Lizbona Mesto razgledov in živahnega utripa

Prikupno mesto, ki se razteza na sedmih gričih ob ležerni reki Tajo, ponuja številna presenečenja za vse čute. Ko k temu dodamo še prijetne temperature od pomladi do jeseni, ne preseneča, da ga številni, med njimi tudi Veronika Sorokin, tako radi obiskujejo.

Lizbona me je z dinamiko in uličnim vrvežem prevzela, še preden sem bila na energijo v mestu sploh pripravljena. Že med vleko kovčkov do namestitve je bilo v portugalski prestolnici nešteto podrobnosti in dražljajev, ki jih nisem mogla prezreti. Pritegnili so me tlakovci na trgih in delih pločnikov v mozaični tehniki, zanimiva mestna pročelja, sredozemsko rastlinje z nepogrešljivimi palmami, žvrgolenje ptic v parkih in poseben vonj, ki ga je prinašal lahkotnejši veter z Atlantika.

Mesto leži ob izlivu reke Tajo v Atlantski ocean. Njena delta je Lizboni za vselej pustila pečat obmorskega mesta in izhodišča za nova ozemeljska odkritja številnih svetovno znanih pomorščakov. V četrti Belem nanje spominja spomenik odkritij, ki predstavlja ladjo na odkrivanju novih delov sveta. Na njej plujejo znani – med drugimi Henrik Pomorščak in Vasco da Gamma. Mojo pozornost je pritegnil tudi Unescov Belemski stolp iz 16. stoletja na otočku ustja reke Tajo. Tudi odkrivanje mesta zahteva nekaj avanturističnega duha. Lizbono lahko osvajate zgoraj, spodaj ali nekje vmes; sestavlja jo sedem gričev in razmetane mestne četrti, ki pričarajo avtentično govorico večplastnosti, nenehne dinamike in gibanja, hibridnosti vzdušja in prepleta jezikov ter narodov. Mnogoteri vtisi in menjajoče se mestne podobe že po nekaj dneh postanejo sila nalezljivi, saj dobite občutek, da so vam zlezli pod kožo in da vam bo za vse, kar želite doživeti, zmanjkalo časa.

Do Lizbone boste najugodneje poleteli z beneškega letališča Marco Polo. Let vam bo vzel tri ure (povratna vozovnica 260 €+).

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.