Kühtai Tirolska smučarska vasica

Zadnja leta, ko primanjkuje snega, je idilična avstrijska vasica Kühtai na višini, kjer ni več greha, gotovo dobra izbira za smučarje, saj so tam pobočja pobeljena od decembra do aprila, velikokrat tudi maja. Katja Forštner je z družino tam preživela nekaj idiličnih dni.

Smučarsko središče Kühtai obiskovalce prevzame s sodobnimi žičnicami in več kot 40 km prog. Med njimi so nekatere primerne za prirejanje svetovnih smučarskih tekem. Zato verjamem, da boste našli tako, ki bo zadovoljila vaše smučarsko znanje. Od lažjih otroških do najzahtevnejših črnih smučarskih prog, obdanih s smučarskimi kočami in območji za namensko prosto smučanje, so nas konec februarja pozdravile bele strmine. Pred žičnicami ni bilo dolgih vrst, na progah je vse potekalo zelo sproščeno in umirjeno (sezona 2019/2020 dnevna smučarska karta odrasli 41,50 €, 3-dnevna karta odrasli 120,50 €, 7-dnevna karta odrasli 246,50 €). Če želite raziskati še druge smučarske steze v bližini, vas brezplačni avtobus odpelje do 15 min oddeljenih smučišč sestrskega smučarskega središča Hochoetz.

Kühtai je izredno majhna vasica, skozi katero teče zgolj kilometer dolga cesta. Na vsaki strani najdete namestitve v tirolskem slogu, ki so v večini Ski-in / Ski-out, gostilne in dražje trgovinice s športno opremo. Beseda Kühtai izhaja iz besede Chutay, ki pomeni alpski pašnik. Poleg tega je bilo območje nekoč odlična lovska lokacija, kjer je lovil že osvajalec Maksimilijan I. Kot smučarsko središče se je začelo uveljavljati po drugi svetovni vojni, ko se je tudi prva planšarska koča prelevila v hotel. Vasica stoji na 2.020 m nadmorske višine, slabih 30 min vožnje iz Innsbrucka. V središču smučarskega dogajanja boste zagledali najvišje ležeči avstrijski smučarski rezort Mooshaus, ki je dom družinske tradicije že tretje generacije družine Gerber ter edini ponuja namestitve višje kakovosti.

streho hotela Mooshaus Kühtai 4* superior pokriva 100 m dolg bazen s prelivnim robom

V vasici so poleg smučanja zelo priljubljene tudi višinske športne priprave. Zato so v ta namen naredili večje športno igrišče, ki se je začelo razvijati po olimpijskih igrah v Mehiki in so ga dokončno posodobili leta 2011. Ker se v vasici ne dogaja veliko, je bližina Innsbrucka več kot dobrodošla, saj se v prazničnih dneh od konca novembra do konca decembra lahko sprehodite po vsaj 5 božičnih tržnicah skozi mesto ter uživate v tradicionalnih božičnih dobrotah in prazničnem vzdušju. V starem mestnem središču lahko obiščete vedno svetleče privlačen muzej Swarovski oziroma svet kristala, ki pozimi spet in spet preseneti ali bolje rečeno zaslepi s kristali in prazničnimi lučkami. Skupaj z bleščečimi odejami snega in umetniškimi instalacijami ustvarijo posebno praznično vzdušje (praznična razstava bo odprta do 6. januarja 2020).

Celoten članek lahko preberete v reviji 45, zima 2019/20.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.