Moj dom – Torino

Tanja Rihtaršič se je v Italijo preselila leta 2014 zaradi ljubezni. Zaradi italijanskega fanta, ki ga je spoznala na oddihu v Barceloni. Po nekajletni ljubezni na daljavo se je sprva preselila k njemu na jug Italije, v Salerno, nato pa sta se zaradi njegove nove službe pred dvema letoma preselila v Torino.

Kako je živeti v Torinu v primerjavi s Salernom?

Pred Torinom sem s fantom Marianom živela v Salernu. Tam sem spoznala vse čare Italije: kulinariko, zgodovino, filozofijo in italijanski življenjski slog. Odkrila sem novo ljubezen do hrane, ki je v Italiji resnično najboljša, do preprostega, počasnega življenja. Spoznala pa sem tudi številne kulturne razlike, ki jih imamo s svojimi sosedi. Živela sem ob morju, se učila jezika in jedla zelo dobro, a ni bilo vedno vse rožnato. Zelo sem pogrešala urejen mestni sistem, kurjavo v stanovanju, ki je na jugu Italije redek luksuz, in takoj bi burjo zamenjala za sneg.

Pogled na mesto in monumentalno stavbo Mole Antonelliana

Nato je Mariano sprejel novo službo v Torinu, v podjetju Fiat. Odpravila sva se novim zmagam in ogrevanemu stanovanju naproti (smeh). Zdaj že dve leti živim v Torinu, v mestu, ki je od Milana oddaljeno slabi dve uri vožnje. Na tukajšnjo življenje sem se takoj navadila. Obožujem vse, kar mesto nudi, številne restavracije, muzeje, prireditve, nočno življenje, dobro organiziran javni promet, bogato zelenje in številne parke, ki poleg visokih Alp obdajajo mesto z vseh strani, bogato staro arhitekturo s palačami ter tople in izjemno preproste ljudi.

Celoten članek lahko preberete v reviji 44, jesen 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.