Zanzibar Otok zeliščnih vonjav in luksuza

Ko je Maja Novak sedela na jekleni ptici in skozi okenca opazovala arhipelag Zanzibarja, se ji je v glavi vrtela pesem Hakuna matata. Otok Zanzibar si je izbrala zato, ker poleg nebeških plaž, tropskih dobrot in zanimive kulturne dediščine ponuja tudi zakladnico znanja o zeliščih in začimbah.

Nekdanja postojanka Omanskega imperija, kjer so trgovali s sužnji in z zelišči, je danes sanjska počitniška destinacija za različne goste, še posebej za ljubitelje luksuznega turizma, o čemer priča široka ponudba hotelov in rezortov s petimi zvezdicami. Avanturistom postreže z idealnimi pogoji za kajtanje in potapljanje, mladoporočencem pa pričara raj na Zemlji. Zanzibar se ponaša tudi z naslovom največjega izvoznika klinčkov na svetu. Na svojo stran me je pridobil z omamnimi vonjavami začimb, ki se vijejo izza vsakega vogala, očaral me je z eksotično naravo in plažami kot z razglednic, dušo pa privezal s tropskimi dobrotami in kulinariko z vplivom arabske, indijske in afriške kuhinje.

Turkish Airways ima odlično povezavo z ljubljanskega letališča, od koder sem prek Carigrada poletela proti tanzanijski prestolnici Daar El Salaam (povratna vozovnica 650 €+). S taksijem (pribl. 20 €) sem se zapeljala do pristanišča v mestu Daar El Salaam. Od tam trajekti štirikrat dnevno plujejo na otok Unguja, ki nam je bolj znan pod imenom Zanzibar, in se vkrcala na plovilo (80 km 2 h, povratna vozovnica 90 €+). Na otok lahko tudi poletite, a ob morebitni slabi povezavi boste zapravili več časa kot s trajektom (povratna vozovnica 125 €+).

Po Zanzibarju se lahko prevažate z lokalnim minibusom dalla dalla, kar priporočam zaradi edinstvene izkušnje. Sicer pa je lagodnejše premikanje s taksiji ali z najemom osebnega voznika prek hotela, v katerem bivate.

Zeliščar Mr. Madawa

Začimbe me privlačijo že od nekdaj, najbolj pa so me omrežile, ko sem se začela uriti v kuhanju zdravih jedi. Prve štiri dni sem preživela na izobraževanju pri najbolj priznanem otoškem zeliščarju in alternativnem zdravilcu Mohammedu Saidu, ki ga svet pozna kot Mr. Madawa, kar v svahiliju pomeni zdravilec (4-dnevni tečaj 100 €). Druženje sva začela z obiskom njegovega ogromnega nasada klinčkov, kurkume, kardamoma, limonske trave, muškatnega oreščka in drugih rastlin. Mr. Madawa ni skoparil z informacijami, jaz pa sem z odprtimi očmi in zašiljenimi ušesi goltala nova znanja o učinkih začimb na človeško telo. Kurkumo uporablja za čiščenje krvi in lepšo kožo, kardamom za lajšanje trebušnih tegob, klinčke za zobobol. Obiskala sem tudi njegovo kliniko, ki jo obiskujejo pacienti s celinske Afrike, iz Kanade, Nemčije, Omana in drugih držav. Ponosno je dvignil krožnik s prahom iz 6 let stare korenine ginsenga in poudaril, kako učinkovit je pri zdravstvenih težavah z reproduktivnimi organi. Skupaj sva nato mešala smutije, v katere sva poleg tropskega sadja (papaja, ananas, pasijonka ipd.) zmešala tudi liste raznoraznih začimb. Smuti za obnavljanje želodčne sluznice sva oplemenitila z gelom sveže aloe vere, ki sva ga izdolbla iz svežega alojinega lista. Ob tem je glasno poudaril: »Mešanje smutijev je prava umetnost! Vse sadje in vsa zelišča ne sodijo skupaj.« Pojasnil mi je, da mora biti smuti zmešan tako, da bo najbolje koristil telesu. Sestava smutija za grajenje mišic, smutija za razstrupljanje in smutija za lepšo kožo je popolnoma drugačna. Bogato znanje sem nemudoma vpeljala v svoj vsakdan. Če vas začimbe zanimajo bolj površinsko, priporočam vsaj vodeni ogled po vrtu začimb (poldnevni izlet 20 €+).

Stone Town

V glavnem otoškem mestu Stone Town sem preživela nekaj dni. Najbolj so me navduševali sprehodi med ulicami starega mestnega jedra s stavbami značilne svahilijske arhitekture, zaradi česar je mesto na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Opazovala sem življenje domačinov in njihova vsakodnevna opravila. Ves čas sem bila na lovu za osvežilno kokosovo vodo, ki jo za manj kot evro na kos prodajajo na uličnih stojnicah, tu in tam pa sem otrokom med igro brcnila žogo ali jih povabila k skupinskemu slikanju.

Orientacija in nepreglednost ozkih uličic sta mi povzročali preglavice, a naposled me je pot pripeljala do osrednje tržnice. Ob pogledu na barvito paleto sočnega tropskega sadja so mi oči skoraj skočile iz jamic. Na tržnici Darajani sem prvič poskusila sadež rambutan, ki je bližnji prijatelj bolj poznanega ličija. Na ulici Kenyatta Road sem obiskala hišo, v kateri naj bi svoja zgodnja leta preživel vodilni pevec skupine Queen, Freddie Mercury. Preurejena je v skromen hotel, zato sem jo hitro zapustila. Z zanimanjem sem obiskala ostanke tradicionalnih term Hamamni Persian Baths iz 19. stoletja (vodeni ogled 3,8 €). Bolj kot turistična znamenitost me je pritegnilo vodnikovo navdušeno pripovedovanje o življenju slavnega sultana Bargash bin Saida, ki je dal poleg term zgraditi tudi vodovod, parke, bolnišnico in več palač. Med njimi je palača House of Wonders, v kateri je danes kulturno-zgodovinski muzej otoka in obale. V »kamnitem mestu« ne spreglejte katedrale Sv. Jožefa in osrednjega trga, na katerem so nekoč trgovali s sužnji.

Paje Beach

Med vsemi obiskanimi otoškimi plažami se mi je najbolj vtisnila v srce plaža Paje Beach, ki jo avanturisti ljubijo zaradi odličnih pogojev za kajtanje. Tam sem bivala v bungalovu in si vsako jutro po raztegovanju spečega telesa z jogijskimi asanami za zajtrk naročila palačinke s svežim tropskim sadjem in zeliščno kavo. Poživljajoč napitek pripravijo tako, da prepražijo mleto kavo in zelišča, kot so ingver, ginseng, cimet in kardamom. Nato dolijejo vodo in vse hitro zavrejo.

Tik ob obali plaže Michamvi Pingwe Beach v kraju Bwejuu se na skalni vzpetini nad kristalnim turkiznim morjem dviga restavracija On the Rock. Do nje me je pripeljal hišni čoln. Lastnik se rad pohvali, da so njihove ribe iz vod bližnjega grebena, sveže testenine iz lastne kuhinje, zelenjavo vzgojijo na domačem vrtu, meso pa dostavljajo neposredno z organske farme v Tanzaniji (meni 48 €).

Najbolj znamenit luksuzni rezort v bližini je The Palms. Kompleks sestavlja šest vil s površino 140 km2, vsaka s svojim bazenom (najem vile 1/2 s paketom vse vključeno 734 €+). Rezort in vile so dovršena kompozicija urejenih tropskih vrtov, arhitekture in notranje opreme, obogatene z lokalnimi svahili elementi. Če se odločite za program swahilli experience, se boste naučili osnov svahilija, spoznali nekaj skrivnosti tradicionalne kuhinje, igro bao ter vodeno obiskali eno od tradicionalnih vasi, v katerih še danes živijo kot nekoč. Dan je prijetno skleniti z obiskom spaja in večerjo ob oceanu, medtem ko zvoki valov in šelestenje palmovih listov ustvarjajo najlepšo melodijo narave.

Nungwi in Kendwa

Počitnice sem nadaljevala na turističnem severu otoka, na obali Nungwi. Ta je najbolj poznana po divjih zabavah in ladjedelnici tradicionalnih barki dhow. Ker ni skrivnost, da mi ob besedi barka zapoje duša, sem se nekega popoldneva odpravila na nepozaben morski izlet in z lahnim vetričem v laseh med plovbo prisluhnila zgodbam domačinov. Ker plovila uporabljajo pretežno za ribolov, sem ob vprašanju, kako bogat je ulov in kako donosen je posel, v odgovor dobila le čemerno odkimavanje z glavo. Donosnejša je turistična uporaba bark, ki zajema tudi snorklanje in obisk nekaterih bližnjih otočkov, kot je na primer Changuu. V 19. stoletju so tja vozili uporne sužnje, pozneje pa je postal karantena za okužene z rumeno mrzlico. Danes je na njem zatočišče kopenskih želv, nekatere med njimi so stare celo 150 let (izlet 57 €).

Zvečer sem se sprehodila po dolgi beli peščeni plaži obale Nungwi, nad katero se sklanjajo kokosove palme. Udobno sem se namestila na stol Gerry’s Bara in ob srkanju koktajla iz svežega sadja spremljala, kako se je goreča krogla potopila v ocean. Bar so preplavili ritmi reaggieja in na plesišče zvabili vse, ki se plesu ne moremo odreči.

Naslednji dan sem z najetim kajakom aktivno vihtela veslo in premagovala morske milje do sosednjega mesta Kendwa. Ker sem bila kljub zgodnjim uram premalo pozorna na žgoče sonce, me je dodobra opeklo. Takoj ko sem izstopila iz kajaka na prelestno in malo obiskano plažo, mi je nasproti prihajal en od zaposlenih v restavraciji. V roki je držal na polovico prerezan list aloe vere, katere gel naj bi končal v smutiju, a je očitno ocenil, da ga moja koža nujno potrebuje. V zahvalo sem sedla v njegovo restavracijo in si naročila kosilo: slasten hobotnični kari s kokosovim mlekom, hrustljavo solato z avokadom in za posladek lično aranžirano tropsko sadje (obrok 12 €).

opici vrste rdeči kolobus, NP Jozani Chwaka

Narodni park Jozani Chwaka

Ljubitelji neokrnjene narave si vzemite čas za obisk edinega narodnega parka na Zanzibarju, Jozani Chwaka, ki se razteza na 50 km2 (vodeni ogled 7 €). V njem rastejo številne drevesne vrste, za katere zaposleni trdijo, da imajo zdravilne lastnosti in so jih nekoč uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu. Mojo radovednost so vzbudile nagajive opice vrste rdeči kolobus, ki so kukale iz krošenj in zrle v guavo, ki sem jo ravno jedla. A nobena mi ni prišla tako blizu kot pisani metulji. V gozdu živijo tudi druge vrste opic, številne ptice, galagi in huleži. Potihoma sem upala, da bomo videli tudi (skoraj) izumrlega zanzibarskega leoparda, čeprav je njegov obstoj vprašljiv.

Kako še bolj oplemenititi izkušnjo Zanzibarja?

  • Za popoln odklop obiščite sanjski otoček Pemba, ki je od osrednjega otoka Zanzibar oddaljen 50 km (povratna letalska vozovnica 138 €+). Tam v znanem rezortu Manta izberite bungalov na vodi s podvodno spalnico, ki je od obale oddaljen 250 m (najem bungalova 1/2 z vključenimi obroki in pijačo 1.495 €, min. 3 nočitve).
  • Naj bo obisk Zanzibarja počitek po divjem safariju v enem od dveh najbolj poznanih narodnih parkov v Tanzaniji, Serengeti ali Ngorongoro. Noč preživite v najbolj ekskluzivnem letovišču Four Seasons Safari Lodge Serengeti in iz bazena ali med kosilom opazujte divje živali na prostem (soba 1/2 s 3 obroki 1.250 €+).
  • Vsi, ki si življenja ne znate predstavljati brez vzponov na najvišje vrhove, začinite svojo pot do Zanzibarja z vzponom na streho Afrike – Kilimandžaro. Luksuzna tura traja 9 dni in vas popelje po različnih terenih: med kavne nasade, po idilični planoti Shira do ostankov vulkanskega dogajanja na Machame.
  • Potapljači boste našli svoj raj na majhnem zasebnem otoku Mnemba, znanem kot &Beyond Mnemba Island, ki je z Zanzibarja dosegljiv v 20 minutah plovbe s hišnim plovilom. Tam lahko skoraj v samoti raziskujete bližnje koralne grebene in bogato morsko življenje. Otok je posejan z dvanajstimi vilami, ki se skrivajo med zelenjem (najem vile 1/2 z vključenimi 3 obroki in večino pijače, 2 potopa na dan idr. 1.115 €+/osebo).