Cardiff Prijazno mesto Velike Britanije

Keltski jezik in kultura Vesno Hauschild navdušujeta že od nekdaj. V prepišnem Cardiffu, ki je uradno dvojezično mesto, se je med prijaznimi in raznolikimi ljudmi počutila odlično.

Moderno mesto z bogato arhitekturno dediščino, ki je doživelo skokovit razvoj predvsem po letu 2000, prevevajo mladi, ki študirajo na cardifski univerzi, okolje pa je zelo naklonjeno tudi tujim priseljencem in Londončanom, ki so se ob upokojitvi odločili za umik iz vrveža angleške prestolnice. Z izjemno bogato izbiro žive glasbe in nočnega življenja, možnostmi za kulturna udejstvovanja in za razvajanje brbončic ob mednarodni kulinarični ponudbi je obmorsko mesto idealna destinacija za obisk ob koncu tedna in dobra izhodiščna točka za daljša pohajkovanja po prečudovitih naravnih parkih Walesa.

Cardiff daje občutek, kot da je vsak dan sobota. Ljudje so, čeprav se jim na primer mudi na delo, umirjeni in nasmejani, vselej pripravljeni priskočiti na pomoč, pa naj gre za ideje o dogodkih tekočega dne ali nasvetih o najugodnejših prevozih po mestu. Ne glede na to, kam zaidete, proti obali ali na območje za pešce v strogem mestnem središču, povsod boste našli zelene oaze in, kar je bilo meni zelo ljubo, izredno urejena zbirališča odpadkov ter dobro gostinsko ponudbo veganskih in brezglutenskih jedi.

Nastanitev

Ker sem hotela bivati ob vodi, sem se nastanila v edinem butičnem hotelu v zalivu Cardiff Bay, Jolyons, z osmimi individualno opremljenimi sobami (soba 1/2 67 €+, zajtrk 10 €/osebo). Iskrivi hotelski direktor, ljubitelj starin in potovanj, me je pričakal z odprtimi rokami in mi razkril skrivnosti prostorov, v katerih nosi vsak predmet svojo zgodbo. Priporočil mi je obisk Jacobsove tržnice starin. Iz sobe št. 5, Voyage of Discovery, sem gledala na veličastno stavbo Wales Millennium Centre, ki združuje ljubitelje umetnosti, opere in muzikalov. Uredila sem se in se z avtobusom 8X odpravila raziskovat mestno jedro (celodnevna vozovnica 4,50 €).

Soba št. 5, hotel Joylons

Razkošje petih zvezdic v istem zalivu ponuja Voco St. David’s Cardiff z nagrajenim spajem Marine; v njem so bivali tudi zvezdniki, kot so Benedict Cumberbatch, Martin Freeman in Matt Smith (soba 1/2 257 €+, zajtrk 21 €/osebo).

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.