Lizbona Mesto razgledov in živahnega utripa

Prikupno mesto, ki se razteza na sedmih gričih ob ležerni reki Tajo, ponuja številna presenečenja za vse čute. Ko k temu dodamo še prijetne temperature od pomladi do jeseni, ne preseneča, da ga številni, med njimi tudi Veronika Sorokin, tako radi obiskujejo.

Lizbona me je z dinamiko in uličnim vrvežem prevzela, še preden sem bila na energijo v mestu sploh pripravljena. Že med vleko kovčkov do namestitve je bilo v portugalski prestolnici nešteto podrobnosti in dražljajev, ki jih nisem mogla prezreti. Pritegnili so me tlakovci na trgih in delih pločnikov v mozaični tehniki, zanimiva mestna pročelja, sredozemsko rastlinje z nepogrešljivimi palmami, žvrgolenje ptic v parkih in poseben vonj, ki ga je prinašal lahkotnejši veter z Atlantika.

Mesto leži ob izlivu reke Tajo v Atlantski ocean. Njena delta je Lizboni za vselej pustila pečat obmorskega mesta in izhodišča za nova ozemeljska odkritja številnih svetovno znanih pomorščakov. V četrti Belem nanje spominja spomenik odkritij, ki predstavlja ladjo na odkrivanju novih delov sveta. Na njej plujejo znani – med drugimi Henrik Pomorščak in Vasco da Gamma. Mojo pozornost je pritegnil tudi Unescov Belemski stolp iz 16. stoletja na otočku ustja reke Tajo. Tudi odkrivanje mesta zahteva nekaj avanturističnega duha. Lizbono lahko osvajate zgoraj, spodaj ali nekje vmes; sestavlja jo sedem gričev in razmetane mestne četrti, ki pričarajo avtentično govorico večplastnosti, nenehne dinamike in gibanja, hibridnosti vzdušja in prepleta jezikov ter narodov. Mnogoteri vtisi in menjajoče se mestne podobe že po nekaj dneh postanejo sila nalezljivi, saj dobite občutek, da so vam zlezli pod kožo in da vam bo za vse, kar želite doživeti, zmanjkalo časa.

Do Lizbone boste najugodneje poleteli z beneškega letališča Marco Polo. Let vam bo vzel tri ure (povratna vozovnica 260 €+).

Oh, ti rezgledi!

V Lizboni ne boste hodili le po ravnem. Ponekod se ulice naglo vzpenjajo in vodijo do številnih razglednih točk, miradouro. Mesto se razkrije kot na dlani z razgledne ploščadi Santa Luzia v četrti Alfama, iz zgornjega mesta Bairro Alto in višinske Estrele, posejane s čudovitimi vrtovi, številnimi tujimi predstavništvi in ambasadami. Postanek v čudovitem parku Eduarda VII. nad znamenitim trgom Marquêsa Pombala na glavni poti proti mestnem središču me je nagradil s pogledom proti mogočni delti reke Tajo. Da razkošnega razgleda z grajske trdnjave Castelo de São Jorge niti ne omenjam! Poleg tega, da sem med vzponom do lizbonskega gradu uživala ob značilnih, z modro-belimi keramičnimi ploščicami, azulejo, okrašenih pročeljih hiš in si tolmačila zanimive grafite, si ogledovala spominke v trgovinicah, sem se še toliko bolj razveselila prelepe panorame.

K sreči so za premagovanje višinskih razlik v mestu poskrbeli z javnimi prevozi, kot so znameniti rumeni tramvaji in avtobusi, ter s tremi vzpenjačami: Gloria, Bica in Lavra. Glorio so prvič zagnali leta 1885. Povezuje mestno središče s četrtjo Bairro Alto. Izstop je pri razgledišču São Pedro de Alcantara. Ko boste prečkali ulico Rua de S. Pedro de Alcântara, lahko v vinoteki graščine Solar de Lisboa, v kateri je Inštitut portovca, okušate in kupite to znamenito vino. Vzpenjača Bica premaguje višinsko razliko ulice Rua da Bica. Spodnja postaja je na ulici Rua de S. Paulo, zgornja pa v četrti Calhariz. Bico je konstruiral Raoul Mesnier de Ponsard in obratuje od leta 1892. Gloria in Bica sta od leta 2002 narodni spomenik. Lavra je najstarejša in na najstrmejšem mestnem območju obratuje od leta 1884. Povezuje območji Largo da Anunciada in Travessa do Forno do Torel. Priljubljeno je tudi dvigalo Santa Justa v spodnjem delu mesta, Baixa, ki vas popelje do trga Carmo.

Fado – izraz tihega hrepenenja

Posebna zvrst glasbe, ki izraža svojstveno občutje – saudade oz. občutek neozdravljive melanholije, prežete z upanjem in hrepenenjem, je za marsikoga prvi korak pri odkrivanju Portugalske, njenih mest in ljudi. Fado velja za narodni simbol in je s svojo več kot 150-letno tradicijo na seznamu Unescove kulturne dediščine. Melodije in pesmi fada prežemajo številne nočne klube, restavracije in bare v Lizboni, ponudba glasbenih večerov je bogata. Pevke, fadiste, nosijo v spomin na eno največjih legend fada, Mario Severo, eleganten črn šal, in tudi sicer je njihova obleka po navadi črna. Fadiste nastopajo v spremstvu kitarista in drugega glasbenika, ki igra na violo, čeprav fado pogosto izvajajo tudi moški. Ker gre pri tej zvrsti za zelo poseben, globoko čustveni izraz, ki zahteva celotno umetnikovo osebnost, se v posameznem večeru pevke ali pevci praviloma menjujejo. Fadu se lahko prepustite v številnih klubih. V Alfami je priljubljena restavracija Parreirinha de Alfama, v Bairro Altu, ki je tudi sicer priljubljena četrt s prekipevajočim nočnim življenjem, pa obiščite bar Tasca do Chico (fado večer ob vinu in hrani 40 €+).

Miren in razkošen sen

Po intenzivno preživetih dneh in nočeh se je treba kakovostno naspati. Kraljevskega spanca v hotelski sobi s čudovitim razgledom na mesto, reko Tajo, mestni park ali živahno ulico ni težko najti. V luksuznemu hotelu Myriad by Sana Hotels, lizbonski različici dubajskega Burj Al Araba, boste po obisku spaja in masaže kot prerojeni (soba 1/2 z zajtrkom 300 €+). Hotel obratuje v najvišjem nebotičniku v mestu, to je 145 metrov visok stolp Torre Vasco da Gama. Zgradili so ga leta 1998, ko je Lizbona gostila svetovno razstavo Expo. Hotel leži na območju obsežnega parka narodov, Parque das Nações, ki je povezan s panoramsko žičnico (povratna vozovnica 6 €). V predelu parka je tudi nakupovalno središče Centro Vasco da Gama.

Prijeten sprehod ob reki Tajo vas pripelje do 17,5 km dolgega mostu Vasco da Gama, ki v svoji beli eleganci spominja na harfo.

Vino in kulinarika

Lizbona bo navdušila tudi vaše brbončice. Gostinci, ki si med delovnikom uradno vzamejo čas za premor – siesto, so spočiti, nasmejani in radi poklepetajo, še posebej o hrani in vinu. Takrat tudi jezik ni ovira, sicer pa odlično govorijo angleško. Ponosni so na vino portovec, ki je prijetno sladkega okusa, različnih arom in barv, od bele, rjavkasto rumene, svetlo rdeče do rubinaste. Vinorodni okoliš portovca je v zgornjem pasu doline reke Douro. Imenuje se po pristanišču Porto na atlantski obali. Poznajo ga od 17. stoletja in ga postrežejo ob številnih priložnostih – kot desertno vino po obedu, k sladici ali kar tako, za prijetno vzdušje ob fadu.

Poskusite ga lahko v že omenjeni vinoteki graščine Solar do Vinho do Porto, v kateri je na voljo več kot 300 znamk portovcev. Cena degustacije je odvisna od izbire portovcev. Pri posebnih letnikih lahko poskoči tudi na 70 evrov za kozarček.

V mestu so zelo priljubljene ribe, predvsem polenovka na 1001 način, bacalhau. Na območju Alfame bacalhau ponujajo tako rekoč vse restavracije. Priljubljene so tudi svinjina in školjke – jed z obojim se imenuje Carne de Porco Alentejana. Nekateri se težko odrečejo na žaru pečenim hobotnici, sardinam in piščancu. Med priljubljenimi pomladno-jesenskimi prigrizki ob kozarcu hladnega piva so kuhani polži, caracois.

Med sladicami izstopajo jajčno-smetanovi kolački pastel de nata, ki so obnoreli vso deželo. Po izvornem receptu narejene lahko pokusite v slaščičarni Pastéis de Belém v četrti Belem. V edini slaščičarni v mestu, Batalha, jo lahko na dvournem slaščičarskem tečaju prvič pripravite sami in na koncu ob kavi, čaju ali likerju Ginjinha tudi pojeste (tečaj 50 €).

Oceanarij

Med številnimi lizbonskimi znamenitostmi, kot so pomorski muzej, spomenik odkritij, stolp Belem, samostan Jeronimos, narodna palača Belem, grad Castelo de São Jorge, most 25. aprila (po vzoru mostu iz San Francisca), most Vasco da Gama, znamenitih trgov Praça do Comércio, Praça dos Restauradores, Praça Marquês de Pombal in drugih ter planetarija Calouste Gulbenkian nisem spustila izjemnega oceanarija, ki je eden največjih v Evropi. Zgradili so ga, tako kot bližnjo stolpnico Torre Vasco da Gama, ob dogodku Expo 98. V ogromnem kompleksu, katerega osrednji del simbolizira globalni ocean, ki ga obkrožajo štirje morski habitati – štirje oceani, ustvarijo iluzijo, da obstaja le en ocean, v katerem je kar 8.000 organizmov in več kot 500 živalskih vrst. Številni strokovnjaki dnevno preverjajo kakovost in temperaturo vode ter pripravljajo hrano za bitja, ki živijo v Atlantskem, Tihem in Indijskem oceanu ter na Antarktiki (vstopnina 16,20 €).

Zadnji nakupi

V Lizboni so me prevzeli avtentični izdelki, ki so jim oblikovalci vdihnili svojo dušo in energijo. Zaradi obilja domačega plutovca so naprodaj številni tovrstni izdelki, od elegantnih pasov, ženskih torbic, nahrbtnikov, denarnic do drugih galanterijskih izdelkov. Ljubitelji nakupovalnih središč, ne izpustite obiska največjega nakupovalnega kompleksa na Iberskem polotoku Centro Colombo nedaleč od stadiona Benfice. Kompleks združuje več kot 340 trgovin svetovno znanih blagovnih znamk, osem kinodvoran, IMAX, več kot 60 restavracij, otroška igrišča, rekreacijske dvorane in še kaj. Očaral me je že z zunanjo podobo, saj me je arhitektura povedla v čas velikih odkritij, ki so za vselej zaznamovala Lizbono in Portugalsko.