Mazurija Med tisočerimi jezeri, v osrčju gozdov

Skrivnostna in odmaknjena pokrajina Mazurija na severovzhodu Poljske je s svojimi čarobnimi jezerskimi zrcali in razkošnim zelenjem za nekaj dni vase posrkala Veroniko Sorokin. Napolnila jo je z energijo in se ji je razodela v vsej svoji lepoti.

Mazuriji upravičeno pravijo tudi Pokrajina tisočerih jezer ali Velika mazurska jezera. Ozemlje s približno 3.000 jezeri, večinoma ledeniškega izvora, predstavlja četrtino jezerskih voda na Poljskem. Med njimi po velikosti izstopajo Śniardwy (114 km2), Mamry (104 km2) in Niegocin, ki velja za najdaljše (26 km2). Izrazito jezerska pokrajina je tudi najbolj gozdnata regija na Poljskem. Po površini najobsežnejši gozd je na območju Pisz (Puszcza Piska), kjer prevladujeta bor in jelka, v južnem delu rasteta breza in trepetlika, v severnem pa hrast in bukev.

zgodovinski most na kanalu Luczanski (Gizycki) z gradom v ozadju, Giżycko

Območje ima izrazito obmejni značaj; na severu meji na Rusijo (predel Kaliningrada), vzhodno na Litvo in Belorusijo. V geografskem pogledu se pogosto omenja skupaj s sosednjima pokrajinama Warmijo in Suwałki; na skupnem območju živi približno 2 milijona ljudi, večina v mestih Olsztyn, Ełk, Giżycko in Mrągowo. Med narodnostnimi manjšinami so najštevilnejši Ukrajinci in Nemci.

Poleg lesne industrije je turizem ena od osrednjih panog v regiji, s poudarkom na vodnem turizmu in bogatem izboru rekreacijskih dejavnosti. Tam boste našli vse, kar ima okus po vodi, še posebej, če radi plavate, jadrate, veslate ali lovite ribe. Izbirate lahko tudi med urejenimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki oživijo spomladi.

Pot do pravljične Mazurije je dolga, iz Ljubljane je po cesti 960 km, vendar jo lahko časovno skrajšate s poletom z domačega letališča v Varšavo (1:45 h, povratna vozovnica 400 €+). Po prihodu v Varšavo priporočam najem avtomobila (20 €+/dan). Prometne povezave z javnimi prevoznimi sredstvi niso brezhibne, žal tudi ceste ne.

Zaljubljeni v jezera?

Morda smešno vprašanje, vendar jim tam ne boste ubežali. So povsod, kamor seže oko. Že omenjeno trojico največjih Śniardwy, Mamry in Niegocin povezuje mreža plovnih kanalov.

Iz Varšave me je do priljubljenega turističnega kraja Mikołajki pri največjem mazurskem jezeru Śniardwy ločilo 238 km. Pozdravili so me prijeten letoviški vrvež, ulične prodajalne s spominki in številne prestižne jahte in jadrnice. V mestecu ostanite vsaj dva dni, saj vas bo prijeten lokalni utrip nedvomno očaral.

Domačini se razveselijo vsakega turista; že v pristanišču so mi ponudili panoramsko vožnjo po jezeru (1:30 h, 15 €). Ko sem si vzela čas in se sprehodila naokoli, so me prijazno seznanili še z drugimi zanimivostmi. Zelo ponosni so na avtentične mazurske rezbarske izdelke; vse leto pridno rezbarijo lesene figurice z motivi štorkelj in rib. Zlahka sem uganila, da je štorklja, ki je zaščitni znak Mazurije, v deželi jezer doma na severu Poljske. V kraju Mikołajki sem obiskala kavarno in restavracijo Malajkino znanega poljskega filmskega in gledališkega igralca Wojciecha Malajkata, ki so mi jo priporočili domačini. Niso me prelisičili, tam sem se posladkala z izvrstno domačo jabolčno pito, ki ji na Poljskem rečejo szarlotka. Kot da ne bi imela dovolj vode, se mi je zdelo prijetno postati še ob idilični fontani z ribo na osrednjem trgu. V mestecu, natančneje na otoku Ptasia, je zelo priljubljen luksuzni hotel Mikołajki Conference & SPA s čudovitim pogledom in odsevom v jezeru. Na voljo so sobe in apartmaji z opremljeno kuhinjo (soba 1/2 z zajtrkom 150 €+).

Neokrnjena narava

Ob pogledu na pokrajino v spokojnih zelenih odtenkih, ki se zrcalijo na gladini mazurskih jezer, prepredenih z vmesnimi otočki, sem se sprostila in naužila sveže energije. Zaradi majhne industrializacije je območje Mazurije sinonim neokrnjene narave. Marsikateri Poljak si tam želi preživeti svoj dopust. Pogosto sem slišala opise pokrajine: »V Mazuriji so gozdovi, pesek in koreslji.« Nedvomno so ribe tam redno na jedilniku, poleti jih v letoviških krajih pečejo in prodajajo kar na uličnih stojnicah. V jezerskih vodah živijo številne vrste: navadni koreselj, ploščič, krap, belica, klen, ščuka, som, linj in jegulja.

Giżycko

Mestece Giżycko ob jezeru Niegocin, 35 km severno od Mikołajka in le pol ure vožnje po lokalni cesti, me je prav tako očaralo s svojim jezerskim šarmom. Izkušeni kajakaši v Mazuriji gotovo pridejo na svoj račun, saj tam teče skozi 16 jezer privlačna, 100 km dolga reka Krutynia in se ob gozdu Pisz izliva v jezero Bełdany. Odločite se lahko za organizirane spuste po reki, ki trajajo od enega do več dni, z vključenim prevozom in obroki. Zelo priljubljeni enodnevni relaciji sta Krutyń–Ukta, 13 km, in Krutyń–Nowy Most, 20 km (20 €+).

Mazurski krajiski park

V Mazuriji in sosednji Warmiji najdemo približno 100 naravnih rezervatov in sedem krajinskih parkov. Največji je Mazurski krajinski park, ustanovljen leta 1977 v vasi Krutyń, ki se vsako sezono odpre spomladi. Največji navdušenci boste v njem odkrili najbolj prepoznavne gozdne prebivalce, od srnjadi, kraljevega jelena, divjega prašiča, zajcev, lisic, jazbecev, rakunov in bobrov do številnih ptic. Ob jezerih gnezdijo labod grbec, belorepi orel, smrdokavra, žerjav, čaplja, kormoran, kosec idr. Parka si v celoti ni mogoče ogledati v enem dnevu, lahko pa si izberete vodeni ogled, se odločite za katero od krajših pohodniških poti in se prepustite sproščujoči igri gozdnih barv in zvokov.

Olsztyn

Iz vasi Krutyń boste po lokalni cesti v večjem kraju Olsztyn v dobrih dveh urah (84 km). Za miren ogled znamenitosti, prijeten oddih in sprehod sta dovolj dva dneva.

Od mestnega obzidja, ki je v 14. stoletju varovalo naselje, so ostala Velika vrata, ki so bila glavni vhod v mesto. Nedaleč od njih sem obiskala pokrajinski muzej Warmije in Mazurije ter tako dobila bežen vpogled v zgodovino omenjenega območja. Tudi sicer je Olsztyn kot nalašč za zgodovinske sladokusce, ki radi odkrivamo preteklost in želimo obogatiti svoje znanje. Domačini so me opomnili, da nikakor ne smem izpustiti osrednje mestne znamenitosti – gradu. Po ponosnem tonu, s katerim so mi to pripovedovali, sem sklepala, da je zagotovo povezan z zanimivo zgodbo. Nisem se zmotila, na gradu v Olsztynu je štiri leta živel znameniti Nikolaj Kopernik in tam opravil del svojih astronomskih preučevanj. Z mislijo nanj sem v starem vodnem stolpu obiskala astronomski observatorij in si nekoliko izven mestnega jedra ogledala še planetarij (vstopnina 5 €).

V Olsztynu je nekaj odličnih restavracij, v katerih lahko razvajate svoje brbončice z lokalnimi jedmi. Nekaj posebnega, z rustikalnim prizvokom, je restavracija Cudne Manowce ali Čudovita brezpotja, ki nosi ime po pesnitvi znanega poljskega pesnika Edwarda Stachure. Ponujajo mazurske jedi, kot so golaževa in gosja juha, različne mesne cmočke, ribe, solate, pa tudi pice in sendviče (trihodni meni 35 €+). Najboljšo namestitev v bližini ponuja luksuzni hotel Marina Club s čudovitim razgledom na jezero Wulpiński. V prostem času se lahko razvajate v hotelskih bazenih in savnah. 3 km od hotela je golfsko igrišče, okolico pa lahko odkrivate tudi na izposojenih kolesih ali Segwayem. Poleti lahko na zasebni plaži najamete jadrnico ali čoln (soba 1/2 z zajtrkom 118 €+).

Preplet zanimive arhitekture

Mazurija, ki nosi to ime šele od 19. stoletja, iz obdobja krepitve narodove samozavesti, je bila ves čas na prepihu številnih narodov. Sprva je bila dalj časa v rokah nemškega viteškega reda in pod močnim germanskim vplivom, pozneje pod Prusijo, Poljski pa se je priključila šele po drugi svetovni vojni. Med letoma 1945 in 1985 se je veliko ljudi zaradi boljših življenjskih razmer in zaposlitvenih možnosti izselilo v Nemčijo. V številnih mestih sem v tipu gradnje prepoznala mešanico različnih gradbenih vplivov, od značilno prusko-nemške meščanske arhitekture, večstanovanjskih gradenj, vil do ljubkih manjših lesenih hiš.

Gastronomski užitki

Poljska kuhinja, ki se je zaradi dinamičnega prepleta različnih narodov skozi zgodovino navzela mnogoterih okusov (iz osrednje in vzhodne Evrope, pa tudi iz judovske tradicije) velja za visokokalorično. Prevladujejo zlasti mesne in močnate jedi. Pirogi so cmočki iz testa z raznimi nadevi. Priljubljene so krompirjeve in zeljne jedi, kot je bigos. Znani mazurski specialiteti sta kartaczy – krompirjeva jed z mesnim nadevom, ki jo pripravijo z veliko čebule in začimb, ter karmuszka – hranljiva enolončnica. Gre za vrsto golaža, glavne sestavine pa so nepogrešljive v domačih shrambah: krompir, zelje in meso. Kot dobrodošlico in digestiv po nekoliko izdatnejših jedeh vam v Mazuriji, kakor tudi drugod na Poljskem, radi postrežejo s katero od svojih zeliščnih vodk.