Nepal Skrivnostni templji in jogijski oddih

Čeprav številne v Nepal privabijo mogočni vršaci Himalaje in Anapurne, je Maja Novak tja odpotovala na jogijski oddih ter razvajanje telesa in duha. V zibelki budizma se ji je zazdelo, da je čas obstal in v zraku je vonjala dišeča kadila. Očarana nad skrivnostnimi budističnimi templji, ljubeznivostjo in skromnostjo ljudi se je domov vrnila prerojena.

Do nepalskega glavnega mesta Katmandu lahko z letališča Jožeta Pučnika prek Istanbula poletite z letalsko družbo Turkish Airlines (povratna karta 600 €+). Priporočam, da evre zamenjate za nepalske rupije na letališču ali še boljše v mestu zaradi boljšega tečaja. S sim kartico Namaste Card, kupite jo na letališču (10 €), boste ceneje klicali v lokalna omrežja in deskali po medmrežju. Po deželi sem se večinoma vozila s cenovno ugodnimi in zanesljivimi taksiji. Enkrat pa sem se – samo zaradi izkušnje, ki sem jo želela doživeti – popeljala z lokalnim avtobusom, a v njem zaradi prenatrpanost in divje vožnje nisem uživala.

Katmandu

Prvih nekaj dni sem preživela v Katmanduju, ki me je s svojimi templji – bilo naj bi jih več kot 20.000 – in prijaznostjo domačinov tako zelo očaral, da bi zlahka tam ostala še dodaten dan ali dva. Mesto se me je dotaknilo tudi zato, ker so v njem še vedno vidne posledice rušilnega potresa iz leta 2015, v katerem je izgubilo življenje več kot 9.000 ljudi, številni pa so ostali brez strehe nad glavo.

V hotelu me je pobral Nepalec Ohm, prijatelj moje nekdanje sodelavke, in me poln navdušenja povabil na ogled starega mestnega jedra. Med obiskom templjev, ki jih je pospremil z zanimivimi zgodbami, sem se v okolje povsem vživela. Ko sva v tišini vstopila v enega od njih, je v roke vzel masleno svečko in eno ponudil meni. Svečke, ki v Nepalu nosijo močan simbolni pomen, izdelujejo iz masla jakovega mleka ali prečiščenega masla ghee. Verniki s prižigom svečk simbolično pošljejo svoje želje bogovom, z dejanjem v sebi okrepijo mir in osredotočenost na stvari, ki v življenju res štejejo. »Vedno si želimo tri stvari: mir, ljubezen in zaščito za svet in zase,« mi je pojasnil in svojo svečko odložil na mrzel pesek na oltarju. S počasnimi koraki sva nato v smeri urinega kazalca obkrožila tempelj. Ob tem sva zavrtela vsa molitvena kolesa in z njimi zbudila bogove, ki želje sprejmejo k sebi. Po ogledu še dveh templjev in dolgem sprehodu je Ohm pripomnil: »Naša filozofija temelji na karmi – delaj dobro in dobro se ti bo vrnilo!«

V Katmanduju lahko, tako kot sta igralca Orlando Bloom in Richard Gere, prespite v luksuznem hotelu The Dwarika’s Hotel, ki je muzej in rezort v enem. Za ogromnimi, težkimi vrati se odpre prijetno hladno dvorišče, od koder pogled nese na restavrirana okna iz 16. stoletja (soba 1/2 300 €+). Med tremi restavracijami je najbolj zanimiva Krishnapanh, saj ponuja kulinarično izkušnjo s kar 22 hodi! Jedi pripravljajo iz svežih in organskih sestavin z bližnjih kmetij. V Pancha Kosha Himalayan spaju ponujajo ajurvedske masaže, ki so tudi moja najljubša izbira. Z eteričnimi olji in masažo akupresurnih točk pospešijo zdravljenje telesa in spodbujajo naravno ravnovesje. Na voljo so tudi storitve budistične medicine.

Stupa Boudhanath

Naslednji dan sem se z Ohmom odpravila v 11 km oddaljen predel Katmanduja, Boudha, z največjo stupo v katmandujski dolini in eno večjih v Južni Aziji. Že z letala vidna, 36 metrov visoka stupa Boudhanath, je središče tibetanskega budizma v Nepalu. Arhitekturna in z Unescom zaščitena mojstrovina, zgrajena v obliki mandale, je bila ob mojem obisku zaprta, saj so v njej potekala obnovitvena dela zaradi potresa. V njeni okolici so se sprehajali domačini in turisti, nekateri so na stojnicah kupovali priboljške, drugi so se sem ter tja simbolično očistili na dimu iz mogočnih zelišč. Z balkona bližnjega budističnega samostana sem zaslišala glasno ponavljanje manter med popoldansko meditacijo in se radovedno odpravila tja. En od menihov mi je okoli roke zavezal rdečo vrvico, ki simbolizira prizemljitev in zavedanje, da nikoli ne pozabimo, kdo v resnici smo.

Mandale

Popoldan sem si na stojnicah ogledovala darila za svoje domače in se navduševala nad pašmina šali iz najboljše in najbolj mehke volne kašmirja. Mojo pozornost je pritegnil 22-letni Sunu in mi med klepetom dejal: »V Nepalu sta dve veliki znamenitosti: gore in slikanje mandal«. Ker je bil tudi sam učenec slikanja mandal, me je povabil, da z njim obiščem njegovo šolo Mandala Thanka Painting Art School. Vstopila sva v manjši prostor, katerega stene so krasile naslikane, pisane mandale različnih vzorcev. Mandala v sanskrtu pomeni krog in predstavlja naše vesolje. Učitelj slikanja mandal mi je med ogledom razložil, da so vse mandale naslikane na bombažno platno. Za dokončanje manjših in manj zahtevnih po navadi potrebujejo tri tedne, za večje in zahtevnejše pa tudi več mesecev. Slikanje mandal je v Nepalu zelo cenjeno. Bodoči mojstri se šolajo in urijo celo več desetletij. Le mojster se na avtorsko mandalo lahko podpiše s svojim imenom. Barve, s katerimi slikajo, pridobivajo iz rastlin in mineralov, najbolj fine podrobnosti pa naredijo z eno samo dlako gorskega jaka. Zlata barva je iz 24-karatnega zlata. Mandala je skupek minimalističnih delov, vsak od njih ima v budistični filozofiji velik pomen. Sliko mandale domačini uporabljajo pri meditaciji, saj pomirja um, krepi osredotočenost in sprošča napetost. Mandale prodajajo na trgu tudi za nekaj tisoč evrov. V tamkajšnji šoli jih prodajajo za simbolično ceno, denar pa namenijo vzdrževanju stavbe in izobraževanju učencev.

Jogijski oddih

Joga mi je zlezla pod kožo pred dobrimi šestimi leti, zato od takrat na svojih potovanjih čas večkrat namenim učenju novih asan in filozofiji joge. Na zadnjem in najboljšem delu potovanja po Nepalu sem se z ameriško prijateljico Hannah udeležila enotedenske joge v priznanem Himalayan Yoga Resortu.

Čeprav sva imeli za bivanje na voljo zidane hiške s kopalnico z vročo vodo in wifijem, sva se kot pravi pustolovki namestili v preprostem šotoru. Že pred obiskom letovišča sva vedeli, da tam veljajo številna pravila in hišni red, ki sva jih hitro spoznali. Vsi udeleženci smo morali uživali le vegetarijanske obroke in dnevno popiti vsaj dva litra domačega zeliščnega čaja. Ritual z jogijskim gurujem dr. Subodhom Simkhado, ki je znan kot Swami Yog Subodh, se je začel že ob 6. uri zjutraj, ko smo s slano vodo v posodici neti izpirali nosne kanale. Sledila je ura in pol joge, šele nato prisluženi zajtrk. Največkrat smo jedli kosmiče s kislim mlekom in nekaj sadja. Sledil je zabavnejši del dneva s sproščanjem na eni od izbranih terapij: masaža akupresurnih točk, razstrupljevalna parna kopel swedana s segrevanjem telesa, refleksologija, reiki terapija in masaža shirodara. Pri shirodari terapevt usmeri neprekinjen tok toplega olja na čelo in tretje oko. Sproščujoč občutek naj bi lajšal in odpravljal glavobole in blažil stres. Meni terapija ni odgovarjala, saj je olje največkrat končalo v očeh ali ušesih, po njej pa so imeli moji lasje še ves dan vonj po ocvrtem krompirčku.

Po kosilu smo imeli prosto popoldne. Največkrat smo se odpravili na sprehod v naravo ali do bližnjega opičjega templja Swayambhunath. Nekega prostega popoldneva smo namesto v naravi čas prebili v kuhinji in se učili kuhanja tradicionalnih jedi. Med drugim smo pripravljali majhne cmoke momo, ki izvirajo iz Tibeta in so poznani po vsej južni Aziji. Na Kitajskem jim pravijo dim sum. Polnjeni so z zelenjavo, lečo in drugimi nadevi. Proti večeru smo v dvorani vadili jogijsko spanje in meditacijo. Po tednu dni, ki je zahteval veliko discipline in vztrajnosti, sem se počutila prerojeno in lahkotnejšo. Za dolgotrajne učinke so nam svetovali izvajanje joge in meditacije večkrat tedensko (šotor 1/2 in 8-dnevni paket »vse vključeno« 255 €).

Za podobno izkušnjo s skoraj enako vsebino, vendar višjega cenovnega razreda, se lahko odločite v rezortu Dwarika’s Dhulikhel. V paketu Yoga Package vam bo za osebne posvete na voljo ajurvedski zdravnik. Izvajali boste jogo, jogijsko spanje (joga nidra), s slano vodo v posodici neti boste izpirali nosne kanale, uživali v masaži s tekočim oljem, se razvajali v parni kopeli, preizkusili antične masaže in se razvajali v spaju z bazeni in savnami (suita junior 1/2 in 8-dnevni paket »vse vključeno« 3.510 €+).