Kühtai Tirolska smučarska vasica

Zadnja leta, ko primanjkuje snega, je idilična avstrijska vasica Kühtai na višini, kjer ni več greha, gotovo dobra izbira za smučarje, saj so tam pobočja pobeljena od decembra do aprila, velikokrat tudi maja. Katja Forštner je z družino tam preživela nekaj idiličnih dni.

Smučarsko središče Kühtai obiskovalce prevzame s sodobnimi žičnicami in več kot 40 km prog. Med njimi so nekatere primerne za prirejanje svetovnih smučarskih tekem. Zato verjamem, da boste našli tako, ki bo zadovoljila vaše smučarsko znanje. Od lažjih otroških do najzahtevnejših črnih smučarskih prog, obdanih s smučarskimi kočami in območji za namensko prosto smučanje, so nas konec februarja pozdravile bele strmine. Pred žičnicami ni bilo dolgih vrst, na progah je vse potekalo zelo sproščeno in umirjeno (sezona 2019/2020 dnevna smučarska karta odrasli 41,50 €, 3-dnevna karta odrasli 120,50 €, 7-dnevna karta odrasli 246,50 €). Če želite raziskati še druge smučarske steze v bližini, vas brezplačni avtobus odpelje do 15 min oddeljenih smučišč sestrskega smučarskega središča Hochoetz.

Kühtai je izredno majhna vasica, skozi katero teče zgolj kilometer dolga cesta. Na vsaki strani najdete namestitve v tirolskem slogu, ki so v večini Ski-in / Ski-out, gostilne in dražje trgovinice s športno opremo. Beseda Kühtai izhaja iz besede Chutay, ki pomeni alpski pašnik. Poleg tega je bilo območje nekoč odlična lovska lokacija, kjer je lovil že osvajalec Maksimilijan I. Kot smučarsko središče se je začelo uveljavljati po drugi svetovni vojni, ko se je tudi prva planšarska koča prelevila v hotel. Vasica stoji na 2.020 m nadmorske višine, slabih 30 min vožnje iz Innsbrucka. V središču smučarskega dogajanja boste zagledali najvišje ležeči avstrijski smučarski rezort Mooshaus, ki je dom družinske tradicije že tretje generacije družine Gerber ter edini ponuja namestitve višje kakovosti.

streho hotela Mooshaus Kühtai 4* superior pokriva 100 m dolg bazen s prelivnim robom

V vasici so poleg smučanja zelo priljubljene tudi višinske športne priprave. Zato so v ta namen naredili večje športno igrišče, ki se je začelo razvijati po olimpijskih igrah v Mehiki in so ga dokončno posodobili leta 2011. Ker se v vasici ne dogaja veliko, je bližina Innsbrucka več kot dobrodošla, saj se v prazničnih dneh od konca novembra do konca decembra lahko sprehodite po vsaj 5 božičnih tržnicah skozi mesto ter uživate v tradicionalnih božičnih dobrotah in prazničnem vzdušju. V starem mestnem središču lahko obiščete vedno svetleče privlačen muzej Swarovski oziroma svet kristala, ki pozimi spet in spet preseneti ali bolje rečeno zaslepi s kristali in prazničnimi lučkami. Skupaj z bleščečimi odejami snega in umetniškimi instalacijami ustvarijo posebno praznično vzdušje (praznična razstava bo odprta do 6. januarja 2020).

Kühtai vabi s tradicionalnimi tirolskimi namestitvami, a nas je prepričala ponudba edinega superior 4* hotela, Mooshaus Kühtai, ki je s svojo prenovo zelo dvignil raven kakovosti namestitev v vasi. Tam se mešata tradicionalno tirolski in moderni slog, blišč elegance in toplota kamina, velnes in kulinarika, odrasli in družine. Hotel se kot edini v Evropi ponaša s skupaj 100 m dolgim ogrevanim bazenom s prelivnim robom SkyPool na robu zunanje strehe hotela na 2.050 metrih nadmorske višine. Izbirate lahko med cenovno najugodnejšimi klasičnimi sobami, ki jih še niso prenovili, in obnovljenimi modernimi sobami in suitami, v katerih so na voljo kavni aparati Nespresso, poboža pa vas tudi toplina masivnega lesa. Družinske suite z ločenima spalnicama in aktivnostmi za otroke so privlačna izbira za starše z otroki, saj ponujajo od klasične igralnice z otroško plezalno steno, kock, namiznega nogometa in ustvarjalnih delavnic do sobe za najstnike, v kateri so na voljo udobne mehke blazine z igralnimi konzolami PlayStation. Otrokom je na voljo tudi izposojevalnica družabnih iger, ki so nepogrešljiva dejavnost zimskih družinskih počitnic marsikatere družine. V popoldanskih in večernih urah je odraslim in otrokom na voljo kino z različnimi vsebinami, ki so ga uredili poleg igralnic. Slednje pa so le nekaj korakov od osrednjega večernega bara, v katerem ponujajo odlične koktajle, izbrane buteljke in občasno tudi tematsko obarvane večere z glasbo. Medtem ko se otroci igrajo v igralnici, starši lahko brezskrbno srkamo najljubše pijače in uživamo v romantičnem vzdušju večernega bara. Poleg bara je tudi zaprta kadilnica, po celotni strani pa se odpira lep razgled na nočno smučišče. Dvakrat tedensko, ob sredah in sobotah, se lahko odločite za višinsko nočno kopanje do enajste ure zvečer v bazenu na strehi. Poleg tega se v SkyLoungeu vsak četrtek odvija ekskluziven večer pokušanja vin s somelierjem. SkyLounge in bazen na strehi sta tako kot velnes namenjena le starejšim od 14 let. Družinam z mlajšimi otroki je namenjeno območje bazenskega kompleksa z nizkim otroškim bazenčkom, klasičnim bazenom z manjšim toboganom in eno savno, v katero lahko vstopijo tudi otroci pod nadzorom starša.

Hotel Mooshaus Kühtai je s svojo prenovo zelo dvignil raven kakovosti namestitev v vasi

Hotel leži neposredno na smučišču in gostom ponuja odlično shrambo za vse zimske aktivnosti. Priročni sta tudi športna trgovina in smučarska restavracija, ki je odprta ves dan, ko na belih strminah zaradi aktivnosti in obilice svežega hladnega zraka hitro postanemo lačni. Zanimiv in priročen nam je bil tudi sistem brezgotovinskega poslovanja, saj smo lahko s hotelsko kartico Gerber obedovali na več koncih vasi, v različnih restavracijah, picerijah in na smučiščih ter denarnice nismo potrebovali vse do zadnjega dne naših počitnic, ko so nas prijetno nasmejali s končnim zneskom.

V polpenzion, ki ga toplo priporočam, je vključena večerja z več hodi, med katerimi je tudi samopostrežni del restavracije, kjer se mešajo okusi svetovne kuhinje s pristnimi domačimi začimbami in alpskimi krožniki. Na voljo so tudi jedi, prilagojene alergikom, za katere si kuhar osebno vzame vsako jutro čas in med zajtrkom zabeleži želje gosta. Glede na mojo celiakijo in druge dietne muhe, celiakijo otrok in laktozno intoleranco spet in spet ocenjujem prilagodljivost restavracij v dobrih restavracijah in tam so si resnično prislužili hvalevredno odlično oceno, saj so brez težav vsak dan jedilnik prilagodili našim željam. Tisti, ki iščete še bolj ekskluzivno okolje za večerjo, obiščite še novejšo restavracijo Das Gerbers – Fine Asian Cuisine, ki ponuja zlitje azijske kuhinje in alpskega ambienta.

Smučarsko središče Kühtai in bivanje v hotelu Mooshaus sta cenovno najbolj dosegljiva na začetku sezone (29. november–21. december 2019). Takrat je smučanje brezplačno, paketi za 3 nočitve se začnejo pri 327 evrih po osebi v neobnovljenih tradicionalnih alpskih sobah in 402 evrih po osebi v obnovljeni delux sobi s polpenzionom. Konec januarja je informativna akcijska cena od 822 evrov po osebi za 7 nočitev s polpenzionom. Konec februarja je treba za enako ponudbo odšteti 1.393 evrov. K obema ponudbama je treba prišteti še tedensko smučarsko vozovnico.