Stockholm Benetke severa z dobro mero dizajna

Mesto, ki lebdi na vodi, vrhunska arhitektura in dizajn, prijazni prebivalci in okusna kulinarika so omrežili Marijo Demšar, ki je Stockholm obiskala za teden dni.

Stockholm ima izjemno lego na štirinajstih otokih ob robu jezera Malaren, katerega vode se izlivajo v Baltsko morje. Kar polovico mestnega območja pokrivajo vodne površine in parki. Zaradi številnih mostov mu pravijo tudi Severne Benetke. »Mesto, ki lebdi na vodi,« pa ga je poimenovala švedska pisateljica Selma Lagerlof, ki je leta 1909 kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za literaturo. V mestnem središču se niso razbohotili nebotičniki, ni čutiti onesnaženosti in najpomembnejše, na ulicah sem se počutila varno podnevi in ponoči.

Z letališča sem se do glavne avtobusne postaje, ki je hkrati največje prometno vozlišče v mestnem središču, zapeljala z mavričnim avtobusom Flygbussarna (vožnja 10 €). Od tam sem bila blizu najetemu modernemu apartmaju (nočitev 1/2 70 €+), zadnjo noč pa sem se razvajala v prestižnem Grand Hotelu (soba 1/2 300 €+). V mogočni stavbi so prva leta podeljevali Nobelove nagrade, še danes pa v njem po podelitvi prespi marsikateri Nobelov nagrajenec ter številni slavni in bogati. Bivanje mi je polepšala udobno opremljena soba, odeta v tapete cvetličnih vzorcev, in okno z razgledom na morje. Pri bogatem zajtrku poleg kave niso manjkale priljubljene cimetove štručke kanelbullar.

Celoten članek lahko preberete v reviji 42, pomlad 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.