Otok Desroches Razkošen dizajn, vpet v prvinske Sejšele

Ko je sejšelski otok Desroches pred dvema letoma v upravljanje prevzela veriga Four Seasons in na njem uredila novi rezort, je ta eksotični biser postal številka ena na seznamu želja Katje Forštner. Letos se ji je ta uresničila. Še več – prvič v življenju ji je šlo na jok, ko je na dan odhoda zapuščala otoško vilo.

Pristala sem na osrednjem sejšelskem otoku Mahe, kjer me je pričakal hotelski predstavnik in me usmeril v njihov lounge. Osvežila sem se in počakala na prevoz z manjšim letalom do 230 km oddaljenega otoka Desroches (40 minut, povratna vozovnica 660 €+). Po pristanku na najkrajši pristajalni stezi, kar sem jih kdaj videla, so me po urejenih peščenih potkah z golfmobilom odpeljali do rezervirane vile. Žal sem bila tam januarja, ko se izmenjujejo obilne padavine in žgoče sonce, zato sem prve vtise nabirala med nevihto, ki se je umirila, ko smo prispeli do zadnje vile na koralni strani otoka. Že od daleč je bila čudovita. Neučakano sem stopila vanjo in z občudovanjem sem začela odpirati predale, hladilnik, dotaknila sem se posteljnine in v kopalnici pogledala kozmetične izdelke. Odhitela sem na teraso, kjer me je čakalo neverjetno presenečenje. Tam so si svojo pot iskale komaj dan stare želvice, ki so se tako majhne stežka prebijale skozi travo. To pa je čar januarja! Vsako sem pospremila do morja in počakala, da so varno splavale v novi dom. To sem počela večkrat na dan, kar mi je resnično ogrelo srce. Po plaži je mrgolelo rakovic, ki so se podile iz luknje v luknjo ter se skrivale med skalami.

Vile, suite in rezidence

Bivala sem v vili Ocean Pool ob skalnati plaži na južni strani otoka z veliko mero zasebnosti in zasebnim bazenom ter dvignjeno teraso s pogledom na ocean. Gre za najugodnejšo namestitev na otoku, ki mi je bila med vsemi videnimi tudi najbolj pri srcu (vila 1/2 z zajtrkom 1.366 €+). Kljub skalnati plaži so vmes številni peščeni, intimni zalivčki. Zato sem zjutraj in ob sončnem zahodu poležavala v svojem in se počutila, kot da sem na otoku sama. Za palmami in grmičevjem me je čakala pravljična vila, pred njo bazen in paviljon za dnevni počitek, med bazenom in plažo pa še viseča mreža ter ležalnik. Pred menoj so bile težke odločitve – naj se namestim v mrežo ali paviljon in naj hladim stopala v bazenu.

Če bi prišla konec marca ali aprila, bi se odločila za vilo ob dolgi peščeni plaži na severu otoka, Beach Villa; vendar je januarja ta stran otoka precej bolj divja in morje valovito, jaz pa obožujem mirne lagune, zato je bila tokrat južna stran otoka odlična izbira.

Na otoku imajo 61 vil, 10 suit in 13 rezidenc. Rezidence so povsem nova zgodba. Gre za veliko pritlično vilo v pravem pomenu besede tik ob plaži, s tremi ali petimi spalnicami. Ko vstopite skozi vhodna vrata, vidite palme in v ozadju modrino morja ter bel pesek in zasebne kajake, ki so na voljo gostom. Dve enaki zakonski spalnici in otroška spalnica so idealne za večje družine ali družine, ki s seboj pripeljejo stare starše. Rezidenca s krasno kuhinjo in zunanjim žarom ter prestižno odprtim dnevnim prostorom ob bazenu kar kliče po zaključeni družbi. Ko vidite te rezidence, hodite okoli vrat kot otrok v trgovini z bomboni, ker ne veste, katera malenkost vam je bolj všeč in katera vas bolj navduši. Če se odločite za rezidenco s petimi spalnicami, imate poleg osnovne rezidence s tremi spalnicami na levi in desni strani vrta še po eno samostojno Beach Villo, ki nudita popolno zasebnost, pa vendar sta del celote. Največja predsedniška rezidenca ponuja kar sedem spalnic, ki jih redno najemajo prevladujoči gostje iz Rusije in arabskega sveta.

Vrhunska kulinarika

Na otoku sta dve odlični restavracij in dnevni bar s prigrizki, če pa se prepustite organizaciji osebnega asistenta, vam bo rezervacije prilagodil tako, da ne boste izpustili nobene odlične ponudbe. Odločite se lahko tudi za obede v zasebnosti svoje vile, zelo priljubljen je tudi piknik na plaži.

Glavna restavracija Claudine pripravlja čudovite zajtrke. Ne, to niso zajtrki, ko sem vstopila v ogromno dvorano, prepolno slaščic in drugih jedi ter z različnimi kuharji v vseh vrstah, sem se počutila, da sem na kraljevski pojedini. Manjši samopostrežni bife ponuja različne vrste kruha, sira, sadja, jogurtov, oreškov ter naravnih sokov in sladkih dobrot. Glavni obrok zajtrka pa si izberete za svojo mizo, pri čemer izbirate med jajci na različne načine z dodatki, opečenci in raznolikimi hišnimi meniji, ki jih postrežejo za mizo, ko vaše oči počivajo na zibajočih se palmah ali bazenu, ki se navidezno preliva v modrino oceana. To je eleganten bife s prefinjenim izborom jedi. V isti restavraciji pripravljajo tudi tematske večerje, kot sta npr. indijska in tradicionalna kreolska. Če ne bi bila tam zato, da pokusim vse, se verjetno ne bi odločila za indijski meni, a sem se in ni mi žal. Obilica omak z neverjetnimi okusi ter rahlo pikantnimi dodatki in za konec velik krožnik najrazličnejših sladic, za katere dvomim, da komu uspe pojesti vse. V odprti restavraciji ob pomolu pod milijoni zvezd ob letališču ter morju smo imeli večerjo z menijem, obarvanim z morskimi jedmi in žarom, ki sem ga sklenila s koktajlom na terasi nad restavracijo. Če nimate polpenziona, je treba za štiri ali večhodne menije večerje za dva odšteti med 350 in 500 evri.

Nad mojimi pričakovanji je bila tudi japonska kuhinja v restavraciji LightHouse, ki je čudovit svetilnik ob oceanu s prekrasno razgledno teraso ter odprtim ognjem, moderno sedežno garnituro v krogu, na kateri gostje lahko posedijo po večerji in prisluhnejo odmevom valov oceana. Sredi dneva sem se spet povzpela na svetilnik in si vzela trenutek zase – sedela sem in si mislila: »Življenje je krasno.« Ob pogledu na razgledno teraso sem si tam domišljala najlepšo poroko ali druženje z obilico smeha in koktajli v rokah z družbo prijateljev. Ob takšnih prizorih, v takšnih neverjetnih zgradbah, ki ponujajo toliko lepe energije, si najraje zamišljam najlepše življenjske prizore. Ko arhitektura izvabi iz vas lepoto dojemanja življenja, veste, da je bila narejena z namenom, z veliko truda in natančnostjo … Restavracija-svetilnik je čudovita povečana kopija izvirnika s severnega dela otoka.

Vsak dan je »spa dan«

V spajih vedno rada preizkusim hišno masažo, ki naj bi bila vedno najboljše, kar spa lahko ponudi. Tako so me na Desrochesu razvajali z enournim tretmajem z nojevim jajcem. Po začetni osnovni masaži po telesu kotalijo votlo nojevo jajce, v katerega prej dodajo vroča semena baobaba. Tako zelo elegantno in zanimivo sprostijo vozle in mišice, ker ob vsem tem uporabljajo le naravna olja, pa je koža še dolgo navlažena in mehka. Drugod na Sejšelih običajno namesto jajca uporabljajo kokosovo lupino. Všeč mi je bil zelo oseben odnos, ki ga ima osebje z gosti.

Odkrivanje otoka

Za odkrivanje otoka so na voljo golfmobili, pri vsaki vili pa je tudi kolo, ki vas pričaka že ob prihodu. Podate se lahko na kratek izlet do teniškega igrišča, fitnesa, trgovinice z oblačili, otroškega kluba ali dnevnega bara Deli s prigrizki ter ogromno izbiro bombonov ali se odpravite na daljšo vožnjo po 6 km dolgem otoku, ki se lahko pohvali s 14 km plaž. A na žgočem soncu in kolesu na peščeni progi se lahko pošteno utrudite. Ne bodite »Katja« in s seboj vzemite pokrivalo in vodo, saj se položne peščene poti lahko zdijo daljše, kot so v resnici, še posebej ko se zaradi svoje radovednosti znajdem daleč od prvega bara in daleč z osrednje poti.

Pot do najbolj oddaljenega dela otoka, North Pointa, vodi mimo kmečkih zgradb vasice Creole in v tropske gozdove. Tam lahko opazite tudi otoškega gospodarja koz in njegov pašnik. Plaža na koncu otoka je povsem prazna. Ob poti boste videli tudi zatočišče za avtohtono vrsto želv Aldabra, spoznali njihovo zgodovino in rokovali z želvicami, starimi od nekaj dni do sto let. Nedaleč se boste z dobrodelno organizacijo za ohranjanje oceana poglobili v živalske vrste ter naravo oceana. Z njimi se lahko podate na vodeno potapljanje z masko in spoznate obilico neverjetnih morskih živali tik ob obali. Lahko se odločite za potapljanje, saj okolica otoka ponuja številne podvodne jame in neverjetne podvodne pustolovščine. Ob mojem obisku so imele skupinice poslovnežev najeta zasebna letala, ki so jih vsako jutro odpeljala do nekaj kilometrov oddaljenih otočkov. Tam so preživljali »moške« dneve ob muharjenju, ki je značilno na otokih Amirandes. Zelo zanimivo mi je bilo videti, da se v poslovnem svetu zbližujejo poslovneži na tako neobičajnih mestih. Podnevi so se sproščali in tekmovali v muharjenju, ob večerjah pa so se pogovarjali o poslu. Osebje na otoku mi je zaupalo, da so take druščine tam nekaj običajnega, pogosto jim organizirajo obisk otoka z najemom zasebnih letal, jaht in katamaranov.

Prestiž in narava

Na otoku si prizadevajo ohraniti živalski svet. O tem govorijo s tako odprtim srcem in takšno zavzetostjo, da me prvič v življenju ni motila nobena trava na plaži, saj sem se zavedala, da je ta nujna za življenje želv, rib, rakcev in ptičev. Na površini velikosti nogometnega igrišča živi več kot 40.000 živali in ena želva poje do 2 kg morske trave na dan! Zato osebje ne čisti morskega dna niti ne uničuje koral, da bi zagotovilo brezhibno turkizno laguno kot z razglednice. Čeprav so na otoku tudi pravljične plaže! Prepričani so, da je pravi luksuz ustvarjanje ekskluzivnosti, kjer si prestiž in narava podajata roke.

Desroches je otok, ki je prekašal vse videne zaradi energije, pozornosti do malenkosti in neverjetne želje po ozaveščanju ljudi o naravnih lepotah ter njihovi minljivosti. Moj najljubši, Four Seasons Resort Seychelles at Desroches Island!