Havaji Rajsko otočje za aktivne

Čudovite peščene plaže, valovi, ki kličejo deskarje, morske želve, delfini in kiti, bujni gozdovi, mavrice in vulkani, plesi hula, odlični tunini sašimiji, sončni vzhodi in zahodi ter duh Aloha, ki ga živijo domačini, pustijo večni pečat obiskovalcem Havajev; tudi Tini Milavec, ki je otočje obiskala z družino.

Havajsko otočje je eno najodročnejših poseljenih krajev na Zemlji in ena najbolj zaželenih popotniških destinacij. Havajski arhipelag sestavlja osem osrednjih vulkanskih otokov, številni atoli in manjši otoki. Ti so Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lānai, Kahoolawe, Maui in otok Hawaii, ki mu kot največjemu pravijo kar Big Island.

Havaji so 50. ameriška zvezna država od leta 1959. Privlačna havajska kultura, ki je mešanica azijske, polinezijske in severnoameriške, prijetno tropsko podnebje in razgibana geografska struktura so glavni razlogi, da je otočje tako zaželeno vsaj za enkratni obisk.

S partnerjem Juretom ter tri- in štiriletno hčerko smo na Havaje odpotovali za tri tedne. Sanjsko potovanje smo začeli s približno 24-urnim letom iz Benetk prek Münchna in San Francisca do Honoluluja (povratna vozovnica 550 €+). Poleg obiska glavnih naravnih znamenitosti smo želeli čim več časa preživeti na plažah, kjer bi hčerki lahko gradili peščene gradove in se kopali, midva pa deskala na valovih. Zaradi želje po počasnejšem potovalnem ritmu smo se odločili za obisk dveh otokov, Oahu in Maui. Za drugič pa smo pustili Big Island, ki slovi po vulkanskih strukturah in narodnih parkih, in Kauai, ki je znan po divji in neokrnjeni naravi.

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.