Cardiff Prijazno mesto Velike Britanije

Keltski jezik in kultura Vesno Hauschild navdušujeta že od nekdaj. V prepišnem Cardiffu, ki je uradno dvojezično mesto, se je med prijaznimi in raznolikimi ljudmi počutila odlično.

Moderno mesto z bogato arhitekturno dediščino, ki je doživelo skokovit razvoj predvsem po letu 2000, prevevajo mladi, ki študirajo na cardifski univerzi, okolje pa je zelo naklonjeno tudi tujim priseljencem in Londončanom, ki so se ob upokojitvi odločili za umik iz vrveža angleške prestolnice. Z izjemno bogato izbiro žive glasbe in nočnega življenja, možnostmi za kulturna udejstvovanja in za razvajanje brbončic ob mednarodni kulinarični ponudbi je obmorsko mesto idealna destinacija za obisk ob koncu tedna in dobra izhodiščna točka za daljša pohajkovanja po prečudovitih naravnih parkih Walesa.

Cardiff daje občutek, kot da je vsak dan sobota. Ljudje so, čeprav se jim na primer mudi na delo, umirjeni in nasmejani, vselej pripravljeni priskočiti na pomoč, pa naj gre za ideje o dogodkih tekočega dne ali nasvetih o najugodnejših prevozih po mestu. Ne glede na to, kam zaidete, proti obali ali na območje za pešce v strogem mestnem središču, povsod boste našli zelene oaze in, kar je bilo meni zelo ljubo, izredno urejena zbirališča odpadkov ter dobro gostinsko ponudbo veganskih in brezglutenskih jedi.

Nastanitev

Ker sem hotela bivati ob vodi, sem se nastanila v edinem butičnem hotelu v zalivu Cardiff Bay, Jolyons, z osmimi individualno opremljenimi sobami (soba 1/2 67 €+, zajtrk 10 €/osebo). Iskrivi hotelski direktor, ljubitelj starin in potovanj, me je pričakal z odprtimi rokami in mi razkril skrivnosti prostorov, v katerih nosi vsak predmet svojo zgodbo. Priporočil mi je obisk Jacobsove tržnice starin. Iz sobe št. 5, Voyage of Discovery, sem gledala na veličastno stavbo Wales Millennium Centre, ki združuje ljubitelje umetnosti, opere in muzikalov. Uredila sem se in se z avtobusom 8X odpravila raziskovat mestno jedro (celodnevna vozovnica 4,50 €).

Soba št. 5, hotel Joylons

Razkošje petih zvezdic v istem zalivu ponuja Voco St. David’s Cardiff z nagrajenim spajem Marine; v njem so bivali tudi zvezdniki, kot so Benedict Cumberbatch, Martin Freeman in Matt Smith (soba 1/2 257 €+, zajtrk 21 €/osebo).

Dan za pohajkovanje

Izstopila sem v bližini veličastnega Cardifskega gradu, ki je bil med drugim lokacija priljubljene nadaljevanke Dr. Who (vstopnina 14,85 €). Poleg določenih delov gradu, predorov, apartmajev in muzeja si lahko z doplačilom 3,80 evra ogledate še dodatne, razkošno opremljene sobane v gradu. Doplačilo dobrih 5 evrov omogoča še vstop v grajski stolp, v katerem vas zavite stopnice popeljejo do najlepših soban na posestvu. Sprehodila sem se ob obzidju in občudovala kipe živali, ki so gledali na ulico Castle Street. Na pot sta mi prišli dve rosno mladi predstavnici neke veje katoliške cerkve, ki sta me povabili na nedeljsko mašo in klepet. Ko sem jima povedala, da pristajam na meditacijo in jogo, ne na križe, grehe in biče, sta se prijazno zahvalili in stekli do avtobusne postaje v smeri predmestja. Na postaji tik pod gradom ustavlja tudi turistični dvonadstropni avtobus City Sightseeing, ki je primeren za tiste z malo časa in tiste, ki ne morejo ali se jim ne ljubi hoditi (vozovnica za 24 h 15,15 €+). V Cardiffu se lahko v pol ure brez napora iz živahnega obalnega Mermaid Quaya v Cardifskem zalivu po ulici Bute Street sprehodite do manj kot kilometer oddaljenega mestnega središča. Kompleks ob obali Mermaid Quay ponuja več kot 30 restavracij svetovnih kuhinj, barov in kavarn. Tam je tudi prvi klub stand up komedije v mestu, Glee, in številne trgovine. Fabulous Welshcakes ponuja tradicionalne slaščice, lokalni med in sveče iz sojinega voska. Kompleks, ki letos praznuje 20 let, bodo v kratkem začeli obnavljati in modernizirati.

V Cardifskem zalivu je priljubljeno zbirališče trg Roald Dahl Plass ovalne oblike, ki ga krasijo osvetljeni stebri, na severnem delu pa izstopa 21 m visok vodni stolp. Ob trgu domujeta parlamentarna hiša Se­nedd in Wales Millennium Centre.

Prijeten sprehod ponuja tudi mestno središče, saj so tam številne ulice in območja namenjena le pešcem. V svoj morebitni nakupovalni pohod vključite nakupovalni središči St. David’s Dewi Sant in Kraljičine arkade. Na območju Castle Quarter Arcades, v ohranjenih in obnovljenih stavbah iz viktorijanskega in edvardianskega obdobja, vabijo očarljive trgovine, restavracije in kavarne.

Raj za glasbene navdušence

Wales je valilnica pevskih talentov, kot so Tom Jones, Shirley Bassey in Duffy, zato ni nenavadno, da je njegova prestolnica meka za ljubitelje žive glasbe. Stadion, Wales Millennium Centre in pubi redno organizirajo koncerte ter večere odprtega mikrofona. Ugotovila sem, da ponedeljki niso vedno in povsod dolgočasni – z nekdanjo sošolko Polono sva se dobili na pijači v pubu Brewhouse na ulici St. Mary Street, kjer je živa glasba na sporedu že od 17. ure, goste pa pritegnejo tudi s ponudbo »veselih uric«.

Prijazen natakar nama je namesto dveh mojitov prinesel kar tri. Na barskih stolih ob odru sva uživali v ravno prav močnih koktajlih in odličnih lokalnih avtorskih glasbenih ustvarjalcih. Polona se je okrog pol desetih poslovila zaradi zgodnje službe, jaz pa sem se spomnila, da ves dan nisem pojedla skoraj ničesar. Kuhinja, ki ponuja dnevne menije in redno klasično hrano v angleškem slogu, po navadi deluje, dokler je pub odprt, a ker ni bilo veliko gostov, sta kuharja uniforme obesila na klin in zunaj na terasi kramljala in kadila. Natakar, ki naju je tako širokodušno postregel, je spet presenetil: »Za ovinkom pri stranskem izhodu, na The Old Brewery Quarter, kipi od raznih restavracij in bistrojev, ki so še odprti. Po navadi sicer ne dovolimo vnašanja hrane od zunaj, toda ker te ne moremo nasititi, si kar prinesi, kar želiš.« V priljubljeni verigi hitre hrane Five Guys sem naročila porcijo pikantnih krompirjevih krhljev z lupinico in začimbami cajun. »Fantje« so mi všeč, ker strank ne silijo k izbiri L- in XL-obrokov, vam pa v bombico brez doplačila nadevajo še raznorazne dodatke po željah. Ponujajo sveže pečene gobice in zelenjavo na žaru ter nasekljan čili, kar je v Veliki Britaniji redkost. Poleg tega si vsaka stranka lahko po mili volji (brezplačno) nabere neolupljene arašide, ki v ogromnih vrečah stojijo na več koncih sicer dokaj sterilno opremljene restavracije. Še več, v vsaki toaletni kabini so držala za kozarce, če morate na potrebo in ni nikogar, ki bi vam zunaj pridržal kozarec.

nastop James Harris, Brewhouse pub

V pubu Brewhouse sem ostala, dokler valižanski Omar Naber, James Harris, ni odbrenkal svoje zadnje pesmi. Na avtobusni postaji sem žalostno spoznala edino napako Cardiffa v primerjavi z Londonom: avtobusi ne vozijo pozno v noč. Zato si je na mobilni telefon smotrno naložiti aplikacijo s pregledom voznih redov prevoznika. Do hotela sem se popeljala s taksijem, katerega cene so občutno nižje kot v Londonu, na voljo je tudi Uber. Priljubljena koktajl bara v mestu s ponudbo »veselih uric« sta tudi Be At One Cardiff in klub Tiger Tiger Cardiff, ki goste razveseljuje do zgodnjih jutranjih ur tudi na Picadillyju v središču Londona.

Dan za spa

V hotelu sem z užitkom pojedla vegetarijanski angleški zajtrk in popila belo kavo z mandljevim mlekom, nato pa sem se z ladjico Princess Katharine popeljala do mestnega središča (enosmerna vožnja 4,50 €). Obiskala sem narodni muzej (vstopnine ni), muzej borze premoga Coal Exchange – v mogočni stavbi iz 19. stoletja je danes urejen imeniten hotel Exchange 4* (soba 1/2 115 €+). Nato sem se na avtobusni postaji Kingsway ob hotelu Hilton dobila s prijateljico Mojco, ki je za en dan pobegnila iz živčne in natrpane britanske prestolnice (3,5 h, enosmerna vozovnica 5,70 €+).

Norveška cerkvica

V Marine spaju se je za nekaj ur za naju čas ustavil. Sproščeni sva nadaljevali z značilnim obredom pitja popoldanskega čaja. Vrhunec popoldneva so nama pričarali vegetarijanski, jajčni in mesni sendviči z ekološkimi sestavinami ter paleta aromatičnih pravih in zeliščnih čajev z vsega sveta. Pogled na zaliv in obrežne hišice, ki so se zlato svetile v sončnem zahodu, naju je povsem prevzel. Po masaži sva se prek zaliva sprehodili do norveške cerkvice, kjer sva opazovali ptice in race v večernem spokoju.

Kulinarika

Velško kulinariko lahko najhitreje spoznate s pomočjo poznavalcev, kot so Sian Roberts, Sian Evans, Sian Williams in Ieuan Rhys – ekipa, ki stoji za blagovno znamko Loving Welsh Food (tura 45,50 €+). Z njimi se lahko podate na okušanje lokalnih dobrot, kot so siri, mesnine, laverbread (jed iz morske trave) in lokalnih pijač, spoznate proizvajalce ali se udeležite kuharskih tečajev. Med priznanimi restavracijami z lokalno kuhinjo so Nant Restaurant, The Clink Restaurant, De Courceys Manor, The Classroom – Y Dosbarth, Selah Cafe & Tea Rooms, Thackeray Bar and Kitchen, Grey in druge. V mestu je dobro zastopana tudi ulična hrana, ki ponuja jedi s skoraj vseh koncev sveta, zato tam vsakdo najde nekaj po svojem okusu.