Zanzibar Otok zeliščnih vonjav in luksuza

Ko je Maja Novak sedela na jekleni ptici in skozi okenca opazovala arhipelag Zanzibarja, se ji je v glavi vrtela pesem Hakuna matata. Otok Zanzibar si je izbrala zato, ker poleg nebeških plaž, tropskih dobrot in zanimive kulturne dediščine ponuja tudi zakladnico znanja o zeliščih in začimbah.

Nekdanja postojanka Omanskega imperija, kjer so trgovali s sužnji in z zelišči, je danes sanjska počitniška destinacija za različne goste, še posebej za ljubitelje luksuznega turizma, o čemer priča široka ponudba hotelov in rezortov s petimi zvezdicami. Avanturistom postreže z idealnimi pogoji za kajtanje in potapljanje, mladoporočencem pa pričara raj na Zemlji. Zanzibar se ponaša tudi z naslovom največjega izvoznika klinčkov na svetu. Na svojo stran me je pridobil z omamnimi vonjavami začimb, ki se vijejo izza vsakega vogala, očaral me je z eksotično naravo in plažami kot z razglednic, dušo pa privezal s tropskimi dobrotami in kulinariko z vplivom arabske, indijske in afriške kuhinje.

Turkish Airways ima odlično povezavo z ljubljanskega letališča, od koder sem prek Carigrada poletela proti tanzanijski prestolnici Daar El Salaam (povratna vozovnica 650 €+). S taksijem (pribl. 20 €) sem se zapeljala do pristanišča v mestu Daar El Salaam. Od tam trajekti štirikrat dnevno plujejo na otok Unguja, ki nam je bolj znan pod imenom Zanzibar, in se vkrcala na plovilo (80 km 2 h, povratna vozovnica 90 €+). Na otok lahko tudi poletite, a ob morebitni slabi povezavi boste zapravili več časa kot s trajektom (povratna vozovnica 125 €+).

Po Zanzibarju se lahko prevažate z lokalnim minibusom dalla dalla, kar priporočam zaradi edinstvene izkušnje. Sicer pa je lagodnejše premikanje s taksiji ali z najemom osebnega voznika prek hotela, v katerem bivate.

Celoten članek lahko preberete v reviji 41, zima 2018/19.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.