Queensland Avstralska sončna država

Kot pravi njen moto, je kraljičina dežela Queensland en dan čudovita, naslednji je popolna: »Beautiful one day, perfect the next«. Res je, Manja Kovačič je bila na potovanju skoznjo deležna pravega kraljevega tretmaja, za katerega poskrbijo najlepše plaže na svetu, deskarski raj, pragozdovi in tropsko podnebje.

Brisbane

Potovanje po Avstraliji sem začela v Brisbanu oziroma Brissyju, kot mu ljubkovalno pravijo domačini. Je glavno mesto zvezne države Queensland, ki je dobila ime v času britanske kraljice Viktorije – ta je namreč leta 1859 ločila Queensland od Novega Južnega Walesa. Tropska vlaga in črno-beli ptiči z dolgimi, ozkimi kljuni, za katere sem pozneje izvedela, da so avstralski beli ibisi, so bili prvi, ki so me pozdravili ob vstopu na najmanjšo celino.

Brisbane na kulturni in družabni sceni lovi korak z Melbournom in Sydneyjem. Je precej manjši, zato ga, če vas vročina tropskega podnebja ne moti, lahko raziščete peš. Toplo ozračje daje občutek, da smo tik ob morju, čeprav mesto leži ob reki in je do obale vsaj pol ure vožnje. Alternativa hoji je dober mestni promet in Cityhooper oziroma manjši trajekt, ki brezplačno vozi po reki. Ena od postojank je Kangoroo Point, priljubljena rekreacijska točka domačinov, predvsem za tek in plezanje. Na Kangaroo Cliffs je tudi Bar Spritz, kjer se po športu ustavijo domačini in si ogledajo najlepše sončne zahode nad mestom.

Iz mestnega središča sem se naprej podala jugozahodno, prek Viktorijinega mostu do umetnostne galerije s pestrim naborom razstav (vstopnine ni). Nadaljevala sem ob južnem bregu Brisbanske reke, naredila nekaj fotografij velikanskega napisa imena mesta in stolpnic v ozadju. Osvežila sem se v mestni oazi Streets Beach – umetno ustvarjeni laguni z belim peskom in tropskimi rastlinami – in nato pri pomorskem muzeju vnovič prečkala reko, kjer so me na drugi strani pričakali botanični vrtovi. Zdeli so se mi še posebej zanimivi, saj je bil to moj prvi stik z edinstvenim rastlinjem tistih krajev. Hkrati pa se tam vedno nekaj dogaja. Dogodki vključujejo koncerte, razstave in predstave na lokacijah Riverstage in Main Rotunda. Na vrtovih so tudi številne športne dejavnosti in festivali. Brezplačni vodeni sprehodi potekajo od ponedeljka do sobote.

Pestro je tudi v nekdanji elektrarni Brisbane Powerhouse v predmestju New Farm. Gre za umetniško prizorišče vizualne umetnosti, festivalov, uprizoritvenih umetnosti in brezplačnih javnih dogodkov tik ob rečnem nabrežju.

Celoten članek lahko preberete v reviji 45, zima 2019/20.Revijo s tem člankom lahko kupite tukaj.