Havaji Rajsko otočje za aktivne

Čudovite peščene plaže, valovi, ki kličejo deskarje, morske želve, delfini in kiti, bujni gozdovi, mavrice in vulkani, plesi hula, odlični tunini sašimiji, sončni vzhodi in zahodi ter duh Aloha, ki ga živijo domačini, pustijo večni pečat obiskovalcem Havajev; tudi Tini Milavec, ki je otočje obiskala z družino.

Havajsko otočje je eno najodročnejših poseljenih krajev na Zemlji in ena najbolj zaželenih popotniških destinacij. Havajski arhipelag sestavlja osem osrednjih vulkanskih otokov, številni atoli in manjši otoki. Ti so Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lānai, Kahoolawe, Maui in otok Hawaii, ki mu kot največjemu pravijo kar Big Island.

Havaji so 50. ameriška zvezna država od leta 1959. Privlačna havajska kultura, ki je mešanica azijske, polinezijske in severnoameriške, prijetno tropsko podnebje in razgibana geografska struktura so glavni razlogi, da je otočje tako zaželeno vsaj za enkratni obisk.

S partnerjem Juretom ter tri- in štiriletno hčerko smo na Havaje odpotovali za tri tedne. Sanjsko potovanje smo začeli s približno 24-urnim letom iz Benetk prek Münchna in San Francisca do Honoluluja (povratna vozovnica 550 €+). Poleg obiska glavnih naravnih znamenitosti smo želeli čim več časa preživeti na plažah, kjer bi hčerki lahko gradili peščene gradove in se kopali, midva pa deskala na valovih. Zaradi želje po počasnejšem potovalnem ritmu smo se odločili za obisk dveh otokov, Oahu in Maui. Za drugič pa smo pustili Big Island, ki slovi po vulkanskih strukturah in narodnih parkih, in Kauai, ki je znan po divji in neokrnjeni naravi.

Oahu

Kot večina obiskovalcev smo pristali na letališču havajskega glavnega mesta, Honolulu, na najrazvitejšem otoku Oahu. Prvih nekaj dni smo preživeli v mestu in njegovi okolici, saj smo se morali prilagoditi 12-urni časovni razliki, ki nas je preganjala še kak teden po pristanku. Bivali smo ob bližnji peščeni plaži Waikiki, ki slovi po popolnih valovih, primernih tudi za deskarske začetnike, in bogati turistični ponudbi. Waikiki je mešanica hrupne betonske džungle, visokih stolpnic, svetovnih hotelskih verig in trgovin ter čarobnih sončnih zahodov. Vzhodno od Wikikija je narodni spomenik, vzpetina Diamond Head, ki je 300.000 let stari krater. Do vhoda v park smo se pripeljali s taksijem (vožnja 13 €), nato pa smo se po pohodni poti in stopnicah povzpeli med objekti, ki jih je med vojno uporabljala vojska. Hoja do vrha in nazaj traja slabi dve uri, z najvišje točke roba kraterja pa se odpre čudovit pogled na morje, bližnje otoke in mesto Honolulu (vstopnina 0,88 €). Za male nadobudneže je na Waikikiju zelo zanimiv živalski vrt (vstopnina 16,70 €, otrok 3–12 let 9,70 €), ljubitelji zgodovine pa ne zamudite obiska zaliva Pearl Harbour in USS Arizona Memoriala, ki s spominsko ploščo imen več kot 1.100 preminulih ne dovoli pozabiti 7. decembra 1941, ko so Japonci napadli nepripravljeno ameriško vojaško bazo in jo uničili. Dogodek je bil povod za vstop ZDA v 2. sv. vojno. V mestu je vredno obiskati tudi muzej Honolulu Museum of Art z več kot 50.000 razstavljenimi deli svetovnih imen (vstopnina 17,80 €). Nedaleč od znamenitega artdekojevskega havajskega gledališča iz leta 1921 smo zagledali dva velikanska kipa levov, ki naznanjata vhod v kitajsko četrt Chinatown z galerijami in prodajalnami s kitajskimi zelišči ter trgovinicami z znamenitimi cvetnimi venčki Lei za okrog vratu, ki so simbol dobrodošlice »Aloha!«, ljubezni, prijateljstva in praznovanja. Ena največjih mestnih znamenitosti je 68 metrov visok stolp Aloha Tower, ki v nakupovalnem središču Aloha Tower Marketplace prvi pozdravi goste s križark (vstopnine ni).

Izposodili smo si avtomobil in se podali na sever otoka, North Shore, od koder prihajajo najboljši deskarji na valovih na svetu (dnevni najem 50 €+). Največje mestece na severnem delu otoka, Haleiwa, je prikupno obmorsko stičišče deskarjev, turistov in hipijev. Ti se ob večerih zbirajo ob tovornjakih s hrano s ponudbo slastnih ocvrtih rakcev z različnimi omakami. Nastanitev je omejena na nekaj prestižnih vil ob morju, najbližji večji hotel pa je Turtle Bay Resort, pred katerim so nekoč v plitvinah domovale zelene želve, zdaj pa gostom zagotavlja udobje z lastno plažo, golfsko igrišče in valove za deskanje (soba 1/4 390 €+, zajtrk 40 €/osebo). V mestu smo si izposodili desko, jo pritrdili na streho avtomobila in z njo obiskali slavne plaže: Waimea Bay, Pipeline in Sunset Beach, ki deskarjem nudijo najboljše valove na planetu, običajnim počitnikarjem pa nepozabne razglede na palme, mavrice in sončne zahode. Območje zlatih peščenih plaž, Seven Mile Miracle, nas je s svojo lepoto in prvinskostjo povsem prevzelo.

Iz Haleiwe smo se zapeljali do najzahodnejše točke otoka, Kaena Point, državnega parka s čudovitimi razgledi na hribovito okolico in bujno rastje. Po njem smo hodili skoraj ves dan. Lokacija je ena najlepših za snorkljanje, pozimi pa privlači tudi deskarje na vodi, saj se tam ustvarjajo do 15 metrov visoki valovi.

Vzhodno od Haleiwe je za obisk zanimiva tudi dolina Waimea. V njej so domovali že prvi polinezijski naseljenci otoka. North Shore smo zapustili s težkim srcem in se zapeljali po avtocesti Pali Highway (Hawaii Route 61), z roba katere se vzpenjajo strme in bujno poraščene vulkanske pečine. Obiskali smo slikovito vzhodno obalo, Windward Coast, se ustavili pri svetilniku Makapuu Point Lighthouse in se povzpeli na krater Koko Head, na katerega vodi 1.048 ‘stopnic’, ki so včasih sestavljale tire vzpenjače.

Če se s severne obale z avtomobilom vračate proti južni čez sredino otoka, obiščite plantažo ananasov Dole Plantation z največjim labirintom žive meje na svetu in vodenim ogledom plantaže z vlakcem. Obisk je zanimiv za družine z otroki, a ananasovemu sladoledu Dole se ne morejo upreti niti odrasli (vstopnina 14,75 €, otrok 10,80 €).

Zadnja točka našega raziskovanja otoka Oahu je bilo snorkljanje v zalivu narodnega parka Hanauma, ki je nastal na ostankih potopljenega vulkanskega kraterja in je zatočišče neštetim podvodnim živalskim vrstam (vstopnina 6,60 €, otroci 12 let in manj brezplačen vstop, parkirnin 0,88 €).

Maui

Na Maui nas je popeljalo majhno letalo za 10 potnikov, last lokalnega družinskega podjetja Mokulele (povratna vozovnica 142 €+). Po pristanku smo si na letališču Kahului izposodili avtomobil in se zapeljali do hotela v bližini mesteca Kihei, ki velja za najbolj sončnega na otoku, zagotavlja veliko družinske zabave na plaži, kot so snorkljanje, supanje in deskanje, lepe razglede na bližnja otoka Molokini in Lānai ter nepozabne sončne zahode (dnevni najem 50 €+). Že prvi dan nas je med kopanjem v nizki vodi pred hotelom obiskala velikanska zelena želva. Prvo srečanje s tem čarobnim vodnim bitjem in tudi vsa nadaljnja so bila nepozabna.

ognjenik Haleakala

Kar tri četrtine površine otoka Maui sestavlja pobočje ognjenika Haleakala, kar po havajsko pomeni hiša sonca. Že pred prihodom na otok smo rezervirali dovoljenje za obisk kraterja ob sončnem vzhodu. Brez obotavljanja smo vstali sredi noči in se toplo oblečeni odpeljali proti vrhu 3.055 m visokega ognjenika. S številnimi drugimi obiskovalci smo ob zgodbah čuvajev parka in petju havajskih pesmi pričakali prihod novega dne. Z občudovanjem smo zrli v osvetljeni črni krater ter meglice, ki so se sprehajale po njem. Sprehod po nezemeljski pokrajini visoko nad morjem je prijetna jutranja rekreacija, ki bi jo lahko raztegnili na več ur. Zaradi čistega ozračja je krater odlična točka za opazovanje zvezd, zato je na njem observatorij.

Tako kot Oahu (1.545 km2) je tudi Maui relativno majhen otok (1.884 km2) in ga v nekaj dneh povsem preprosto prevozimo z avtomobilom. Podali smo se na slovito in najbolj slikovito cesto na svetu, Road to Hana, ki iz mesteca Kahului vodi v Hano. Dobrih 100 km dolga cesta se vije med obalnimi pečinami in bujnim tropskim gozdom. Ima kar 600 ovinkov in 54 enosmernih mostov, ob njej pa lahko občudujete na stotine slapov, pravljične zalive, divje pečine, bambusove gozdove, reke in cvetoče tropsko rastje. Triurna vožnja brez postankov se v praksi podaljša na večji del dneva, saj so vmesni premori na razglednih točkah, ob slapovih, obcestnih restavracijah in stojnicah s tropskim sadjem in domačim sladoledom obvezni del doživetja. V majcenem deskarskem kraju Paia je priljubljena restavracija Mama’s Fish House Restaurant. Ljubitelji Jurskega parka radi obiščejo botanični vrt in arboretum Garden of Eden, od koder ste najbliže slavni skali Keopuka Rock in dolini Puohokamoa z visokim slapom, ki sta »nastopili« v začetnih prizorih omenjenega filma (vstopnina 13,20 €). Prispeli smo v Hano in se okopali na črni plaži istoimenskega zaliva. Naslednji dan smo si ogledali mestece, obiskali nekaj ateljejev in raziskali okolico vzhodno od Hane, ki pripelje do vhoda v narodni park vulkana Haleakala. Zaradi obilnega deževja smo morali izpustiti obisk največjega polinezijskega templja Piilanihale Heiau v botaničnem vrtu Kahanu Garden. Tempelj je ena najpomembnejših arheoloških najdb v havajskem otočju (vstopnina 8,80 €).

Na zahodni obali smo obiskali mestece Lahaina, ki je bilo med leti 1820 in 1845 prestolnica Kraljevine Havaji. Danes ga obišče kar 80 % vseh turistov, ki prispejo na Maui. V središču mesta pred staro mestno hišo raste velikanski banjanovec, največji svoje vrste v ZDA. Posadili so ga leta 1973 in z njim obeležili 50-letnico prihoda prve protestantske odprave na Havaje. Njegova krošnja pokriva ves park pred mestno hišo, klopi pod drevesom pa so priljubljeno dnevno zbirališče. Če želite za nekaj ur stopiti v preteklost, zajtrkujte v znameniti in vedno polni restavraciji Pioneer Inn, Gril & Bar, ki je del zgodovinskega hotela Pioneer iz leta 1901. Vanj so nekoč zahajali ugledni gostje iz filmskega sveta, pisatelji in voditelji, ki so s parniki pripluli v pristanišče. Čez nekaj let so odprli še gledališče, ki je oživelo obmorsko vasico. Pristanišče v Lahaini je tudi izhodišče za plovbo do otokov Lānai in Molokai.

vzpetina koničaste oblike, Iao Needle

V okolici so ob peščenih plažah posejana mondena letovišča, med njimi pa obalni parki, primerni za kopanje, piknike in deskanje. V vodi smo pogosto opazili zelene želve in delfine. Po oceni znanstvenikov v zimskih mesecih z Aljaske prispeta kar dve tretjini celotne populacije kitov grbavcev. Njihova 3.000 milj dolga pot se konča v plitvih in s hrano bogatih havajskih vodah, kjer se parijo, hranijo in vzgajajo mladiče. Maui, Lānai in Molokai so od decembra do maja najboljše točke za njihovo opazovanje. Številne agencije v Lahaini in bližnjem pristanišču Wailuku ponujajo izlete za opazovanje kitov, lahko pa jih opazite tudi s kopnega (izlet 35 €/osebo). Med potepanjem po Mauiju smo obiskali tudi dolino Iao s slikovitim hribom koničaste oblike Iao Needle. Rečne struge doline so poraščene z bujnim rastjem.

Raziskovanje otoka nas je pripeljalo do parka Makena, v katerem se na prostrani zlati plaži s turkizno vodo, Big Beach, radi zadržujejo domačini. Plaža velja za eno najlepših na otoku. Dolga je kilometer, z veliko skalo pa je od nje ločena manjša, Little Beach, ki je zatočišče nudistov, ob nedeljah pa prizorišče zabav ob sončnem zahodu in spremljavi bobnov. Podali smo se tudi na iskanje dela obale, poimenovane Jaws, kjer so največji valovi na planetu. Dva kilometra dolga pot od asfaltirane ceste po blatnem kolovozu med polji in zapuščenimi avtomobili do obale Peahi je bila svojevrstna dogodivščina. Žal so valovi tokrat počivali, plaža z velikimi okroglimi kamni in izlivom reke pa je kljub temu izžarevala čarobno energijo.