Majorka Slikovit otok z romantičnim šarmom

Majorka, največji Balearski otok Španije, svoj sloves upravičuje s številnimi arhitekturnimi in turističnimi znamenitostmi, prelepimi peščenimi plažami in skritimi kotički. Mojco Mitev je v hipu prevzela in očarala.

S partnerjem in hčerko smo se na otok odpravili v lastni režiji. Da bi njegov utrip doživeli v celoti, smo prenočišča izbrali na različnih lokacijah. Po nekaj več kot dve uri trajajočem večernem letu nam je zaradi močnega vetra v drugem poskusu naposled le uspelo pristati (povratna vozovnica z Dunaja 40 €+). V trenutku, ko smo zakorakali skozi vrata letališča in zagledali slikovit prizor s palmami obrobljene promenade, smo se zavedali, da so vse skrbi za nami in da začenjamo enotedensko pustolovščino.

El Arenal

Pozno zvečer smo se navdušeni namestili v modernem, lansko leto zgrajenem hotelu Whala! Fun (soba 1/2 z zajtrkom 75 €+). Prvi sončni žarek je oznanil jutro. V lično opremljeni restavraciji smo se okrepčali z okusnim in raznovrstnim zajtrkom in začeli novi dan. Lokacija hotela je odlična, saj smo po le nekaj metrih ugledali prizor, ki je bil lepši kot na reklamnih fotografijah – Playa de Palma je ena najlepših in najdaljših peščenih plaž otoka. Ponaša se z mogočnimi palmami, drobnim belim peskom in turkizno obarvanim morjem. S svojo pristnostjo vabi na dolge sprehode, kolesarjenje ali preprosto uživanje ob čudovitem pogledu na potovanje morskih valov proti obali, ki se krotko razlivajo in umirijo v pesku. Za trenutek smo se ustavili, v baru naročili velik latte machiatto (5 €) in se prepustili sproščenemu vzdušju.

Port de Soller

Z obilico pustolovskega duha in želje po raziskovanju otoka smo se po dveh nočitvah podali severneje (najem vozila 40 €+/dan). Port de Soller je bila zaradi bližnjega gorovja Tramuntana dolgo skrita in nedostopna obmorska ribiška vasica, danes pa jo večina pozna kot mondeni kotiček Majorke. Urejena peščena plaža v zlatem odsevu, rustikalna kamnita arhitektura in tradicionalni šarm so bili moji prvi vtisi o vasi. Bivali smo v hotelu Los Geranios, ki leži v privilegiranem delu zaliva, stran od prometa in stresa (soba 1/2 z zajtrkom 170 €+). Spektakularen pogled z balkona nam je ob večerih pričaral popolno doživetje sončnega zahoda, ki je po pričanjih domačinov v Port de Soller eden najlepših. Na sprehodu po priletni promenadi se nismo mogli upreti pokušini tradicionalnega mandljevega sladoleda Majorke (2,5 €), ki nas je osvojil s svojim nežnim okusom.

Za praznovanje partnerjevega rojstnega dne smo v bližini hotela izbrali vizualno privlačno restavracijo Neni. Družinska restavracija z butično ureditvijo je plod družine Molcho; mama Haya Molcho je avtorica petih svetovno znanih kuharskih knjig. Izraelske korenine družine smo občutili v kakovostnem kulinaričnem spektru sredozemsko-izraelskega značaja ter rahlo kaotičnega pridiha (trihodna večerja za 3 osebe s pijačo 93 €+). Pri izbiri nam je zaradi specifično poimenovanih jedi pomagal nasmejan in zgovoren natakar Maksimiliano, ki je prepričljivo izjavil: »Ob obisku Majorke bi vsakdo moral pokusiti lokalno kulinariko in tako občutiti pridih otoka.«

Med labirintom rustikalnih, idiličnih uličic v neposredni bližini pristanišča Port de Soller poiščite še razgledno točko, s katere se razprostira veličasten pogled na klife in Sredozemsko morje. Tam lahko uživate ob mogočnem, bobnečem zvoku udarjanja valov.

Soller

Iz Port de Sollera smo se z nostalgičnim lesenim vlakcem, ki je najbolj obiskana zanimivost Majorke, po serpentinah popeljali med barvitimi nasadi limon, pomaranč in oliv (cena vozovnice 7 €). Njegova končna postaja je v glavnem otoškem mestu Palma de Mallorca.

pomaranče pred hotelom Ca’n Quatre

Pravljična vožnja je bila pravo doživetje, saj smo med potjo občudovali tradicionalno arhitekturo in sloves mesta Soller, ki mu pravijo tudi Zlata vas pomaranč. Očarljivo podeželje nas je navdihnilo z novo energijo in elanom. Ob spremljavi citrusov in pogledu na Tramuntansko gorovje nas je pot privedla do petičnega hotela Ca’n Quatre na obrobju mesta. Pozdravila sta nas do potankosti urejena okolica in ličen ambient, ki daje pečat sproščujočemu in umirjenemu hotelskemu vzdušju. Prijazna receptorka nas je sprejela s kavo dobrodošlice, sveže stisnjenim pomarančnim sokom ob spremljavi umirjene tradicionalne glasbe in nas pospremila v našo suito (suita 1/2 z zajtrkom 250 €+). Na vsakem koraku smo opazili urejenost in skrbno izbrane detajle, kar nam je dalo vedeti, da bomo tam preživeli posebne trenutke. Ob očarljivem pogledu s terase na mogočni gorski masiv Serra Tramuntana in cvetoče plantaže citrusov smo bili v to povsem prepričani.

Popoldan smo preživeli ob ležernem kramljanju na rustikalno urejenem hotelskem dvorišču in ob tradicionalni otoški specialiteti Pa amb oli ter spremljavi lokalnega vina odtavali v pravljico podeželja. Jed Pa amb oli je popečen kruh, ki ga namažejo s svežim paradižnikom, pokapajo z oljčnim oljem, posolijo ter ga obložijo s sirom ali značilnim iberskim pršutom Jamon Serrano. Hotelska menedžerka Maria nam je ob tem dejala: »Tako kot v srednji Evropi uživate kruh in maslo, tu domačini vsak večer jedo Pa amb oli.«

Nikoli ne bomo pozabili niti fantastičnih zajtrkov v hotelu Ca’n Quatre. Individualen pridih, pestra izbira sveže pripravljenih jedi in skodelica kave v jedilnici s steklenimi stenami, ki pogled usmeri na bazen in dehtečo zeleno okolico, so nam le še povečali apetit.

Palma de Mallorca

Z avtomobilom smo se zapeljali proti prestolnici Majorke. Ob prihodu v mesto smo bili priča nalezljivemu španskemu temperamentu domačinov in živahnemu utripu, s katerim se ponaša Palma de Mallorca. Ker smo želeli spoznati mesto in doživeti tamkajšnji vsakdan, smo obiskali številne arhitekturne in zgodovinske znamenitosti z arabsko-rimskim pridihom, skrite in manj skrite kotičke ter restavracije z lokalnimi specialitetami. Seveda nismo mogli mimo značilne sladice ensaimada iz pečenega kvašenega testa, ki jo nadevajo z različnimi kremami, kot so čokoladna, karamelna, vaniljeva, ter jo pred serviranjem posipajo s sladkorjem v prahu (4 €+). Sladica je pravi praznik za brbončice.

V mestu lahko med drugim najdete tudi najbolj znane modne trgovine, pristne spominke ter ročno izdelane keramične izdelke. Ob čudovitem igranju uličnega umetnika in nastavljanju sončnim žarkom smo se v bližnji kavarni sproščali ob pogledu na veličastno gotsko katedralo in pustili, da nam je mestno vzdušje zlezlo pod kožo. Okrašena gotska zgradba je najbolj obiskana turistična znamenitost v Palmi. S svojo veličino se bohoti in ponosno nastavlja objektivom turistov tako kot njej pripadajoči park, ki je prava atrakcija med popotniškimi vplivneži na družbenih omrežjih.

Alcudia

Ker se je naše potovanje bližalo koncu, smo zadnji dan preživeli nekaj uric na plaži in obiskali eno najlepših otoških mestec, Alcudio. Playa de Muro je v številnih publikacijah razglašena kot ena najlepših evropskih plaž, čemur lahko z gotovostjo pritrdimo. Na plaži se razprostira idiličen lesen pomol, obkrožen s kristalno turkizno vodo, ki daje neokrnjeni naravi poseben, romantičen šarm. Ob brezskrbnem ležanju na našem zasebnem kotičku pod soncem smo se predajali meditativnemu šumu valov, sončnim žarkom in žvrgolenju ptic. Preplavil nas je občutek popolne svobode in miru.

Po sproščujočem dopoldnevu na plaži smo se znašli za obzidjem starega mestnega jedra Alcudie. Sprehodili smo se po tlakovani poti skozi kamnito vasico, ki nas je prevzela s pisano obarvanimi stavbami, pravljičnimi prizori in svojevrstnim šarmom. Vzdušje ulic je mogoče čutiti vse do osrednjega dela, ki je poln restavracij in kavarn. Tam smo si ponovno vzeli trenutek zase in uživali ob okusni kepici sladoleda (2 €). V vse smeri nas je vabil labirint idiličnih uličic, ki so kar klicale k fotografiranju. Alcudia navduši vsakega popotnika, saj je spektakularno in popolno počitniško mesto za enodnevni izlet.