kamor se številni dnevno vozijo na delo. Edina težava med komaj 25 km oddaljenima mestoma Šardžo in Dubajem so jutranji in popoldanski prometni zastoji. Z nedavno delno razširitvijo mostu Budaiya v emiratu Šardža so stanje malce izboljšali, projekt še večje pretočnosti pa naj bi končali v nekaj letih. Emirat Šardža je odprt za tuje vlagatelje, ki verjamejo, da se zgodbe o uspehu velikih bratov, Dubaja in Abu Dabija, že zdaj pišejo tudi v Šardži.

Če je vaša končna destinacija Šardža, z domačega ali bližnjih letališč poletite v Dubaj (5:30 h, povratna vozovnica iz Benetk 380 €+). Tam najemite avtomobil ali se odločite za taksi, morda avtobus, in se zapeljite v mesto Šardža. Vožnja po šestpasovnici Emirates Road v Dubaju, ki se nadaljuje s hitro tripasovno cesto Sharjah-Malihah Highway v Šardži, je namreč za ljudi z mirnimi živci.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.