Skiatos Otok za hedoniste

Počitnice na grških otokih so lahko lepe kot v filmu. Barbara Vrezovnik je odkrivala Skiatos in skočila na Skopelos, otoka, na katerih so posneli film Abbinega muzikala Mamma Mia! Oba prepredajo številne strme makadamske ceste, zato je za resnejše raziskovanje priporočljivo najeti vozilo na štirikolesni pogon.

Le kratek let, uro in štirideset minut, loči beneško in skiatsko letališče (povratna vozovnica 112 €+). Tja sem poletela s partnerjem, bratom, njegovo ženo in njunima hčerama. Ker je otok majhen, meri le 12 × 6 km, je ponudba nastanitev majhna. Iskanje hiše za 6 oseb z vsemi našimi željami je bil izziv, ki ga je dosegla prostorna, dvonadstropna vila Anemoessa z bazenom, zasidrana visoko na gozdnati vzpetini, obdana z limonovci, oljkami in oleandri (9-dnevni najem 1.530 €+). Bazen in dih jemajoči pogledi na sosednje hribe ter morje s štirih prostornih teras so odtehtali dejstvo, da smo bili od najbližje peščene plaže, Kolios, oddaljeni 1,2 km oziroma 1,4 km do plaže z najmehkejšim peskom na otoku, Troulos. Ker je vse tako blizu, smo se dnevno odločali, na kateri od več kot 50 plaž bomo preživeli dan. Jug, jugozahod in jugovzhod otoka zasedajo najlepše, zlate peščene plaže, medtem ko je sever pretežno hribovit, z manj privlačnimi plažami, morje pa pogosto burka severni veter meltemi.

Po otoku se lahko vozite z avtobusom, ki ima postaje ob najbolj priljubljenih plažah in turističnih naseljih, ali najamete avtomobil. Mi smo naša dva jeklena konjička rezervirali prek spleta in ju prevzeli na letališču (9-dnevni najem 4WD vozila Suzuki Jimny 596 €+). Še bolj avanturistična je izbira ATV-štirikolesnika, ki doseže tudi tiste predele, ki jih avtomobili ne (dnevni najem 45 €+).

Mesto Skiatos

Otoški utrip smo začutili v mestu Skiatos (Chora), ki navduši z osrednjo sprehajalno ulico Papadiamanti. Ta je dobila ime po pesniku in romanopiscu Alexandrosu Papadiamantis (1851–1911), katerega hišo-muzej si v mestu lahko tudi ogledate.

Vzdolž ulice se vrstijo taverne, restavracije, bari in trgovinice s poželjivimi izdelki grških oblikovalcev keramike, oblačil, pohištva in dodatkov za dom (meni najljubšo trgovinico, Lalaro, najdete na številki 14). V domačih tavernah smo vsakokrat jedli okusne grške jedi, kot so souvlaki, gyros, grška solata, mesne kroglice Keftethes, pečen sir, musaka … Njihovo nadgradnjo pa lahko poskusite v sodobni grški restavraciji, del katere je tudi delikatesa z grškimi proizvodi, Ergon Greek Deli + Cusine (obrok 25 €+).

Celoten članek lahko preberete v reviji 44, jesen 2019.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.