Flores Otok prvinskih lepot

Indonezijski otok Flores je Janjo Simoniti, ki ga je prepotovala z možem, očaral z bogatima favno in floro, tradicionalnimi vasmi, vulkani, toplimi vrelci, jezeri in slapovi, pragozdovi ter rajskimi plažami. Ker je turistično v povojih, je bilo potovanje prava avantura.

Z možem Filipom sva na otoku Flores, ki leži v vzhodnem delu Indonezije in počiva v senci turističnega otoka Bali, preživela 9 dni. Nanj sva z Balija poletela z družbo Nam Air, čeprav je letalskih ponudnikov več – Sriwijaya Air, Garuda, Lion Air, Wings Air (povratna vozovnica 80 €). Otok je razdeljen na 8 provinc, njegovo ime pomeni otok rož in sega v 16. stoletje, ko so nanj prišli portugalski trgovci in misijonarji. Dolg je približno 450 km in je podolgovate, kačaste oblike. Ceste so lahko ozke, velikokrat makadamske, serpentinaste in slabo označene, zato je potovanje počasno. Najbolj smotrno je najeti vozilo z voznikom, kot sva ga midva.

1. dan: Maumere

Z Balija sva poletela čez Lombok in Sumbawo ter po uri in pol pristala v največjem otoškem in glavnem mestu province Sikka, Maumere, s 53.000 prebivalci ter z lepim novim letališčem. Po naju je prišel voznik in po 20 minutah sva prispela v Coconut Garden Beach Resort, ki ga je Slovenec Andrej Zorko odlično uredil (bungalov 1/2 z zajtrkom 53 €+). Bungalovi s klimo in z vsem udobjem so iz bambusa in kokosovih palm ter se lepo vklapljajo v okolico. Postavljeni so ob eksotični in čisti plaži z ležalniki, senčniki, možnostjo veslanja s kajaki in potapljanjem. V sklopu naselja so recepcija, fitnes na prostem in manjša restavracija s ponudbo kosil in večerij. Žal sva tam nočila le enkrat, saj naju je naslednji dan že čakalo enotedensko raziskovanje otoka z vodičem Boemom in voznikom Florijem iz odlične agencije Louis Komodo and Flores Island Tours (paket za 2 osebi z vsemi vstopninami, kosili in večerjami, brez nočitev 1.720 €).

Plaža ob Coconut Garden Beach Resortu
Celoten članek lahko preberete v reviji 44, jesen 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.