Moj dom – Buenos Aires

Preden je Maja Vuksanović leta 2010 obiskala Buenos Aires za en mesec, se je začela učiti tango in španščino. Po nekaj dneh se je v mesto zaljubila in se začela v njem počutiti domače. Na eni od milong je spoznala očarljivega Argentinca in trojna doza ljubezni je bila premočna, da bi se ji lahko uprla. Na dan odhoda je sledila svojemu srcu in dopust podaljšala za par tednov. Po e-pošti je dala odpoved v službi in ostala. Začetek ni bil lahek, a po osmih letih bivanja v prestolnici tanga je hvaležna za (pre)izkušnjo in ponosna, da ji je uspelo ostati.

Kaj počnete v BA?

Po izobrazbi sem umetnostna zgodovinarka in pred odhodom v Argentino sem zelo uživala v delu kustosinje v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru. Prav zato mi je bilo zelo težko sprejeti dejstvo, da bom kot tujka v mestu, v katerem nisem poznala nikogar in kjer nihče ni poznal mene, morala začeti iz ničle in se celo odpovedati karieri, s katero sem se istovetila. Pot je bila dokaj trnova, saj mesto nikakor ni enostavno za preživetje. Morala sem se ponovno najti in danes sem zelo zadovoljna. Trenutno sem zaposlena na Veleposlaništvu Republike Slovenije in zaenkrat ne razmišljam o vrnitvi v Slovenijo.

Kaj vam je najbolj všeč?

Buenos Aires je zame kot koktajl z ravno pravšnjo mešanico evropske prefinjenosti in južnoameriškega kaosa. To mu daje poseben čar in privlačnost. Všeč mi je, da po vseh letih bivanja tu mesto lahko odkrivam vsakič znova. Je ogromno, vsaka četrt ima svoje znamenitosti in skrite zaklade. Ima bogato kulturno in nočno življenje. In je prestolnica tanga. Vsak dan je na voljo nešteto tečajev, seminarjev in praktik, vsako noč je na izbiro ogromno milong, na katerih se pleše tango, velikokrat ob zvokih orkestra, ki igra v živo in ki celotno doživetje naredi še bolj čarobno.

Celoten članek lahko preberete v reviji 45, zima 2019/20.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.