Mazurija Med tisočerimi jezeri, v osrčju gozdov

Skrivnostna in odmaknjena pokrajina Mazurija na severovzhodu Poljske je s svojimi čarobnimi jezerskimi zrcali in razkošnim zelenjem za nekaj dni vase posrkala Veroniko Sorokin. Napolnila jo je z energijo in se ji je razodela v vsej svoji lepoti.

Mazuriji upravičeno pravijo tudi Pokrajina tisočerih jezer ali Velika mazurska jezera. Ozemlje s približno 3.000 jezeri, večinoma ledeniškega izvora, predstavlja četrtino jezerskih voda na Poljskem. Med njimi po velikosti izstopajo Śniardwy (114 km2), Mamry (104 km2) in Niegocin, ki velja za najdaljše (26 km2). Izrazito jezerska pokrajina je tudi najbolj gozdnata regija na Poljskem. Po površini najobsežnejši gozd je na območju Pisz (Puszcza Piska), kjer prevladujeta bor in jelka, v južnem delu rasteta breza in trepetlika, v severnem pa hrast in bukev.

zgodovinski most na kanalu Luczanski (Gizycki) z gradom v ozadju, Giżycko

Območje ima izrazito obmejni značaj; na severu meji na Rusijo (predel Kaliningrada), vzhodno na Litvo in Belorusijo. V geografskem pogledu se pogosto omenja skupaj s sosednjima pokrajinama Warmijo in Suwałki; na skupnem območju živi približno 2 milijona ljudi, večina v mestih Olsztyn, Ełk, Giżycko in Mrągowo. Med narodnostnimi manjšinami so najštevilnejši Ukrajinci in Nemci.

Poleg lesne industrije je turizem ena od osrednjih panog v regiji, s poudarkom na vodnem turizmu in bogatem izboru rekreacijskih dejavnosti. Tam boste našli vse, kar ima okus po vodi, še posebej, če radi plavate, jadrate, veslate ali lovite ribe. Izbirate lahko tudi med urejenimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki oživijo spomladi.

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.