Porto Santo Peščene plaže sredi Atlantika

Morje je bilo kljub jasnemu vremenu razburkano, a velika ladja se je na visokih valovih dobro znašla. Večina potnikov je bila zatopljena v svoje telefone, nekateri, med njimi tudi Igor Fabjan, pa so v prvih vrstah uživali v pogledih na bližajoči se otok Porto Santo.

Po dobrih dveh urah plovbe iz pristanišča na portugalskem otoku Madeira, 74 km SV iz Funchala, nas je pričakala dolga peščena obala, ki se je brez konca raztezala pod golimi otoškimi vrhovi. Otok Porto Santo je položnejši in bolj suh kot Madeira, a zaradi prijetnega podnebja vse leto tam uspeva eksotično sadje, cvetje in drugo rastlinje.

Z letalom lahko nanj poletite s sosednje Madeire (25 min, povratna vozovnica 161 €+). Porto Santo je letoviški otok za številne Madeirčane, ki tja zahajajo poleti. Edini omembe vreden kraj na otoku je Vila Baleira. Gruča hiš s cerkvijo, trgovino in nekaj gostilnami so se mi takoj prikupili. Dobrodušni tetki na tržnici sta me usmerili proti hotelu. Vsaj upal sem, da sem ju prav razumel. Portugalščina mi je po nekaj dneh še vedno zvenela tuje. Toda s pomočjo mimike in rok je nekako šlo. Domačini, z izjemo tistih, ki so zaposleni v turizmu, tujih jezikov ne govorijo. Porto Santa tudi ne obišče veliko tujcev. Otok z okoli 5.000 stalnimi prebivalci je velik le okoli 80 km2. Ponaša se z ducat kilometrov dolgo plažo najfinejšega belega peska. O takšni obali lahko na Madeiri le sanjajo. Nič čudnega, da so si najpremožnejši tam omislili počitniške hiške, v katerih preživijo večji del poletja ali skočijo le na krajši oddih ob koncu tedna. A kljub majhnosti imajo otočani svoje šole, zdravstveni center, policijsko postajo, gimnazijo, cerkvice in nekaj trgov, kongresno središče, muzej, trgovine, hotele, bare in restavracije.

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.