Nepal Skrivnostni templji in jogijski oddih

Čeprav številne v Nepal privabijo mogočni vršaci Himalaje in Anapurne, je Maja Novak tja odpotovala na jogijski oddih ter razvajanje telesa in duha. V zibelki budizma se ji je zazdelo, da je čas obstal in v zraku je vonjala dišeča kadila. Očarana nad skrivnostnimi budističnimi templji, ljubeznivostjo in skromnostjo ljudi se je domov vrnila prerojena.

Do nepalskega glavnega mesta Katmandu lahko z letališča Jožeta Pučnika prek Istanbula poletite z letalsko družbo Turkish Airlines (povratna karta 600 €+). Priporočam, da evre zamenjate za nepalske rupije na letališču ali še boljše v mestu zaradi boljšega tečaja. S sim kartico Namaste Card, kupite jo na letališču (10 €), boste ceneje klicali v lokalna omrežja in deskali po medmrežju. Po deželi sem se večinoma vozila s cenovno ugodnimi in zanesljivimi taksiji. Enkrat pa sem se – samo zaradi izkušnje, ki sem jo želela doživeti – popeljala z lokalnim avtobusom, a v njem zaradi prenatrpanost in divje vožnje nisem uživala.

Katmandu

Prvih nekaj dni sem preživela v Katmanduju, ki me je s svojimi templji – bilo naj bi jih več kot 20.000 – in prijaznostjo domačinov tako zelo očaral, da bi zlahka tam ostala še dodaten dan ali dva. Mesto se me je dotaknilo tudi zato, ker so v njem še vedno vidne posledice rušilnega potresa iz leta 2015, v katerem je izgubilo življenje več kot 9.000 ljudi, številni pa so ostali brez strehe nad glavo.

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.