Z akcijo Zdrave dlesni do boljšega ustnega zdravja kar 85.000 Slovencev

Udeležili smo se predstavitve 16. vseslovenske akcije Zdrave dlesni, ki bo potekala med 15. oktobrom in 15. novembrom. V tem obdobju si bo 850 strokovnjakov za ustno zdravje prizadevalo svoje paciente poučiti o tem, da se vnetim dlesnim in težavam z zobmi lahko izognejo s popolno ustno higieno. Ta ob pravilni uporabi majhne, mehke in goste zobne ščetke, zahteva še varne in učinkovite medzobne ščetke. Informacije o popolni ustni higieni bo v okviru enega meseca pridobilo okoli 85.000 posameznikov. Od leta 2004, ko je akcija Zdrave dlesni potekala prvič, se je število strokovnjakov za ustno zdravje, ki sodelujejo v akciji, povečalo za približno 90 odstotkov, število udeleženih pacientov pa za okoli 400 %.

Z vnetimi dlesnimi oziroma eno od oblik parodontalne bolezni se srečuje več kot 90 % Slovencev, a se tega ne zavedajo. Bolezen poteka pritajeno in ne boli, zato je – kot pri vsem – ključna preventiva in ozaveščanje o tveganju, kar je bistvo akcije Zdrave dlesni.
»Kampanja poteka od leta 2004, že od vsega začetka pa jo podpirajo številni strokovnjaki za ustno zdravje. Ti v času trajanja akcije paciente aktivno ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni in parodontalnih bolezni ter spodbujajo k popolni ustni higieni. To pomeni, da je ob majhni, gosti in mehki zobni ščetki, ključna uporaba medzobnih ščetk. Vsak zob ima namreč pet ploskev, pri čemer z zobno ščetko lahko očistimo le tri površine zob in dlesni. Preostali dve tvorita medzobni prostor in ju najenostavneje in najučinkoviteje očistimo s primerno velikimi medzobnimi ščetkami,« pravi Katarina Petrović, vodja akcije Zdrave dlesni.

Na novinarski konferenci je na posledice neočiščenih medzobnih prostorov, ki se kažejo kot slab zadah, karies, vnetje dlesni in krvavenje, opozorila tudi doktorica dentalne medicine Tina Faller Lipnik. Dodala je še, da vnetje v ustih, ki je del poteka parodontalne bolezni, vpliva tudi na procese drugje po telesu (tveganje za srčno-žilne bolezni, okužbe dihal, težave z ledvicami, sladkorno bolezen, prezgodnji porod ali druge zaplete med nosečnostjo).