San Martino di Castrozza Poletni pobeg v hribe

Dolomiti so Matevža Mačka, ki prisega na plezanje, kolesarjenje in snežne užitke med mogočnimi stenami, tako omrežili, da jih je v zadnjih dveh letih obiskal kar štirikrat. V lepem spominu hrani tudi vas San Martino di Castrozza z okolico, kamor se gotovo še vrne.

Vrata v Dolomite

Cestnih ovinkov z juga, iz smeri Trevisa, kjer cesta po dolini Vanoi vodi v turistično vas San Martino di Castrozza, ne zmanjka. Še več jih je iz osrčja Dolomitov, s severne smeri čez prelaz Passo Rolle. Rekli bi lahko, da je pot za občutljive z želodcem naporna, a je zato nagrada toliko večja. Regija namreč nudi številne možnosti za aktiven dopust ali odklop ob koncu tedna, pa naj gre za pohode, kolesarjenje, soteskanje in plezanje.

Prva naselbina na tistem območju je bil samostan, ki je nudil zavetje na poti čez prelaz Passo Rolle med dolinama Fiemme in Vanoi oziroma Primiero. Ostanek samostana je danes cerkev z romanskim zvonikom. Prvi hotel je leta 1873 zgradil irski popotnik John Ball. Kmalu so mu sledili nemški in angleški plezalci, pozneje pa vse več iskalcev narave in miru. Tako je kraj že na začetku 20. stoletja postal turistična destinacija za bogate iz celotne Avstro-Ogrske, kamor je sodila regija Trentino. Po prvi svetovni vojni, ki kraju ni prizanesla, so sledile obnova in številne investicije z mislimi na boljše čase. Do danes se je San Martino di Castrozza razvil v enega prepoznavnejših središč v Dolomitih, ki sodijo pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Cilj regije je, da gostu ponudijo nepozabne, zabavne in aktivne počitnice, kar jim dobro uspeva. Skrbijo za vzdržen razvoj turizma, ki naj bi bil čim bolj trajnosten, torej iz obnovljivih virov. Glavni vir energije so voda, les in biomasa, s katerimi pokrijejo potrebe po elektriki in gretju. Kampanja Green Way Primiero je življenjski slog celotne regije, ki poleg zasebnih hiš in hotelov zajema tudi vse žičničarske naprave, ki delujejo na čisto energijo. Za zeleno mobilnost po okolici poskrbi kartica Dolomiti Summer Card, ki omogoča tridnevno vozovnico za vse gondole in šestdnevno brezplačno vožnjo z lokalnimi avtobusi. Imetniki imajo tudi brezplačen vstop v središče za obiskovalce – Natural Park Paneveggio, Villa Welsperg ali San Martino.

Od koče do koče

Najbolj čista energija je seveda naša, ko grizemo kolena v strm klanec. Lansko poletje sem se udeležil dogodka Get Vertical, ki ga organizira gorniška znamka Salewa. Raziskali smo del pohodniških poti in plezali v pokončnih stenah nad dolino. Gorska skupina Pala je največja skupina vrhov v Dolomitih in velja za odlično pohodniško in plezalno lokacijo. K temu sodi tudi vse bolj priljubljeno plezanje po zavarovanih plezalnih poteh. Klasičen krog Palaronda omogoča pohode Od koče do koče, nova, daljša različica Park2Trek Dolomites pa sodi v različico trekinga.

Ker smo bili že drugi dan v hribih, smo malce pogoljufali. Z gondolo smo se dvignili pod vrh Rosette (2.743 m), od koder smo peš, mimo koče Rosetta, krenili proti koči Pradidali, ki na višini 2.278 metrov leži na južnejšem delu gorske skupine Pale. Tisti del poti ni zahteven in tako smo po dveh urah in pol zmerne hoje prispeli do koče, kjer se je obetal lep večer. Ves čas smo hodili v dežju, zvečer pa se je prikazalo sonce in osvetlilo visoke stene nad kočo in manjše jezero. Postregli so nam polento, golaž in vino – jed je bila tako okusna kakor v gostilnah v dolini. Spat smo šli ob desetih zvečer. Mir, večer brez pijančevanja in zgodnje vstajanje so kazali na visoko gorniško kulturo v tistih koncih Alp. Rana ura nam žal ni koristila, saj lepo vreme ni zdržalo. Močan veter in nevihtni oblaki v bližini so nudili le eno možnost, vnovični sestop v dolino. Pot se tam vije med slikovitimi visokimi stenami, proti koncu pa med mogočnimi macesni. Vreme nas je nagradilo z dramatičnimi prizori narave, zato smo veliko časa namenili fotografiranju in sestop sklenili šele po treh urah.

Navpična doživetja

Moj prvi dan v dolini se je začel na vrhu gondolske postaje Alpe Tognola (2.200 m), kjer je v gorsko kolesarskem parku San Martino Bike Arena urejena proga. Spust ni lahek, a je na vseh težjih delih poskrbljeno za obvoz za manj izkušene in tiste, ki so se tam znašli naključno. V taki situaciji se je bolje odločiti za enduro spuste, ki niso tako divji in ponujajo več razgledov. Končajo se na drugem koncu doline Vanoi, nazaj grede pa je smotrno najeti taksi.

Na isti strani smučišča je tudi odskočišče za tandemske polete, ki omogočajo najboljše oglede doline. A s tem se ne strinjajo plezalci, ki v Dolomite prihajajo zaradi visokih navpičnih sten in relativno čvrste skale. Vrhovi v skupini Pale ponujajo številne smeri, tako klasično alpinistične kot tudi nekaj sodobno opremljenih. Ob primernem vodostaju je v dolini mogoče tudi soteskanje. V dolini Noana, ki je skrita ob vasicah Mezzano in Imer, so na novo postavili viseči most nad reko Giasinozza. Če se odločite za triurni pohod po okoliških gozdovih, vas pot vodi čez omenjeni most.

Moja lanska avantura Get Vertical je obetala veliko plezanja v visokih stenah, bivanje v kočah in bivakiranje v šotorih, a muhasto vreme je imelo svoje načrte. Kljub temu sta naša pestra družba in motivacija premagali mokre skale, poti in vsakodnevne nevihte. Na začetku dogodka je vsak udeleženec prejel različne kose oblačil, nahrbtnik in primerno obutev, da jih preizkusimo na terenu. In kaj je za to boljšega kot hladno vreme z vetrom in dežjem, ki nas je ulovilo proti koncu klasične alpinistične smeri? Zaradi slabše napovedi smo se lotili krajše stene v Cimi di Roda, smer Spigolo Castiglioni. Prvi večer smo malce mokri, a ne premočeni, prenočili v koči Rosetta, ki stoji na platoju v bližini stene. To je bila na tistem območju Dolomitov moja edina preplezana smer, a zagotovo se še vrnem.

Športni dogodki so utrip doline

Nedavno, med 11. majem in 2. junijem, je v Italiji potekala bitka za rožnato majico. Kolesarska karavana na Giro d’Italia se je 31. maja borila na prelazu Passo Rolle in v 19. etapi prikolesarila v vas San Martino di Castrozza.

Tudi trasa cestno kolesarske dirke Sportful Dolomiti Race, ki se odvija 16. junija letos, vodi čez prelaz Passo Rolle in se spusti v omenjeni vasi. Šestega julija se odvija tekaški maraton Primiero Dolomiti na 42, 26 in 6,5 km.

Med 14. in 20. julijem v San Martino di Castrozza pridrvijo gorski kolesarji. Vas gosti etapo dirke Bike Transalp s približno 1.000 udeleženci iz več kot 40 držav. 21. septembra je na sporedu tekaško tekmovanje Rosetta Verticale Trail Run, na katerem morajo tekači premagati 6,9 kilometrov in 1.279 višinskih metrov.

S kruhom pomazano

Regija ima s tako pestro ponudbo aktivnosti in doživetij številne povratne goste. Pri tem igrajo pomembno vlogo tudi kulinarična doživetja. V italijanskih kočah, tudi v tistih ob smučišču, diši kot v avtentičnih gostilnah. Sirarne ponujajo prigrizke, v dolini pa navdušujejo restavracije. Ena takih je Regina, ki je del hotela Regina. V njej lahko okušate tradicionalne jedi iz lokalnih sestavin, pa tudi mednarodne specialitete. Med lokalnimi dobrotami ne izpustite sirov Nostrano di Primiero in Tosèla, prekajene govedine Carne Fumada in svinjskih klobas. Ko krožnik pomažem s kruhom, si privoščim še riccotto z gozdnimi sadeži ali lokalnim medom. V okolišu prirejajo tudi gastronomske dogodke, na katerih se prepletajo tradicionalni recepti in sveže ideje moderne kuhinje. Med njimi sta Knödel Festival v vasi Imèr (31. 8.–1. 9. 2019) in Festa delle Brise v vasi Vanoi, ki slovi po gobjih jedeh (6. –8. 9. 2019).

Ljubitelji sirov lahko obiščete trgovino sirarskega podjetja Primiero, v kateri se boste stopili med siri. Še več: podate se lahko po Dolomitski sirni cesti, ki teče med dolinami Primiero, Fiemme in Fassa. 70 lokalnih pridelovalcev ponuja sveže mlečne izdelke, med katerimi je najbolj znan sir Tosèla. Postrežejo svežega, narezanega na rezine in ocvrtega v maslu. Svežemu ponekod dodajo tudi olje, sol in balzamični kis. Gurmani boste gotovo uživali ob sirih z dodatkom medu, poleg pa vam bodo postregli kompot in gorčico. Kot boste opazili, so v kulinariki prisotni beneški in tirolski vplivi. Med številnimi dobrotami, ki jih tam običajno jem, ne morem pozabiti odlične polente in gobove juhe v koči Pradidali. Za predjed skoraj nikoli ne manjkajo njoki ali knedli, obrok pa običajno spremlja odlično vino iz regije Trentino.

Družinski izlet

San Martino di Castrozza ponuja doživetja za vsak okus v vseh letnih časih. Zato tam ni dolgčas niti družinam z nekajletnimi otroki ali mladostniki. Najmlajše na vrhu smučišča poleti čaka Svizčeva dežela z igrali, v dolini pa kolesarski park za začetnike Primiero Pump Track. Ob drznejših podvigih vam lahko pomagajo lokalni gorski vodniki, ki so v dolini Vanoi ob vasi Caoria opremili lažjo zavarovano plezalno pot, ki jo preplezate v 45 minutah. Za družine je primeren tudi potep po Nature parku in ogled Eko muzeja. V gozdnem parku Agility Forest otroci lahko preizkusijo pet različnih adrenalinskih izzivov.