San Martino di Castrozza Poletni pobeg v hribe

Dolomiti so Matevža Mačka, ki prisega na plezanje, kolesarjenje in snežne užitke med mogočnimi stenami, tako omrežili, da jih je v zadnjih dveh letih obiskal kar štirikrat. V lepem spominu hrani tudi vas San Martino di Castrozza z okolico, kamor se gotovo še vrne.

Vrata v Dolomite

Cestnih ovinkov z juga, iz smeri Trevisa, kjer cesta po dolini Vanoi vodi v turistično vas San Martino di Castrozza, ne zmanjka. Še več jih je iz osrčja Dolomitov, s severne smeri čez prelaz Passo Rolle. Rekli bi lahko, da je pot za občutljive z želodcem naporna, a je zato nagrada toliko večja. Regija namreč nudi številne možnosti za aktiven dopust ali odklop ob koncu tedna, pa naj gre za pohode, kolesarjenje, soteskanje in plezanje.

Prva naselbina na tistem območju je bil samostan, ki je nudil zavetje na poti čez prelaz Passo Rolle med dolinama Fiemme in Vanoi oziroma Primiero. Ostanek samostana je danes cerkev z romanskim zvonikom. Prvi hotel je leta 1873 zgradil irski popotnik John Ball. Kmalu so mu sledili nemški in angleški plezalci, pozneje pa vse več iskalcev narave in miru. Tako je kraj že na začetku 20. stoletja postal turistična destinacija za bogate iz celotne Avstro-Ogrske, kamor je sodila regija Trentino. Po prvi svetovni vojni, ki kraju ni prizanesla, so sledile obnova in številne investicije z mislimi na boljše čase. Do danes se je San Martino di Castrozza razvil v enega prepoznavnejših središč v Dolomitih, ki sodijo pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Cilj regije je, da gostu ponudijo nepozabne, zabavne in aktivne počitnice, kar jim dobro uspeva. Skrbijo za vzdržen razvoj turizma, ki naj bi bil čim bolj trajnosten, torej iz obnovljivih virov. Glavni vir energije so voda, les in biomasa, s katerimi pokrijejo potrebe po elektriki in gretju. Kampanja Green Way Primiero je življenjski slog celotne regije, ki poleg zasebnih hiš in hotelov zajema tudi vse žičničarske naprave, ki delujejo na čisto energijo. Za zeleno mobilnost po okolici poskrbi kartica Dolomiti Summer Card, ki omogoča tridnevno vozovnico za vse gondole in šestdnevno brezplačno vožnjo z lokalnimi avtobusi. Imetniki imajo tudi brezplačen vstop v središče za obiskovalce – Natural Park Paneveggio, Villa Welsperg ali San Martino.

Celoten članek lahko preberete v reviji 43, poletje 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.